Măsură adoptată în primă etapă: Stagiu redus de cotizare pentru șomerii din turism

Măsură adoptată în primă etapă: Stagiu redus de cotizare pentru șomerii din turism
scris 16 iun 2020

Stagiul de cotizare minim pentru șomerii, calificați, din industria hotelieră și de turism ar urma să fie redus la 6 luni, în ultimele 12 luni premergătoare înregistrării cererii de şomaj, conform unui proiect de lege adoptat de Senat.

De ce este important: Șomerii pot beneficia de indemnizație de șomaj dacă îndeplinesc cumulativ mai mute condiții, iar una dintre ele este să aibă un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii de șomaj.

Proiectul adoptat de Senat a fost inițiat de parlamentaril Pro Europa, care în forma inițială propuneau ca stagiul de cotizare minim pentru șomerii, calificați, din industria hotelieră și de turism să fie redus la 8 luni, ca urmare a restrângerii sau încetării activității operatorilor din domeniu în starea de urgență.
Facilități pregătite pentru hoteluri și agenții de turism: Eșalonarea impozitului pe salarii, scutirea temporară de TVA, vouchere de la buget, amânarea returnării avansului încasat de agenții, garantare de credite pentru investiții CITEȘTE ȘI Facilități pregătite pentru hoteluri și agenții de turism: Eșalonarea impozitului pe salarii, scutirea temporară de TVA, vouchere de la buget, amânarea returnării avansului încasat de agenții, garantare de credite pentru investiții

Forma proiectului a fost modificată de senatori și va fi transmisă pentru votul final al deputaților în forma următoare:

- Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariații care dețin calificări în profesiunile specifice activităţilor hoteliere şi de turism prevăzute la art. 25 din OUG nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, potrivit art. 52-53 din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.

- În situaţia în care le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor, pentru şomerii care deţin calificări în profesiunile specifice activităţilor hoteliere şi de turism prevăzute la art. 25 din OUG nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare, prin excepţie de la prevederile alin. 1 lit, a) ale art. 34 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de indemnizaţia de şomaj este de minimum 6 luni în ultimele 12 luni premergătoare înregistrării cererii de şomaj.

- Prin excepţie de la prevederile alin.1 lit. a) ale art. 39 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pentru şomerii care deţin calificări în profesiunile specifice activităţilor hoteliere şi de turism prevăzute la art. 25 din OUG nr. 58/1998 privind organizarea și desfăsurarea activităţii de turism în România, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţia de şomaj se acordă 6 luni, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni.

Sondaj guvernamental: 80% dintre români vor să-și petreacă concediul în România. Orban: Haideți să mergem anul ăsta în locurile în care n-am fost din România și să ne petrecem concediul în țara noastră CITEȘTE ȘI Sondaj guvernamental: 80% dintre români vor să-și petreacă concediul în România. Orban: Haideți să mergem anul ăsta în locurile în care n-am fost din România și să ne petrecem concediul în țara noastră

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
somaj
stagiu
cotizare
redus
proiect
parlament