Ungaria ar putea interzice sigla Heineken pe motiv că amintește de comunism

Ungaria ar putea interzice sigla Heineken pe motiv că amintește de comunism
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 21 mar 2017

Compania olandeză Heineken ar putea fi una dintre victimele unui proiect de lege din Ungaria, care vizează interzicerea simbolurilor ce amintesc de regimurile totalitare, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul condus de Viktor Orban spune că are obligația morală de a interzice simboluri precum svastica, secera și ciocanul, dar și steaua roșie, care se regăsesc pe sticlele de Heineken.

Primele dezbateri legate de acest proiect de lege au fost luni, iar companiile care folosesc simboluri naziste sau comuniste ar putea primi amenzi de până la 2 miliarde de forinți (7 milioane de dolari) și riscă să ajungă chiar la închisoare.

Sigla Heineken include o stea încă de la lansarea mărcii, în a doua jumătate a secolului al 19-lea. Din anii 1930, steaua este roșie. Steaua cu 5 colțuri a fost introdusă pe sigla inițială, cal mai probabil, ca un simbol mistic, folosit ca protecție asupra berarilor.

Rețeaua de restaurante Happy din Bulgaria își pregătește intrarea în București CITEȘTE ȘI Rețeaua de restaurante Happy din Bulgaria își pregătește intrarea în București

Steaua roșie este însă și un simbol comunist, prezent pe stema Ungariei în perioada comunistă. De altfel, steua roșie s-a regăsit și pe stema României din acea perioadă.

Săptămâna trecută, vicepremierul ungar Zsolt Semjen, unul dintre autorii proiectului de lege, a afirmat, potrivit presei locale, că steaua roșie din sigla berii Heineken are un “conținut politic evident".

Mutarea oficialilor din Ungaria vine după ce Heineken a câștigat, recent, un proces cu un producător de bere artizanală din Harghita, căruia i s-a interzis să folosească brandul "Igazi Csíki Sör", care înseamnă "adevărata bere Ciuc", marca Ciuc fiind vândută în România de gignatul olandez. La acel moment, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, Janos Lazar, a afirmat că Heineken are o atitudine "nedreaptă și anti-ungurească".

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
heineken
bere
stema
comunism
totalitarism
lege
proiect
orban
simbol
sigla