Legi fundamentale schimbate în construcții: Recepția va fi condiționată de racordarea la electricitate, gaz, apă și canal. Investitorii pot obține autorizațiile online

Legi fundamentale schimbate în construcții: Recepția va fi condiționată de racordarea la electricitate, gaz, apă și canal. Investitorii pot obține autorizațiile online
scris 7 ian 2020

Construcțiile vor putea fi predate beneficiarilor doar după recepția lucrărilor și după racordarea definitivă la rețelele de utilități publice, în baza unei noi legi, promulgate de președintele Klaus Iohannis. Același act normativ permite investitorilor să obțină online avizele și autorizațiile de construire.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Actul semnat de președinte modifică două legi fundamentale în construcții: cea privind calitatea în construcții și cea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Printr-o modificare a Legii calității în construcții, investitorii sunt obligați să efectueze recepția la terminarea lucrărilor de construire, numai împreună cu recepția la terminarea lucrărilor branșamentelor la infrastructura tehnico-edilitară.

Mai mult, construcția va putea fi predată către proprietar numai după punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate și definitive la rețelele de utilități publice ale infrastructurii edilitare. Obținerea autorizației de construire pentru realizarea branșamentelor la rețelele de utilități cade tot în sarcina investitorului.

Nerespectarea noilor prevederi legale va fi penalizată cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 100.000 de lei.

Forte Partners - la un pas de a cumpăra terenul fabricii de ciorapi Adesgo CITEȘTE ȘI Forte Partners - la un pas de a cumpăra terenul fabricii de ciorapi Adesgo

Această parte a legii a fost determinată de incendiile apărute la blocuri de locuințe care nu aveau recepția făcută și nu aveau branșamentele autorizate și funcționale. Antoanela Comșa, președinta Asociației Investitorilor Imobiliari din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, admite că sunt dezvoltatori mai mici, care construiesc fără să facă un studiu cu furnizorul de electricitate și constată la final că rețeaua nu are capacitatea adecvată susținerii construcției, costă prea mult adaptarea ei și nu se mai racordează la utilități.

Datele Institutului Național de Statistică, analizate de Profit.ro, arată că doar 83% din locuințele terminate anual în mediul urban din 1995 și până în 2017 au fost racordate la canalizare, doar 91% beneficiau de alimentare cu apă potabilă și 99% aveau curent electric. Practic, încă sunt zeci de mii de locuințe fără acces la pachetul de utilități de bază. Vedeți la finalul articolului un infografic interactiv mai explicit.

Acte online

O altă noutate este adusă prin modificarea Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Consiliile județene și primăriile municipiilor reședință de județ au obligația să organizeze în următoarele două luni Comisii pentru acord unic, care vor obține la solicitarea investitorilor persoane fizice sau juridice avizele și acordurile necesare autorizării executării lucrărilor de construcții, pe baza documentației tehnice depuse în format electronic.

Cele mai mari tranzacții imobiliare au schimbat considerabil piața. Randamentele investiționale au scăzut sub pragul psihologic de 7%, o premieră post-criză CITEȘTE ȘI Cele mai mari tranzacții imobiliare au schimbat considerabil piața. Randamentele investiționale au scăzut sub pragul psihologic de 7%, o premieră post-criză

Cu alte cuvinte, orice persoană interesată să realizeze o construcție își va putea depune documentația tehnică pe site-ul www.edirect.e-guvernare.ro, iar Comisiile pentru acord unic au obligația să emită autorizația de construire în 30 de zile.

Taxele pentru avizele și acordurile solicitate se vor putea achita și prin intermediul www.ghiseul.ro/ghiseul/public.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
receptie locuinte
bransament
utilitati
autorizatii online