Raluca Turcan anunță intervenții substanțiale la Castelul Peleș, Casa de Târgoveț și proiecte de restaurare a caselor memoriale

Raluca Turcan anunță intervenții substanțiale la Castelul Peleș, Casa de Târgoveț și proiecte de restaurare a caselor memoriale
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2023

Investiția în patrimoniul cultural al țării este necesară și urgentă în aceeași măsură ca investițiile în infrastructură și servicii publice și contribuie în mod esențial la atingerea obiectivului nostru de dezvoltare ca țară, este mesajul pe care l-a transmis Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei

„Investiția în patrimoniul construit este una dintre prioritățile mele, ca ministru al Culturii, iar prin proiectele pe care am reușit să le demarăm și prin cele în plan pentru anul viitor îmi doresc ca România să poată beneficia de această componentă de creștere.

Apartamentele s-au scumpit CITEȘTE ȘI Apartamentele s-au scumpit

În ultimele câteva luni, am reușit să demarăm, prin Institutul Național pentru Patrimoniu și prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii, intervenții substanțiale asupra unor monumente istorice importante pentru România, printre care Castelul Peleș care va beneficia de intervenții în primă urgență la acoperișuri și de finanțare pentru consolidare, restaurare și punere în valoare a teraselor, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Capitală, care va găzdui un centru de informare și promovare a patrimoniului cultural - Casa de Târgoveț și am demarat proiecte de restaurare a caselor memoriale.

Cu sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, finanțăm investiții în muzee, teatre, săli de concerte, biblioteci și importante clădiri de patrimoniu printre care Teatrul și Opera Națională din Cluj, Muzeul de Istorie din București, Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova, o nouă sală de concerte destinată Operei Naționale Române Iași, Vila Florica de la Ștefănești, Centrul Dansului din București, Biblioteca „Omnia” din Craiova”, a punctat ministrul Culturii, citat de News.ro.

„Identificarea unor noi surse de finanțare  pentru restaurare este de altfel o preocupare constantă a mea ca ministru și un obiectiv important al Ministerului Culturii”, a spus Turcan.

Ministrul a subliniat că „investițiile au fost dublate de cele privind elaborarea cadrului legal modern în domeniul patrimoniului. Codul Patrimoniului Cultural a fost lansat în dezbatere publică la începutul lunii octombrie și vizează o îmbunătățire a cadrului normativ printr-o abordare integrată a tuturor domeniilor patrimoniului cultural. Nu în ultimul rând, ne-am concentrat în ultima perioadă asupra dosarelor de nominalizare pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial, educației prin patrimoniu și valorificării turistice a patrimoniului construit. Aproximativ 40% din turismul european este turism cultural, iar în România el poate aduce prosperitate pentru comunități. Investițiile realizate prin Ministerul Culturii au rolul de a pune în valoare acest potențial, mai ales în contextul în care, conform Barometrului de consum cultural 2022, vizitarea monumentelor istorice și a siturilor arheologice este singura activitate care a înregistrat o creștere față de anul 2019”.

viewscnt
Afla mai multe despre
raluca turcan
casa de târgoveț
castelul peleș