Proiect de modificare a Codului penal: Pedepse mai mari cu închisoare pentru falsificarea alimentelor, a medicamentelor și a mărcilor

Proiect de modificare a Codului penal: Pedepse mai mari cu închisoare pentru falsificarea alimentelor, a medicamentelor și a mărcilor
scris 9 mar 2017

Deputatul PSD Iulian Iancu a depus, la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului penal care prevede majorarea pedepselor cu închisoare pentru mai multe fapte, între care neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, zădărnicia combaterii bolilor, falsificarea sau substituirea de alimente, precum și comercializarea de produse alterate.

Potrivit inițiativei, art. 349 din Codul penal va avea următorul cuprins: ”Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care va avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani sau cu amendă”, scrie News.ro.

De asemenea, fapta prevăzută la alineatul de mai sus, săvârșită din culpă, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la 2 ani sau cu amendă.

Inițiativa legislativă mai prevede că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 9 luni la 3 ani sau cu amendă.

Dacă fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau amendă.

Totodată, infectarea prin orice mijloace a surselor sau rețelelor de apă, dacă apa devine dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepsește cu închisoare de la un an și 6 luni la 7 ani.

În cazul în care fapta este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 2 ani și 6 luni sau amendă.

BERD își unește forțele cu Mid Europa și varsă 25 milioane euro pentru extinderea rețelei Profi în orașe mici CITEȘTE ȘI BERD își unește forțele cu Mid Europa și varsă 25 milioane euro pentru extinderea rețelei Profi în orașe mici

Potrivit propunerii legislative, și falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse se pedepsește cu închisoare de la unu la 8 ani.

„Prepararea de alimente sau băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătății, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului se pedepsesc cu închisoare de la unu la 8 ani. Falsificarea sau substituirea altor mărfuri sau produse, dacă prin falsificare sau substituire acestea au devenit vătămătoare sănătății, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 10 ani”, se arată în articolul 357 al propunerii legislative de modificare a Codului penal.

De asemenea, punerea în consum public de carne sau produse din carne, provenite din tăieri de animale sustrase controlului veterinar, dacă a avut ca urmare îmbolnăvirea unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 8 ani, iar dacă a avut ca urmare moartea, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani.

Inițiativa legislativă mai prevede că vânzarea de medicamente și suplimente alimentare cunoscând că sunt contrafăcute, alterate ori cu perioada de valabilitate depășită, dacă sunt vătămătoare sănătății ori și-au pierdut în tot sau în parte eficiența terapeutică, se pedepsește cu închisoarea de la 5 la 15 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

„Atât medicamentele cât și suplimentele alimentare, dacă nu au avizul Agenției Naționale a Medicamentului și a Comisiei Naționale de Bioetică a Academiei de Științe Medicale, dacă sunt puse în comerț, constituie infracțiune ce se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani. Dacă medicamentele și suplimentele alimentare nu sunt controlate periodic în farmaciile care le pun la vânzare, sub raportul compoziției și concentrațiilor, factorii responsabili, respectiv Agenția Națională a Medicamentului și Comisia Națională de Bioetică, se fac vinovate de infracțiune, fapt ce atrage o pedeapsă cu închisoarea de  la 1 an la 10 ani”, se mai arată în textul propunerii.

În cazul în care compoziția și concentrația substanțelor active din medicamente și suplimente alimentare nu sunt corespunzătoare, atrag după sine săvârșirea unei infracțiuni pentru care producătorul și distribuitorul primesc pedepse cu închisoarea de la 5 și 10 ani, precum și închiderea unității respective de producție sau distribuție.

Totodată, distribuirea de medicamente și suplimente alimentare de către unități neautorizate în acest sens, prin alte mijloace de comunicare, se pedepsește cu închisoarea între 5 și 10 ani.

Totodată, falsificarea în orice mod a mărcilor de titlu, a mărcilor de garanție proprie sau a mărcilor de certificare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an și 6 luni la 5 ani.

Brico Dépôt România anunță că încetează colaborarea cu Schweighofer CITEȘTE ȘI Brico Dépôt România anunță că încetează colaborarea cu Schweighofer

„Folosirea mărcilor de titlu, a mărcilor de garanție proprie sau a mărcilor de certificare false ori folosirea unei mărci neînregistrate constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 9 luni la 5 ani. Bunurile care au aplicată o marcă falsă se confiscă”, se menționează în propunerea legislativă.

Potrivit expunerii de motive, „contrafacerea sau falsificarea sunt fenomene cunoscute, de neacceptat când produc consecințe grave asupra vieții, sănătății și securității consumatorilor”.

„Sunt însă greu de evaluat și este posibil ca unele dintre ele să poată fi sesizate prea târziu pentru a le putea contracara vătămările. În mod cert însă, contrafacerile și falsificările produselor aduc câștiguri mari celor care le inițiază, le importă sau le comercializează”, susține Iulian Iancu.

Deputatul PSD mai precizează că „cele mai frecvente falsificări și contrafaceri la produsele industriale s-au constatat prin înlocuirea metalelor prețioase cu metal comun; plastografierea mărcilor de control; vânzarea de produse cosmetice (cca 80%), în special parfumuri, în recipiente, flacoane, ambalaje purtând mărci originale; comercializarea de piese auto”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cod penal
alimente
iulian iancu