Guvernul extinde intervalul în care bugetarii pot primi voucherul de vacanță. Tichetul poate fi înmânat și anul viitor, pentru economii bugetare

Guvernul extinde intervalul în care bugetarii pot primi voucherul de vacanță. Tichetul poate fi înmânat și anul viitor, pentru economii bugetare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 30 iun 2017

Bugetarii vor primi voucherul de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară, în perioada 1 iulie 2017 - 30 noiembrie 2018, a stabilit, vineri, Guvernul. Inițial, promisiunea PSD, asumată de la începutul anului, era că voucherele vor fi acordate din luna iulie a acestui an, dar acum Guvernul deschide posibilitatea ca aceste tichete să fie acordate și pe parcursul anului viitor, nu obligatoriu în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”În perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, autoritățile publice și locale, precum și companiile de stat la care statul este acționar majoritar au obligația să acorde indemnizația sau prima de vacanță sub formă de vouchere, în valoare de 1.450 lei”, a anunțat ministrul Turismului, Marius Dobre.

PSD promisese inițial că voucherele vor fi acordate din luna iulie, iar în acest sens a fost redactat și un proiect de ordonanță de urgență, prezentat de Profit.ro, dar care nu a mai fost aprobat de Guvern.

Bugetarii vor primi voucherul de vacanță, în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară, în acest an sau anul viitor, ''în funcție de solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare ale institutie pentru 2017'', indică noua variantă a programului de guvernare. 

"Toți salariații din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanță în valoare de 1.450 lei valabil până la finalul anului 2018. Acordarea acestora se va face fie în 2017, fie in 2018 de fiecare ordonator de credit în funcție de solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare ale institutie pentru 2017", se arată în document.

Introducerea voucherelor de vacanță din luna iulie a fost anunțată anterior în exclusivitate Profit.ro, hotelierii de pe litoral cerând atunci ca acest lucru să se întâmple mai devreme pentru ca bugetarii să poată folosi tichetele pentru sejururi la mare.

Astăzi, salariul minim brut este de 1.450 de lei, aceasta urmând să reprezinte valoarea voucherului care urmează să fie acordat.

FOTO După doar 2 ani, hotelul Best Western al lui George Pădure este scos de bancă la vânzare. Profit.ro anticipa anul trecut: Hotelăria nu-i ca primăria CITEȘTE ȘI FOTO După doar 2 ani, hotelul Best Western al lui George Pădure este scos de bancă la vânzare. Profit.ro anticipa anul trecut: Hotelăria nu-i ca primăria

În baza legislației actuale, salariații din mediul privat și cei din sectorul bugetar pot primi vouchere de vacanță în limita a 6 salarii minim brute (nu doar un singur salariu cum este pregătit acum), care pot fi folosite doar în turismul românesc. Voucherele sunt suportate integral de angajator, iar sumele sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Guvernul a amânat însă de fiecare an acordarea acestor vouchere. Practic, bugetarii au avut mereu prevăzut în lege că pot primi, atunci când pleacă în vacanță, vouchere în limita a 6 salarii minim brute, dar acest drept le-a fost amânat de fiecare dată.

Acum, voucherele erau promise că le vor fi acordate, dar limitate valoric la un singur salariu, cu argumentul că Guvernul trebuie să se încadreze într-o anumită limită a deficitului bugetar. Prin nuanțarea programului de guvernare, PSD indică faptul că voucherele vor putea fi acordate anul viitor, nu obligatoriu în acest an.

Impactul asupra cheltuielilor bugetare determinat de acordarea voucherelor de vacanță în acest an este estimat la 1,73 miliarde lei, pentru aproximativ 1.2 milioane de persoane angajate în sistemul bugetar.

viewscnt
Afla mai multe despre
psd
tichet
vacanta
voucher