EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro

EXCLUSIV Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, deținut de Gheorghe Iaciu și unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume - scos la vânzare cu peste 100 milioane euro
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 26 aug 2019

Complexul comercial Expo Market Doraly din Afumați, împărțit egal de omul de afaceri Gheorghe Iaciu și grupul financiar HSBC, unul dintre cele mai mari din lume, a fost scos la vânzare cu peste 100 de milioane de euro, potrivit unor surse din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorii sunt într-o etapă de tatonare a pieței. Ei au mai încercat să vândă complexul și în trecut, dar fără rezultat. Contactat de Profit.ro, Gheorghe Iaciu nu a vrut să comenteze informația. Vânzătorii au mandatat compania de consultanță imobiliară JLL România pentru promovarea și tranzacționarea proprietății. 

Expo Market Doraly, primul en-gros din România – înființat de Dorina și Gheorghe Iaciu în 1993, trece printr-un proces de extindere pentru care a obținut, recent, un împrumut de 38 milioane de euro de la Alpha Bank, unul dintre finanțatorii originari ai complexului. În urma investițiilor, suprafața închiriabilă va crește cu 8.000 de metri pătrați, până la un total de 92.000 de metri pătrați, iar numărul pavilioanelor va ajunge la 37, de la 31 câte există în prezent, potrivit anunțurilor făcute de reprezentanții centrului comercial.

Din planul de expansiune face parte și platforma online dolary.ro, lansată în mai 2018. Acesta este primul magazin online cu prețuri elastice din România. Mai exact, prețurile pe bucată scad odată cu cantitatea cumpărată.

EXCLUSIV Fondatorii brandurilor Exotique și Musette au avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către grupul IKEA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondatorii brandurilor Exotique și Musette au avizat vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către grupul IKEA

Încă din 2016, Expo Market Doraly și-a anunțat intenția de transformare dintr-un parc de tip en-gros într-unul de tip cash&carry. Pentru asta l-a adus la cârma afacerilor pe Alexandru Rusu, fost consultant al IKEA China și fost director financiar adjunct al Orange Romania. Mai mult, reprezentanții companiei au anunțat și că analizează extinderea la nivel național în Cluj și Iași.

Familia Iaciu a început afacerea pe un teren de 4.000 de metri pătrați din Afumați, fiind primul parc comercial specializat în produse alimentare și non-alimentare din România. Astăzi, Expo Market Doraly ocupă 28 de hectare pe ambele părți ale șoselei București – Urziceni. Cei peste 550 de chiriași ai complexului au vândut anul trecut produse în valoare de 837 milioane de euro, în creștere cu 7,3% față de rulajul din 2017, potrivit reprezentanților companiei.

Proprietarii Expo Market Doraly au încasat anul trecut sub formă de chirii circa 12,2 milioane de euro și au realizat un profit net de 3,1 milioane euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanțelor Publice.

Unicul acționar al Expo Market Doraly este firma Emd Investment S.A.R.L. cu sediul în Luxemburg, potrivit termene.ro. Administratori sunt Dorina și Gheorghe Iaciu, pe de o parte, și Timothy Geoffrey Thorp, ca reprezentant al HSBC.

EXCLUSIV Un grup de israelieni, autor al unei tranzacții majore în ultimele zile ale balonului imobiliar, revine pe piața românească CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un grup de israelieni, autor al unei tranzacții majore în ultimele zile ale balonului imobiliar, revine pe piața românească

În zorii crizei imobiliare din 2008, după aproape un an de negocieri, Gheorghe Iaciu a reușit să vândă jumătate din afacerea din Afumați către o firmă a HSBC, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din lume, într-o tranzacție estimată la peste 70 milioane de euro. Administrarea Expo Market Doraly a rămas la o firmă controlată de Iaciu, care a declarat după efectuarea tranzacției că deține 50% din EMD Investment.

La momentul achiziției, reprezentanții HSBC spuneau că aceasta este prima tranzacție pe care au încheiat-o în România și că vor urma și altele, însă planurile de expansiune locală ale grupului financiar au fost oprite de criză.

În 2018, HSBC a fost a șaptea cea mai mare bancă din lume și cea mai mare din Europa, cu active în valoare totală de 2,558 trilioane de dolari.

Gheorghe Iaciu mai controlează și centru comercial Doraly Mall Constanța și clădirea Moldova Center din Iași, un fost mall transformat în imobil de birouri. Totuși, cea mai mare afacere a lui Iaciu este Impact Developer & Contractor (IMP), din care deține circa 56%. Dezvoltatorul imobiliar, specializat pe segmentul rezidențial, a realizat în prima jumătate a acestui an venituri din vânzări de 79,53 milioane lei, cu 89,95% mai mari decât cele de 41,89 milioane lei din perioada similară a anului trecut. Este vorba despre 160 de locuințe livrate, cea mai mare parte în cartierul Greenfield din Băneasa. Nu mai puțin de 70 din aceste unități locative sunt cele incluse într-un contract semnat în primul trimestru cu Primăria Municipiului București, care vor fi acordate medicilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
expo market doraly
gheorghe iaciu
hsbc