Aproximativ 100.000 de elevi din peste 1.100 de școli, implicați de Environ în selectarea responsabilă a deșeurilor

Aproximativ 100.000 de elevi din peste 1.100 de școli, implicați de Environ în selectarea responsabilă a deșeurilor
Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 20 sep 2017

Campania națională de educație ecologică Baterel și Lumea NON-E, un program prin care elevii sunt stimulați să se implice în colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, lansat în urmă cu șase ani de Asociația Environ, una dintre primele organizații neguvernamentale din România având rolul de a transpune principiul responsabilității extinse a producătorului privind obligațiile de reciclare a deșeurilor DEEE,  a fost implementat în peste 1.100 de unități de învățământ și a atras până în prezent aproximativ 100.000 de școlari, relevă datele organizației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Programul este conceput astfel încât să stimuleze creativitatea, să încurajeze deprinderea obieceiurilor de gestionare responsabilă a resurselor și să premieze performanța.  Anual, mii de copii din toată țară beneficiază de premiile puse la dispoziție pe platforma www.magazinbaterel.ro, un concept de magazin online inedit, lansat în premieră în România care folosește un sistem de plată prin puncte pentru a recompensa eforturile elevilor participanți în proiect.

Environ aniversează 10 ani de activitate neîntreruptă în domeniul protecției mediului în 2007, același an care marchează 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

În cei 10 ani de la înființare, Asociația Environ a devenit un centru de competență în managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), promovând reciclarea ca formă de economisire a resurselor în România și punând bazele unei adevărate culturi a reciclării, prin investiții în infrastructură și procese de colectare și reciclare a deșeurilor,  militând pentru impunerea principiilor economiei circulare ca singurul model de producție și consum sustenabil.

Astfel, peste 4000 de centre dotate cu infrastructură de colectare a deșeurilor de la populație la nivel național, 50.000 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) colectate și reciclate la standarde europene de protecție a mediului, aproape 100 de campanii de conștientizare derulate, 3 aplicații mobile pentru sistemele de operare Android și iOS, printre care un instrument util ce orientează utilizatorii spre cel mai apropiat centru de reciclare, 5 proiecte europene, primul program de educație ecologică implementat în peste 1.100 de școli care reciclează activ, primul centru de colectare selectivă pe 10 fracții în București, sute de parteneriate și o comunitate de zeci de mii de oameni responsabili și implicați în domeniul mediului și luptei împotriva schimbărilor climatice este bilanțul Asociației Environ la 10 ani de la înființare, un bilanț de succes construit cu eforturi susținute.

,,Pentru noi, au fost 10 ani de provocări, de realizări și de progres atins prin efort și dedicare. În 10 ani, peste 700 companii au devenit partenerii noștri în respectarea obligațiilor de mediu asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Împreună am reușit să îmbunătățim continuu procesele și metodele de informare, operațiunile de colectare și reciclare, ridicându-ne la standardele de reciclare a DEEE similare celor din alte state membre. Reușitele acestor 10 ani nu ar fi fost posibile fără încrederea și sprijinul membrilor și partenerilor noștri care ne-au susținut într-un demers care a îmbinat concomitent reprezentarea deopotrivă a intereselor mediului de afaceri cu îndeplinirea obiectivelor de protecție a mediului înconjurător și salvgardare a sănătății populației. Lor le adresăm mulțumiri în primul rând pentru determinarea și angajamentul de a contribui la ecologizarea economiei și la protejarea naturii, sănătății și calității vieții persoanelor care trăiesc în țara noastră. Din păcate, mai sunt însă multe lucruri de realizat, nivelul scăzut de trai, dotarea insuficientă a gospodăriilor cu aparatură electrocasnică, dar și derapajele legislative din ultimii ani riscă să marginalizeze activitățile de  reciclare în Romania ”, a declarat Andrei Orban, președintele Asociației Environ.

Fidelă misiunii asumate încă din 2007, Asociația Environ a implementat în România împreună cu partenerii săi din reciclare, Green WEEE și Rematholding, standardele europene de performanță în reciclarea deșeurilor electrice, WEEELABEX, introducând criterii riguroase de calitate pentru etapele lanțului de gestionare a deșeurilor DEEE și asigurând monitorizarea standardizată a proceselor tehnologice ale companiilor de la colectare la procesare și eliminare nepoluantă.

Asociația Environ derulează o activitate de pionierat și în domeniul schimbărilor climatice și eficienței energetice, derulând cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania, campanii de informare cu privire la efectele schimbărilor climatce asupra mediului înconjurător și impactul asupra vieții umane, precum și conștientizarea importanței propriei contribuții în reducerea amprentei de carbon și economisirea consumului de energie. Redu Amprenta de Carbon (www.sosclima.ro) este singura comunitate activă din România  înscrisă în circuitul european al luptei pentru combaterea schimbărilor climatice.

Experiența de 10 ani a permis Asociației Environ să avanseze într-un ritm care să urmeze direcțiile europene, stimulând prin eforturi susținute tranziția României către o abordare sustenabilă a dezvoltării economice favorizând dezvoltarea durabilă concomitent cu generarea de locuri de muncă.

Pentru viitor, Environ își asumă și mai activ profilul de organizație puternică și de actor relevant în domneniul reciclarii: ,,Suntem un pilon de competență și stabilitate pentru membrii și partenerii noștri. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul și beneficiile politicii europene de mediu și importanța sa strategică să fie recunoscute și aplicate consecvent și de către țara noastră”, a mai declarat Andrei Orban.

Despre Environ

Asociația Environ este o organizație colectivă, non-guvernamentală și non-profit care instituie în România principiul european al răspunderii extinse a producătorului în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice, promovând activ de peste 10 ani conceptele de colectare selectivă, reciclare și economie circulară în țara noastră. Informații complete despre activitatea organizației sunt disponibile pe www.environ.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
environ
deseuri