VIDEO Beton mai rezistent cu 30%, obținut cu zaț de cafea

VIDEO Beton mai rezistent cu 30%, obținut cu zaț de cafea
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2023

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Australia au descoperit că zațul de cafea poate fi folosit pentru producția de beton mai rezistent, transmite agenția Xinhua.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

O echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității RMIT din Melbourne a dezvoltat o tehnică pentru a produce beton cu 30% mai rezistent, transformând zațul de cafea în „biochar” – bio-cărbune vegetal – printr-un proces cu consum redus de energie, fără oxigen, la 350 de grade Celsius, potrivit unui comunicat al Universității.

VIDEO PROFIT LIVE Aurel Ștefan, director comercial Domeniile Ostrov: În continuare avem probleme cu personalul. Am adus echipe din afară, indieni, pakistanezi, acum vrem și nepalezi CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Aurel Ștefan, director comercial Domeniile Ostrov: În continuare avem probleme cu personalul. Am adus echipe din afară, indieni, pakistanezi, acum vrem și nepalezi

Publicată în Journal of Cleaner Production, descoperirea este prima de acest fel care dovedește că zațul de cafea, un produs rezidual, poate fi utilizat pentru a îmbunătăți betonul, se arată în comunicat.

Australia generează anual 75 de milioane de kilograme de produs rezidual din cafea măcinată – cea mai mare parte din această cantitate ajungând la gropile de gunoi, scrie Agerpres.

La nivel global, sunt generate anual 10 miliarde de kilograme de zaț, potrivit Xinhua.

viewscnt
Afla mai multe despre
beton
cafea