Piața de ambalaje din România, creștere lentă în 2023 pe fondul consumului general mai redus

Piața de ambalaje din România, creștere lentă în 2023 pe fondul consumului general mai redus
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 oct 2023

Piața de ambalaje din România are un ritm de creștere încetinit în 2023 comparativ cu alți ani, fiind afectată de reducerea consumului general de bunuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În acest context, este înregistrată o creștere de 10% a cererii pentru ambalaje de protecție, iar în topul industriilor din punctul de vedere al cererii se află industria de ecommerce, cu o creștere de 24%. Totodată, piața de ambalaje este definită de două tendințe principale: interesul mare pentru ambalaje sustenabile și ecologice și creșterea numărului de achiziții în mediul online atât pe segmentul B2B, cât și pe B2C.

Guvernul susține construcția la Alba Iulia a celei mai mari fabrici de cești de porțelan din Europa, care va produce pentru IKEA CITEȘTE ȘI Guvernul susține construcția la Alba Iulia a celei mai mari fabrici de cești de porțelan din Europa, care va produce pentru IKEA

“Situația pieței de ambalaje din acest an este mai puțin favorabilă, având loc o scădere a consumului general în aproape toate sectoarele, consumatorii din România reducând constant cheltuielile din cauza inflației. Dacă în anii precedenți am înregistrat creșteri între 25% și 35%, în 2023 cererea de ambalaje de protecție a produselor a urcat cu doar 10% față de anul anterior, dar cu un ritm mai accelerat de recuperare în a doua jumătate din an”, declară Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging.

Piața de ambalaje din România, creștere lentă în 2023 pe fondul consumului general mai redus

Industrii cu cea mai mare creștere a cererii pentru ambalaje

În ciuda contextului actual, industria de e-commerce înregistrează cea mai mare creștere a cererii pentru ambalaje dintre toate industriile, de aproximativ 24% în 2023 față de 2022. Cele mai solicitate tipuri de produse din acest segment sunt ambalajele pentru e-commerce, sistemele automate pentru ambalare, ambalajele termoizolante și echipamentele pentru depozit.

Industriile și creșterea cererii pentru ambalaje

  1. E-commerce: circa 24%
  2. Electronică: 10% 
  3. Farmaceutică: 10%
  4. Industria mobilei: 5%   
  5. Logistică: 5%
  6. Aeronautică: 3%
  7. Automotive: 3%
  8. Construcții: 3%   
PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Ruxandra Cord, fondatoare theCoRD.ai: Vrem să ridicăm 300.000 de euro pentru comercializarea soluției la nivel global. Rezultatele sunt formidabile CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Ruxandra Cord, fondatoare theCoRD.ai: Vrem să ridicăm 300.000 de euro pentru comercializarea soluției la nivel global. Rezultatele sunt formidabile

Cele mai comandate tipuri de ambalaje

Cea mai mare parte din cererea pentru ambalaje vine din partea companiilor, însă crește substanțial constant interesul din partea persoanelor fizice, care își doresc de asemenea ambalaje de calitate dintr-o gamă completă, de peste 5.000 de produse unice, comanda medie variind între 100 euro și 50.000 euro, potrivit datelor INATECH Packaging.

“Pentru al doilea an consecutiv, ambalajele din carton și hârtie le-au depășit pe cele din plastic, crescând cererea pentru aceste tipuri de ambalaje cu 10% față de 2022. De altfel, observăm un interes tot mai mare pentru ambalaje sustenabile”, explică Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging.

În acest context, grupul INATECH estimează că va încheia anul cu o cifră de afaceri de peste 9 milioane euro, în creștere cu în jur de 10% față de anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
ambalaje
e-commerce