PROFIT NEWS TV Antoanela Comșa, președinte AREI avertizează: Prețul locuințelor noi poate crește cu până la 20%. Vor fi tranzacții mai puține. Gradul de accesibilitate la achiziția unei locuințe, redus pentru prima dată în ultimii ani

PROFIT NEWS TV Antoanela Comșa, președinte AREI avertizează: Prețul locuințelor noi poate crește cu până la 20%. Vor fi tranzacții mai puține. Gradul de accesibilitate la achiziția unei locuințe, redus pentru prima dată în ultimii ani
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 16 dec 2021

Prețul locuințelor noi poate crește cu până la 20% anul viitor, pe fondul crizei din sectorul materialelor de construcții, ceea ce va conduce la o scădere a volumelor record de apartamente vândute în ultimii ani, atenționează, la PROFIT NEWS TV, Antoanela Comșa, președinte al Asociației Investitorilor Imobiliari din România (AREI). Prețurile majorate și creșterea dobâzilor la credite conduc la reducerea gradului de accesibilitate la achiziția unei locuințe pentru prima dată în ultimii ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Pentru 2021 vom rămâne într-o medie de creștere a prețului locuințelor noi de 10%, pentru că multe locuințe livrate anul acesta au fost achiziționate la sfârșitul anului 2020 sau începutul acestui an. În schimb, pentru 2022 este posibil să vedem, pentru anumite proiecte, și creșteri de preț de 20%. Avem în România un preț mediu de 1.536 de euro/metru pătrat util. În 2008, prețul era 2.096 euro/metru pătrat. Suntem încă departe de acel moment. În Ungaria, prețul mediu este la 1.900 euro/metru pătrat, iar Polonia a depășit 2.000 euro/metru pătrat“, explică Antoanela Comșa, care este și președinte al dezvoltatorului imobiliar spaniol Gran Via.

Creșterile sunt puse, cu precădere, pe seama crizei din sectorul materialelor de construcții. Aceasta a apărut, anul trecut, pe fondul scumpirii materiilor prime, o consecință a producției scăzute în perioada de „lockdown“, al scumpirii carburanților, care au crescut costurile de transport al materiilor prime provenite mai ales din Asia, și al dorinței producătorilor europeni de a reduce costurile, care a creat o dependență față de fabricile din Asia. 

„Probabil că vom mai vedea creșteri ale prețului materialelor de construcții până spre sfârșitul anului 2022. Cred că vom ajunge la creșteri de 25-30%. Acest lucru este influențat de cererea mare pentru materiale dedicate sectorului rezidențial. Anul trecut am văzut fabrici închise, producții scăzute, dar cerere constantă, chiar crescută. Pandemia ne cere suprafețe mai mari la locuințe, pentru că lucrăm de acasă. Mai mult de jumătate din stocul de locuințe al României este mai vechi de 30 de ani“, adaugă Comșa.

EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, a scos la vânzare terenul pe care funcționează Sama Service Griviței, iar în lipsa unui cumpărător va dezvolta birouri în loc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ali Madadi, proprietarul Rădăcini Motors, a scos la vânzare terenul pe care funcționează Sama Service Griviței, iar în lipsa unui cumpărător va dezvolta birouri în loc

În primul semestru din acest an au fost date în folosință 31.355 de locuințe la nivel național, cu 5,3% mai multe față de perioada similară a anului trecut. Doar în regiunea București-Ilfov au fost terminate aproape 8.700 de locuințe, în creștere cu circa 2% față de primul semestru din 2020, când a fost stabilit un record absolut de livrări al ultimilor 30 de ani, potrivit datelor colectate de Profit.ro de la Institutul Național de Statistică.

„Sunt, astăzi, producători care nu vor să blocheze prețul chiar dacă plătești în avans toată marfa, pentru că mereu apare alt client care va plăti 2-3% în plus peste câteva săptămâni. Sunt cazuri în care ofertele sunt realizate strict pentru 24 de ore, altfel prețul nu mai este valabil. Încercăm să achiziționăm foarte multe materiale în avans pentru o perioadă de 3-6 luni. La unul dintre proiectele noastre am cumpărat fierul necesar până în luna martie a anului viitor, dar dezvoltatorii mici nu își pot permite să achiziționeze în avans marfa. Problemele cele mai mari le au cei care au început proiecte în primăvară și au vândut din faza de proiect la anumite prețuri și acestea nu mai pot fi ținute în frâu pentru că prețul de construcție a crescut“, spune reprezentanta marilor investitori imobiliari.

EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren agricol a anului. Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom, cel mai mare trader român de cereale, cumpără teren de la directorul APIA Dolj. Topul celor mai scumpe parcele vândute CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cea mai mare tranzacție cu teren agricol a anului. Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom, cel mai mare trader român de cereale, cumpără teren de la directorul APIA Dolj. Topul celor mai scumpe parcele vândute

Raportul dintre salariul mediu pe economie și rata medie pentru cumpararea, prin credit, a unui apartament nou cu două camere în București a scăzut la 45% în vara acestui an, față de 52%, la începutul lui 2020, potrivit calculelor brokerului imobiliar SVN. Indicatorul este o dovadă a scăderii constante a dobânzilor la creditele ipotecare și a majorărilor salariale. Totuși, Banca Națională a României (BNR) a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale la 1,75%, situație care va contribui la înrăutățirea gradului de accesibilitate al locuințelor noi. 

„Încă avem o accesibilitate ridicată în privința achiziției unui apartament. Dacă în 2008 aveam nevoie de salariile pe 30 de ani pentru achiziția unui apartament cu două camere, astăzi e nevoie de venitul pe 8-9 ani. Noile prețuri vor fi absorbite de piață, pentru că este cerere mare de apartamente mai mari, cu tehnologii moderne. Nu văd o bulă imobiliară. Cred, însă, că în 2022 numărul de tranzacții nu va mai fi atât de mare, deoarece vor crește dobânzile. Vedem inițiativa BNR de a majora avansul la creditele ipotecare în cazul achiziției unei locuințe în scop investițional. Sunt bănci care, chiar dacă dai o declarație că vei folosi apartamentul ca locuință proprie, fiind al doilea imobil în proprietate, îl consideră ca investiție. Există riscul să achiți 25% avans în loc de 15%“, mai menționează Antoanela Comșa.

PROFIT NEWS TV Antoanela Comșa, președinte AREI avertizează: Prețul locuințelor noi poate crește cu până la 20%. Vor fi tranzacții mai puține. Gradul de accesibilitate la achiziția unei locuințe, redus pentru prima dată în ultimii ani
Numărul tranzacțiilor imobiliare din România a fost scăzut, considerabil, cu 27% în luna octombrie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, ajungând la circa 60.000 de contracte, după ce în luna corespondentă din 2020 s-a raportat cel mai mare volum lunar de contracte încheiate în ultimii 3 ani. Aceasta este prima scădere din iulie anul trecut și până acum, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară analizate de Profit.ro. În ciuda acestei scăderi punctuale, primele 10 luni ale anului au cunoscut o evoluție pozitivă de peste 21%, comparativ cu perioada corespondentă din 2020.

„În marile orașe se fac multe achiziții integral cu fonduri proprii. Sunt proiecte în care 80% din apartamente se vând prin această variantă. Proiectele mai ieftine, în cazul cărora clienții accesează un credit ipotecar, vor înregistra în ritm de vânzări mai scăzut“, conchide președinta AREI.

Asociația Investitorilor Imobiliari din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, are ca membrii companiile NEPI Rockcastle, Globalworth, Țiriac Imobiliare, CA Immo, AFI Europe, Forte Partners, S Immo, Portland Trust, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, One United Properties, CTP, P3, Immofinanz, Speedwell, Sonae Sierra, Square 7, Ceetrus și Portico Investments.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
pret apartamente
vanzari locuinte
antoanela comsa
arei