EXCLUSIV Grupul Supernova, cel mai mare proprietar de hipermarketuri Cora din România: Dacă va fi un transfer de la Cora la Carrefour, acesta se va face în toate centrele noastre. Continuă planul de expansiune

EXCLUSIV Grupul Supernova, cel mai mare proprietar de hipermarketuri Cora din România: Dacă va fi un transfer de la Cora la Carrefour, acesta se va face în toate centrele noastre. Continuă planul de expansiune

Cora Alexandriei din București

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 5 mai 2023

Grupul austriac Supernova, cu active evaluate la 1,8 miliarde de euro, anunță că dacă cele 6 hipermarketuri operate de Cora, pe care le are în proprietate în România, vor fi transferate către Carrefour, atunci acestea vor continua să funcționeze sub noul brand și nu vor fi închise. Investitorul este interesat să își continue expansiunea locală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Grupul Louis Delhaize a confirmat luna trecută informațiile Profit.ro conform cărora a decis să vândă afacerea Cora România grupului Carrefour, urmând să transfere rețeaua formată din 10 hipermarketuri, 8 magazine de proximitate Cora Urban, precum și serviciile de comerț electronic, logistică și servicii centrale.

Șase dintre hipermarketurile în care funcționează Cora au fost cumpărate în 2021 de grupul Supernova, într-o tranzacție imobiliară de tip sale & lease back (vânzare & închiriere), care a prevăzut achiziționarea dreptului de proprietate asupra „pereților” centrelor comerciale în cadrul cărora operează hipermaketurile Cora în sistem de chiriaș-ancoră. Atunci s-au vândut unitățile Cora Alexandriei, Cora Lujerului și Cora Pantelimon din București, Cora Bacău, Cora Brătianu din Constanța și Cora Drobeta Turnu Severin, precum și galeriile comerciale adiacente.

Un an mai târziu, omul de afaceri Dorin Bob a cumpărat și ultima proprietate imobiliară deținută de afacerea Cora în România, adică spațiul hipermarketului Cora din Cluj-Napoca.

EXCLUSIV FOTO Familia Cihan, care amenajează muzeul dedicat președintelui turc Erdogan, intră pe piața rezidențială premium din România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Cihan, care amenajează muzeul dedicat președintelui turc Erdogan, intră pe piața rezidențială premium din România

Întrebat de Profit.ro dacă retailerul francez Carrefour va continua să fie chiriaș în toate cele 6 hipermarketuri deținute de Supernova în România, Frank Albert, proprietarul grupului austriac, a transmis faptul că „nu am finalizat nimic definitiv, dar cu siguranță toate centrele vor rămâne complet deschise. Dacă va fi un transfer de la Cora la Carrefour, acesta se va face în toate centrele noastre“.

Procesul de vânzare trebuie să fie validat de autoritățile competente din domeniul concurenței. Este de așteptat ca schimbarea controlului asupra Cora România să intre în vigoare din a doua jumătate a anului 2023.

Din cele 10 hipermarketuri în care funcționează Cora, 4 sunt în București, 2 în Constanța și câte unul în Drobeta Turnu Severin, Ploiești, Cluj și Bacău.

Carrefour este prezent cu hipermarketuri în toate aceste orașe, cu excepția Bacăului, în care transferul afacerii Cora îi va aduce prima unitate de mari dimensiuni. Totuși, în Constanța, Carrefour are un hipermarket aflat la o distanță de circa 3 kilometri de unitatea Cora funcțională în City Mall, la care se adaugă Cora Brătianu, ceea ce înseamnă o expansiune majoră.

La fel, în București, Carrefour are deja 11 hipermarketuri la care s-ar adăuga cele 4 ale Cora, iar în Ploiești are deja două hipermarketuri. În Cluj și Drobeta Turnu Severin ambele rețele sunt prezente cu câte un hipermarket, ceea ce înseamnă o dublare a expunerii Carrefour în aceste orașe.

FOTO Fondul austriac Core Value Capital, specializat în proiecte fotovoltaice, începe construcția primului său proiect rezidențial din România, cu energie solară cât pentru jumătate din factura lunară CITEȘTE ȘI FOTO Fondul austriac Core Value Capital, specializat în proiecte fotovoltaice, începe construcția primului său proiect rezidențial din România, cu energie solară cât pentru jumătate din factura lunară

Anul trecut, Supernova a anunțat că investește până la 40 de milioane de euro în modernizarea centrelor comerciale Cora cumpărate și că va finaliza lucrările până la sfârșitul acestui an. Frank Albert spune acum, pentru Profit.ro, că Supernova este încă în proces de modernizare a acestora la un cost ce va depăși 50 de milioane de euro.

Cât despre planul Supernova de expansiune în România, Albert spune că vrea să continue achizițiile de centre comerciale funcționale și că, în acest stadiu, nu ia în considerare dezvoltarea unor proiecte imobiliare de la zero.

Afacerile lanțului Cora România sunt în scădere de 4 ani. Chiar dacă toate marile rețele competitoare au înregistrat vânzări în creștere în anii pandemiei, Romania Hypermarche, compania care operează Cora la nivel național, a raportat o scădere de 4,7% a afacerilor, până la 1,5 miliarde de lei în 2021, nivel comparabil cu cel obținut în 2012.

După doi ani de pierderi, în 2020, Romania Hypermarche a revenit pe profit, pentru ca în 2021 să raporteze cele mai mari pierderi din istoria sa. Numărul mediu de angajați ai rețelei a scăzut și el în ultimii 8 ani consecutivi, ajungând la circa 2.400 de salariați.

EXCLUSIV Producătorul texan de film Daniel Cocanougher, care a dus Dragon Ball Z în SUA, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția a jumătate din centrele Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iași CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul texan de film Daniel Cocanougher, care a dus Dragon Ball Z în SUA, intră pe piața imobiliară românească prin achiziția a jumătate din centrele Family Market dezvoltate de Iulian Dascălu în Iași

În pandemie, Cora a decis să își reducă suprafața magazinelor din Cora Alexandriei, Cora Lujerului și Cora Pantelimon din București și din Cora Brătianu din Constanța.

Lanțul Cora ocupă locul 11 în topul celor mai mari retaileri după cifra de afaceri înregistrată în 2021, după Penny, Selgros și Artima (parte a grupului Carrefour).

Supernova și-a anunțat intrarea pe piața imobiliară locală la începutul anului 2019, prin achiziția participației pe care austriecii de la CA Immo o aveau într-un teren de 18 hectare din Sibiu. Terenul era deținut în co-proprietate cu firma Oasis Development, a sibienilor Klaus Reisenauer și Kurt Wagner, care deveneau astfel partenerii Supernova într-un proiect de dezvoltare a unui parc de retail. Johannes Wurzer a transmis Profit.ro că Supernova s-a retras din acest proiect.

Compania austriacă a preluat în octombrie 2021 Jupiter Shopping City din Pitești, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

În 2019, omul de afaceri german Frank Albert, care deține Supernova și un sfert din distribuitorul de produse pentru farmacii ATT Drogerievertriebs, a declarat pentru Profit.ro, în primul său interviu acordat presei românești, că dezvoltatorul imobiliar pe care îl conduce are un buget anual general ce se împarte între oportunitățile viitoare de investiții și că poate continua în România atât pe cont propriu, cât și în diverse parteneriate.

EXCLUSIV One United Properties vinde clădirea de birouri One North Gate din Pipera unui investitor român CITEȘTE ȘI EXCLUSIV One United Properties vinde clădirea de birouri One North Gate din Pipera unui investitor român

În toamna anului 2019, Supernova a cumpărat 10 centre comercial Qlandia în Slovenia pentru 220 milioane de euro, după ce, la începutul aceluiași an, cumpărase alte 10 centre comerciale, cu o suprafață închiriabilă de 100.000 de metri pătrați, de la Mercator, cel mai mare retailer din Slovenia, pentru 116,6 milioane de euro. Compania mai este cunoscută și pentru achiziția din 2015 a 56 de magazine Baumax din Austria, Slovenia și Slovacia, închiriate ulterior către OBI, tranzacție evaluată la 300 de milioane de euro. Supernova mai este prezentă cu proiecte și pe piața din Croația, unde a investit peste 400 de milioane de euro.

Supernova a început ca dezvoltator de active de retail și s-a transformat într-un investitor instituțional a cărui strategie prevede achiziția și păstrarea activelor în portofoliu. În prezent, operează 90 de centre comerciale în Austria, Slovenia, Croația și România, iar valoarea portofoliului depășește 1,85 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
supernova
cora
carrefour