Topul orașelor din România în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare

Topul orașelor din România în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare
scris 14 iun 2017

Volumul de vânzări în imobiliare a crescut cu 35% în 2016, comparativ cu anul 2015, în timp ce închirierile au luat avânt mai ales în principalele orașe din țară, pentru ca, pe segmentul de retail, nivelul livrărilor să se majoreze cu 40%, în raport cu 2015, arată un studiu RE/MAX România.

În ceea ce privește zonele cu cel mai mare interes pe segmentul imobiliar, București, Cluj-Napoca, Brașov, Sibiu, Ilfov, Timișoara, Oradea și Arad s-au situat pe primele poziții. Astfel, aproximativ 58% din respondenții la studiu au confirmat un interes imobiliar în zona Clujului, cu mult peste interesul declarat pentru București (21%). Topul este continuat de Brașov, cu aproape 5%, și Arad, cu puțin peste 4%.

Topul orașelor din România în ceea ce privește tranzacțiile imobiliareÎn ceea ce privește interesul major arătat pentru Cluj-Napoca, acesta poate fi argumentat prin faptul că în acest oraș sunt și cele mai scumpe locuințe - în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, în creștere cu 13% față de 2015.

Raportat la Capitală, anul trecut s-a remarcat o creștere a volumului de tranzacții pentru sectorul spațiilor industriale și logistice, cu livrări de aproximativ 380.000 mp în anul 2016, tendința păstrându-se și în acest an.

O zonă cu o cerere mare de locuințe noi, ca efect al forței de muncă atrasă din alte zone, este Sibiul. Finalizarea parcurilor industriale din zonă vor genera în următorii ani peste 3.000 de locuri de muncă și, astfel,  noi cereri de locuințe pentru persoanele care urmează să se relocheze aici. Cererea mare de locuințe este confirmată și de interesul major pentru închirieri - un imobil oferit spre închiriere fiind ocupat în medie în 12 ore de la publicarea unui anunț.

Fiscul anunță controale la dezvoltatorii imobiliari persoane fizice și îi atenționează să declare până la 30 iulie corect veniturile din vânzarea proprietăților CITEȘTE ȘI Fiscul anunță controale la dezvoltatorii imobiliari persoane fizice și îi atenționează să declare până la 30 iulie corect veniturile din vânzarea proprietăților

Pe de altă parte, spre deosebire de București sau Cluj-Napoca, Timișoara înregistrează o creștere a ofertei în zona imobiliară în sincron cu cererea și prețuri sub cele vehiculate în orașele amintite. Aici, locuințele vechi s-au apreciat cu 1,1% în ianuarie, față de decembrie 2016, iar  cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, de la 1.056 la 1.032 de euro/mp.

În același timp, în Brașov este preconizată o creștere a prețurilor pentru locuințe, o analiză realizată la începutul anului 2017 indicând o creștere a prețurilor apartamentelor vechi cu 2,3% și cu 2% a celor noi.

Piața imobiliară din București în 2016 – 77% din tranzacții, realizate pe segmentul rezidențial

În ceea ce privește piața imobiliară din București în 2016, studiul RE/MAX arată că majoritatea investitorilor pe segmentul de piață rezidențial au bugetele între 70.000 - 120.000 euro. Aceștia se împart în investitorii ce accesează credite tip „prima casă”, se  orientează, în general, pe achiziția de apartamente cu 2  camere sau garsoniere și au expectanțe de randamente de aproximativ 4-5%/an, sau investitorii cu bugete de peste 75.000 euro și până în aproximativ 120.000 euro, ce își îndreaptă atenția către zona centrală sau zona de Nord,  având ca și investiție „target” proprietăți micuțe, dar cu  randamente de 5-6%.

„Destul de slab reprezentat, dar totuși prezent în piață, este investitorul cu bugete de peste 120.000 euro, care pot ajunge chiar și până la 400.000 euro. Acesta are în vizor segmentul  rezidențial și este interesat, de regulă, de închiriere pentru o perioadă de timp limitată, de câțiva ani, după aceea urmând să se mute în respectiva proprietate”, a declarat Mădălina Vasile, Broker Owner la RE/MAX Properties din București.

Astfel, conform datelor companiei, 77% din tranzacțiile realizate anul trecut pe piața din București au fost cele rezidențiale, urmate, cu un procent de 18%, de cele comerciale.

Topul orașelor din România în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare

Cea mai folosită metodă de plată în 2016, în real estate

În ceea ce privește metoda de plată folosită cel mai mult în anul 2016, respondenții studiului RE/MAX au indicat creditele ipotecare ca fiind cele mai avantajoase mijloace de finanțare pentru o tranzacție imobiliară - după finanțarea din venituri proprii/economii.

Topul orașelor din România în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare


În ceea ce privește 2017, nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental „Prima casă”, specialiștii așteptându-se la menținerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. O altă tendință a anului în curs este definită și de orientarea băncilor către  companii în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
tranzactii imobiliare
remarx