Schimbări luna viitoare la Rabla pentru electrocasnice 2021, în urma păcălelilor de pe OLX

Schimbări luna viitoare la Rabla pentru electrocasnice 2021, în urma păcălelilor de pe OLX
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2021

Dacă vă gândiți să cumpărați de pe OLX sau din altă parte vouchere pentru rabla pentru electrocasnice, ar fi bine să știți că acestea sunt nominale și netransmisibile și nu le veți putea folosi în magazine unde vi se va cere cartea de identitate. Pentru a fi totul clar, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a emis un ordin care modifică Ghidul de finanțare, toate schimbările fiind publicate în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cu câteva zile înainte de a porni noua sesiune a programului Rabla pentru electrocasnice, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a modificat prin ordin câteva prevederi din Ghidul de finanțare al acestui program, scrie Hotnews.ro.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Principala schimbare este precizarea clară că voucherele, care au valori între 200 și 500 de lei, sunt nominale și netransmisibile și nu pot fi utilizate decât de persoana căreia i-au fost emise, în urma înscrierii în aplicația informatică.

Noua prevedere este următoarea: 'La articolul 19, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins: „(6) Voucherul este nominal și netransmisibil și nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicația informatică.”

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

"Nici înainte voucherul nu era transmisibil, însă acum a fost clarificată formularea. Înainte ghidul specifica faptul că voucherul poate fi utilizat doar de un solicitant aprobat. În acceptiunea AFM și în limbaj juridic, asta înseamnă că nicio altă persoană decât cea care a obținut voucherul (solicitant aprobat) nu-l poate utiliza. Însă au existat cazuri în care anumite persoane, care au fost refuzate la magazin, au cerut să li se arate explicit unde scrie în ghid că voucherul e netransmisibil. De aceea am considerat necesară clarificarea în textul noului ghid.

În ceea ce priveste verificarea, e simplu: Vânzătorul de la magazin nici nu trebuie să ceară buletinul în primă fază, pentru că în momentul în care introduce codul voucherului în aplicație, îi apare automat imaginea buletinului încărcată de solicitant atunci când și-a creat contul de utilizator. Și vede imediat dacă e vorba de altă persoană. Aici au mai apărut discuții. Comerciantul cere ulterior buletinul, pentru ca e operator de date cu caracter personal. Iar solicitantul deja și-a exprimat acordul prin participarea în program. Vânzarea de vouchere nu o putem controla, însa oamenii trebuie să știe că dacă fac asta, dau banii pe ceva ce nu vor putea utiliza. Adică e o păcăleală. Magazinul l-a refuzat, iar omul s-a enervat pentru că el cumparase voucherul de pe OLX", au explicat oficialii Ministerului Mediului.

De asemenea, a fost introdusă regula: „e) 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică G;”. Vechea prevedere era: e) 400 lei pentru televizoare cu eficiență energetică cel puțin A. Astfel, va fi permisă achiziționarea a unei palete mai largi de televizoare.

O nouă sesiune a programului rabla pentru electrocasnice, cu un buget de 34 de milioane de lei, va fi lansată în ultima săptămână din această lună, iar voucherele cu valori între 200 lei și 500 lei vor putea fi folosite în decembrie în magazine. Se vor putea achiziționa de la aspiratoare, frigidere ori mașini de spălat până la tablete și laptopuri, condiția fiind să predai la schimb aparatele similare vechi.

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla pentru electrocasnice 2021
vouchere