Leroy Merlin întrerupe colaborarea cu companiile care nu dețin certificări FSC și PEFC. Este afectată direct compania Schweighofer

Leroy Merlin întrerupe colaborarea cu companiile care nu dețin certificări FSC și PEFC. Este afectată direct compania Schweighofer
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 mar 2017

Leroy Merlin România anunță că a inițiat, din februarie, un proces de delistare a tuturor produselor din lemn, provenite de la companii naționale și internaționale, care nu respectă standardele de sustenabilitate și certificările FSC (Forest Stewardship Council) și PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Procesul de înlocuire a produselor delistate din cele 15 magazine pe care Leroy Merlin le are în România se va întinde pe o perioadă de maximum 3 luni, compania anunțând că este deja în discuții cu alți furnizori.

Această decizie afectează direct compania austriacă Holzindustrie Schweighofer. Pe 17 februarie, Asociația pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC) a decis să revoce statutul de probațiune al grupului austriac Schweighofer și să se dezasocieze de companie.

La sfârșitul anului trecut , retailerul de bricolaj Hornbach anunța că din luna ianuarie 2017 va renunța la contractul cu firma austriacă Holzindustrie Schweighofer în ceea ce privește comercializarea lemnului de construcții și a celui rindeluit, deoarece compania vrea ca furnizorii săi “să respecte principiile silviculturii responsabile”.

Schweighofer, controlat de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer, este cel mai mare jucător din industria românească de profil, procesând anual 1,2 milioane de metri cubi de cherestea produsă în România (echivalentul a 71% din producția totală de cherestea). De asemenea, grupul importă 1,2 milioane de metri cubi de buștean pe an, cantitatea fiind prelucrată tot în fabricile din România.

Limitarea exportului de lemne a fost respinsă de parlamentari, în pofida mesajului politic CITEȘTE ȘI Limitarea exportului de lemne a fost respinsă de parlamentari, în pofida mesajului politic

În 2015, în contextul unor dispute politice privind tăierile de păduri și compania Schweighofer, în care a fost menționat și numele președintelui Klaus Iohannis, Ministerul Mediului, condus atunci de PSD, a efectuat mai multe controale la fabricile Schweighofer din Sebeș și Rădăuți, precum și la sediile și punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase ale grupului austriac, susținând ulterior că a identificat o serie de nereguli, printre care suspiciuni privind existența mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos fără proveniență legală și inadvertențe privind modul de recepție și înregistrare a materialelor lemnoase.

Rapoartele de control au fost remise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, "în vederea efectuării de cercetări specifice care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni", potrivit unui comunicat al ministerului.

Reprezentanții Holzindustrie Schweighofer au negat în repetate rânduri acuzațiile aduse de minister și au declarat că vor coopera cu autoritățile române pe parcursul investigațiilor.

La începutul anului 2015, au apărut informații despre o întâlinire a președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții companiei austriece Schweighofer-Holzidustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România, care pleda pentru eliminarea din Codul Silvic, aflat la acel moment în dezbatere parlamentară, a regulii care limita exploatarea, pentru o singură companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.

Iohannis a cerut eliminarea acestei limite, invocând că o asemenea prevedere ar fi neconcurențială și ar aduce avantaje unor firme în detrimentul altora, ceea ce a declanșat un scandal politic.

Guvernul va declanșa un nou control în sectorul forestier, pentru a verifica amploarea tăierilor ilegale de păduri CITEȘTE ȘI Guvernul va declanșa un nou control în sectorul forestier, pentru a verifica amploarea tăierilor ilegale de păduri

La începutul anului trecut,  Autoritatea de Concurență a declanșat o investigație privind posibile înțelegeri între companii active pe piața prelucrării lemnului în vederea împărțirii pieței, surselor de aprovizionare, precum și adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preț minimal în cadrul licitațiilor organizate de Direcțiile silvice Alba și Hunedoara.

Consiliul Concurenței, a efectuat, la acea dată, inspecții inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer SRL, Egger Romania SRL, Kronospan Romania SRL, Kronospan Sebeș SA, Silva Logistic Services SRL, Alredia SRL și Lacul Codrilor SRL.

De asemenea, Autoritatea de Concurență are în derulare o anchetă sectorială pe piața lemnului, în cadrul căreia sunt analizate structurile și mecanismele de funcționare.

viewscnt
Afla mai multe despre
leroy merlin
schweighofer