EXCLUSIV GALERIE FOTO Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului, a fost modernizat și, după 9 ani, va fi redeschis de Ziua Unirii. Cum arată hotelul refăcut

scris 11 ian 2019

Hotelul Lido, emblemă a Bucureștiului încă din perioada interbelică, culme a rafinamentului vieții mondene, închis însă din 2010 după ce a fost preluat de moștenitorii constructorului, fost prim-ministru în anii '40, va fi redeschis pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române, după ce, cu doi ani în urmă, cum a anunțat atunci Profit.ro, a fost preluat de Mohammad Murad, cel mai mare hotelier din România, care l-a renovat și redecorat. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

După aproape 70 de ani de când a intrat pe mâna comuniștilor, ajungând apoi la frații Păunescu și, ulterior, la moștenitorii celui care l-a construit la începutul secolului trecut, unul dintre hotelurile emblemă ale Bucureștiului va fi redeschis pe 24 ianuarie. Mohammad Murad, proprietarul lanțului hotelier Phoenicia, a închiriat hotelul pe 15 ani de la proprietari, cu drept de cumpărare, și a pregătit atunci o investiție de circa 5 milioane de euro în lucrări de renovare.

"Vreau să-l reîntorc la vremurile de glorie pe care le-a trăit acest hotel, care a fost multă vreme simbolul Bucureștiului. Vreau să-l readuc pe harta turistică a Bucureștiului", a declarat atunci Mohammad Murad pentru Profit.ro.

DOCUMENTE-FOTO Cele 7 blocuri de locuințe pe care Cosmin Olăroiu vrea să le ridice pe terenul fostei fabrici Izolatorul din Capitală întâmpină opoziția unor locuitori din zonă CITEȘTE ȘI DOCUMENTE-FOTO Cele 7 blocuri de locuințe pe care Cosmin Olăroiu vrea să le ridice pe terenul fostei fabrici Izolatorul din Capitală întâmpină opoziția unor locuitori din zonă

Hotelul va fi clasificat la patru stele și denumit Lido Phoenicia, având 115 camere, dintre care 18 apartamente. 

În interior au fost păstrate unele elemente originale, precum liftul, tavanul din unele camere și treptele.

Fotografiile care prezintă cum arată acum hotelul în interior pot fi văzute în GALERIA FOTO

Hotelierii mai în vârstă își amintesc că pe vremuri, înainte de Revoluție, la Lido, considerat pe atunci o culme a rafinamentului vieții mondene a Bucureștiului, exista singura piscină cu valuri din România.

Sursa foto:armyuser.blogspot.com

Sursa foto:armyuser.blogspot.com

Angajații hotelului le spuneau celor care le treceau pragul că o minune asemănătoare se găsea doar în celebrul hotel Lido din Veneția.

Sursa foto:armyuser.blogspot.com

Sursa foto:armyuser.blogspot.com

De altfel, termenul „lido“ înseamnă în italiană țărm.

Sursa foto:armyuser.blogspot.com

Sursa foto:armyuser.blogspot.com

În ultimii 25 de ani, singurele valuri care au venit dinspre Lido au fost cele din presa vremii, atunci când a fost privatizat în 1993, și, mulți ani mai târziu, când s-a încins procesul prin care moștenitorii clădirii o revendicau de la frații Păunescu.

Urmașii doctorului Constantin Angelescu, cel care a construit hotelul în anii '30, l-au revendicat și câștigat definitiv în instanță în 2010, după ce au așteptat 17 ani și ar fi cheltuit un milion de dolari cu procesele. Imediat ce a fost preluat de către moștenitori, hotelul a fost închis și așa a rămas până astăzi.

Complexul Lido - hotelul și Casa Monteoru - a fost construit de doctorul Constantin Angelescu în perioada 1905-1930, după un proiect realizat de cunoscutul arhitect al epocii, Ernest Doneaud, pe un teren cumpărat împreună cu soția sa, Virginia Constantinescu Monteoru, în 1904.

FOTO La 20 de ani, brandul italian de lux Elisabetta Franchi intră discret în România CITEȘTE ȘI FOTO La 20 de ani, brandul italian de lux Elisabetta Franchi intră discret în România

Angelescu, născut în 1869, a studiat medicina la Paris, unde s-a specializat în chirurgie. După studii, s-a întors în țară și a profesat la Spitalul Brâncovenesc și, ulterior, la Spitalul Filantropia, avansând treptat la gradul de profesor universitar (1903) și director al Clinicii Universitare de Chirurgie, potrivit Wikipedia. Angelescu a devenit proprietarul stațiunii Sărata-Monteoru, al unor terenuri petrolifere și imobile în Buzău în urma căsătoriei cu Virginia Constantinescu-Monteoru, fiica milionarului Grigore Monteoru.

Doctorul Angelescu a intrat în politică în 1901, devenind mai întâi deputat al Partidului Național Liberal, apoi senator și, mai târziu, în intervalul 1914-1916, ministru al Lucrărilor Publice, unde s-a ocupat, printre altele, cu organizarea serviciului sanitar al armatei române în contextul intrării în Primul Război Mondial. În ianuarie - martie 1918 a fost numit de Brătianu ministru plenipotențiar al României la Washington, după care a fost vicepreședinte al Consiliului Național pentru Unitatea Românilor, înființat de Take Ionescu la Paris.

Angelescu a mai fost ministru al Instrucțiunii Publice în două guverne, ministrul Educației Naționale, ministru secretar de stat și apoi consilier regal. În paralel, condus timp de 24 ani Ateneul Român (1923-1947) și Liga Culturală (1941-1947), iar în 1934 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Constantin Angelescu a murit în 1948, la 79 de ani, lăsând în urmă patru fiice și un fiu.

Pentru aproape o săptămână, între 29 decembrie 1933 - 3 ianuarie 1934, după asasinarea premierului Ion Duca în gara din Sinaia de către legionari, Constantin Angelescu a fost prim-ministru interimar.

FOTO Consulatul României din Chicago a sărbătorit Centenarul într-un hotel al lui Trump. Recepția a atras atenția unei organizații de etică, care susține că banii au ajuns în buzunarele președintelui SUA deși Constituția interzice CITEȘTE ȘI FOTO Consulatul României din Chicago a sărbătorit Centenarul într-un hotel al lui Trump. Recepția a atras atenția unei organizații de etică, care susține că banii au ajuns în buzunarele președintelui SUA deși Constituția interzice

Mohammad Murad este cel mai mare investitor al ultimilor ani în turismul românesc, iar în urmă cu câțiva ani a cumpărat cu 10 milioane de euro fosta perlă a turismului de la mare, Amfiteatru-Panoramic-Belvedere. Murad a anunțat că va investi în acest complex în jur de 15 milioane de euro.

Mohammad Murad deține, pe lângă lanțul hotelier Phoenicia, și lanțul de restaurante Spring Time și fabrica de conserve Mandy. Murad are la mare 3.500 de locuri de cazare în mai multe hoteluri în Năvodari, Mamaia, Jupiter, Olimp și Neptun. Omul de afaceri a construit în ultimii 10 ani mai mult 2.000 de locuințe în blocuri și vile în București și Constanța.

viewscnt
Afla mai multe despre
lido
murad
deschidere