China dă asigurări că nu-i e frică de un război comercial, după ce Trump amenință să vizeze noi importuri chineze, în valoare de 100 de miliarde de dolari

China dă asigurări că nu-i e frică de un război comercial, după ce Trump amenință să vizeze noi importuri chineze, în valoare de 100 de miliarde de dolari
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2018

China a dat asigurări vineri că nu-i este frică să plătească prețul unui război comercial cu Statele Unite, după ce Donald Trump a dublat miza și a amenințat să vizeze noi importuri chineze în valoare de 100 de miliarde de dolari, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Amenințările reciproce au devenit aproape zilnice, săptămâna aceasta, de o parte și de alta a Pacificului, Ministerul chinez al Comerțului reacționând fără întârziere față de ultimele avertismente ale președintelui american, în pofida faptului că în China este zi de sărbătoare, scrie News.ro

”Dacă Statele Unite ignoră opoziția Chinei și a comunității internaționale și insistă în măsurile lor unilaterale și protecționiste, China este pregătită să meargă până la capăt, indiferent care va fi prețul”, a avertizat Beijingul.

”Noi nu vrem un război comercial, dar nu ne e frică să purtăm unul”, a repetat Guvernul chinez într-un comunicat.

FOTO O firmă din București a cerut înregistrarea mărcii \ CITEȘTE ȘI FOTO O firmă din București a cerut înregistrarea mărcii "abibas". Anterior, a vrut să protejeze de contrafaceri și marca "NKIE"

Cu câteva ore mai înainte, Donald Trump a amenințat să impună noi taxe vamale importurilor chineze, țintind bunuri adiționale de 100 de miliarde de dolari, în pofida unor îngrijorări ce apar în mediile de afaceri americane.

”Am cerut Departamentului Comerțului să examineze dacă 100 de miliarde de dolari suplimentari în tarife vamale ar fi adaptate, prin aplicarea articolului 301 (cu privire la proprietatea intelectuală), iar în acest caz să identifice produsele cărora le-ar putea fi impuse”, a anunțat președintele american într-un comunicat.

În pofida faptului că a decis în mod clar să amplifice presiunile cu un nivel, răspunzând cu aceeași monedă Beijingului - pentru moment este vorba doar despre amenințări.

Reprezentantul american al Comerțului (USTR) Robert Lighthizer a notat într-un comunicat că, la fel ca măsurile de retorsiune comerciale anunțate pe 3 aprilie de către Statele Unite, ele vor intra în vigoare doar în urma unui proces de consultare publică.

Cu toate acestea, perspectiva unui război comercial real îi îngrijorează pe investitori, iar cursul Bursei a fost afectat în ultimele săptămâni.

”Președintele Trump propune un răspuns adecvat recentei amenințări a Chinei de a impune noi tarife vamale. În urma unei anchete detaliate, USTR a găsit probe irefutabile potrivit cărora acțiunile nerezonabile ale Chinei amenință economia americană”, a continuat el.

USTR denunță încă o dată practici chineze care țin, potrivit americanilor, de jaful proprietății intelectuale a întreprinderilor ameriane ce vor să activeze în China, unde fac deja afaceri.

STATE PRO-TRUMP ÎN VIZOR

Răspinzând publicării marți de către administrația Trump a unei liste de produse importate din China, susceptibile să fie supuse unor noi taxe vamale, Beijingul a replicat printr-o listă vizând produse americane mai strategice - ca soia, automobile și aeronautică, la un nivel echivalent primelor măsuri anunțate de Washington: 50 de miliarde de dolari.

Beijingul a avut grijă să-și întocmească lista cu viitoare produse de taxat astfel încât să lovească cât mai dur regiuni care au votat în favoarea lui Donald Trump, potrivit unor experți.

Acesta este un mod de a exercita un maximum de presiune asupra miliardarului, care dă asigurări că va candida la un al doilea mandat.

China a depus, de asemenea, plângere la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) cu privire la ”măsurile tarifare vizând produse chineze” pe care Statele Unite intenționează să le introducă.

Donald Trump s-a lansat într-o luptă fără milă împotriva deficitului Statelor Unite, pe care-l consideră semnul slăbiciunii predecesorilor săi, ce au lăsat restul lumii să profite de pe urma Statelor Unite.

MOBILIZARE INTERNAȚIONALĂ

China este vizată în mod special. Deficitul comercial american - 375,2 miliarde de dolari în 2017 - față de Beijing l-a determinat pe Trump să le ceară conducătorilor chinezi să ”reducă, imediat, acest deficit cu 100 de miliarde de dolari”.

Ultimele date americane, publicate joi, arată că, de la începutul anului, deficitul bilateral în comerțul de bunuri a crescut cu peste 20%.

”Noi nu suntem într-un război comercial cu China, acest război a fost pierdut acum mulți ani de către persoane proaste sau incoompetente, persoane reprezentând Statele Unite”, a apreciat Trump.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi, aflat în vizită la Moscova joi, a îndemnat la o mobilizare internațională contra Washingtonului.

”Comunitatea internațională trebuie să se opună în ansamblul său unor astfel de acțiuni unilaterale și încălcări ale regulilor, să apere în ansamblul său creșterea economiei mondiale și să-i ajute pe cei care cred că le este permis totul să-și regăsească bunul simț”, a declarat Wang Yi într-o conferință de presă.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi comercial
china
sua