Afacerile din comerț au crescut cu 4%, în prima jumătate a acestui an

Afacerile din comerț au crescut cu 4%, în prima jumătate a acestui an
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2020

Afacerile din comerțul cu ridicata s-au majorat cu 4%, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2019, cea mai importantă contribuție la această creștere provenind comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii a înregistrat o creștere de 23,9%, comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații de 15,4%, comerțul cu ridicata nespecializat de 5,2%, comerțul cu ridicata specializat al altor produse de 3,4%, comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare de 3,1%, iar comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului de 0,5%, scrie Agerpres.

Cel mai mare șoc pe care l-a cunoscut comerțul internațional de la Marea Criză Economică: Comerțul global poate reveni la nivelul anterior pandemiei abia în 2023. România poate fi însă avantajată de schimbările în producție și distribuție CITEȘTE ȘI Cel mai mare șoc pe care l-a cunoscut comerțul internațional de la Marea Criză Economică: Comerțul global poate reveni la nivelul anterior pandemiei abia în 2023. România poate fi însă avantajată de schimbările în producție și distribuție

Pe de altă parte, raportat la perioada de referință, au fost consemnate scăderi în activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (-11%) și comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (-3,1%).

Totodată, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut în termeni nominali cu 2,2%, în primele șase luni ale anului, față de același interval din 2019.

Conform datelor oficiale, în iunie 2020, față de iunie 2019, afacerile din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie brută, au crescut pe ansamblu cu 3%, datorită rezultatelor pozitive înregistrate în: comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+28,8%), comerțul cu ridicata specializat al altor produse (+7,8%), comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+6,6%), comerțul cu ridicata nespecializat (+5,5%) și activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (+3,2%).

În schimb, scăderi au înregistrat comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-17,8%), comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (-7,1%) și comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,1%).

În același timp, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) s-a majorat cu 1%, ca serie ajustată, în luna iunie a anului curent, comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior.

De la lună la lună (iunie vs mai 2020), cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut atât ca serie brută (+9,2%), cât și ca serie ajustată (+7,7%), în principal datorită activităților din: comerțul cu ridicata al echipamentului informatic și de telecomunicații (+39,5%), comerțul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+15,8%), comerțul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+13,7%), comerțul cu ridicata nespecializat (+8%), activitățile de intermediere în comerțul cu ridicata (+7,5%), comerțul cu ridicata specializat al altor produse (+5%) și comerțul cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+2,8%).

La polul opus s-a situat comerțul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii, care a scăzut cu 19,7%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
comert