Patronatele din turism cer noului guvern să continue două proiecte: impozitul specific și legea turismului

Patronatele din turism cer noului guvern să continue două proiecte: impozitul specific și legea turismului
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 16 nov 2015

Noul Guvern ar trebui să sprijine aplicarea impozitului specific și aprobarea Legii turismului, proiecte aflate în faza finală și lucrate în acord cu patronatele din turism, a declarat pentru Profit.ro Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Dacă ne dorim ceva de la noul Guvern este să aibă maturitatea și înțelepciunea să continue proiectele începute de guvernele anteriorare, nu doar de ultimul. Aceste măsuri sunt în acord cu patronatele, au fost discutate cu noi, au acceptul patronatelor și sunt măsuri gândite pentru creșterea economică a domeniului nostru de activitate", a spus Răducan.

El a arătat că este vorba de impozitul specific aplicat structurilor de cazare și de legea turismului, ambele aflate în faza aprobărilor finale.

"Nu sunt măsuri populiste, superficiale, ci măsuri europene, pentru că am vrut să ne aliniem din punct de vedere al legislației. Numai cine nu a plătit impozit niciodată nu susține impozitul specific, la care se lucrează de 15 ani în diferite forme. Ar fi binevenită și legea turismului pentru că ar face curat în hățișul legislativ care guvernează acest domeniu. În prezent ne guvernăm activitatea după legi, ordine și hotărâri de guvern care trebuie căutate în foarte multe locuri", a mai spus Răducan.

Un hotel clasificat cu una sau două stele din centrul Bucureștiului va plăti, de anul viitor, conform calculelor făcute de Profit.ro în urma analizei proiectului impozitului specific, un impozit anual de 223 pe loc de cazare în timp ce un hotel de lux, de 5 stele, va fi taxat cu 891 lei/loc. Impozitele pentru hoteluri din alte orașe vor pleca de la 135 lei/loc și vor ajunge la circa 580-650 lei/loc. Pensiunile din orașe vor fi taxate cu circa 100 lei mai puțin, impozitele din stațiunile turistice vor fi mai mici, în schimb hotelurile de 3-5 stele de la periferia micilor orașe vor plăti mai mult ca în municipii. Proiectul se află în dezbatere în Parlament.

Pe de altă parte, proiectul legii turismului, la care au lucrat toate instituțiile cu atribuții în domeniu în ultimii șase ani, a fost finalizat și urmează să fie supus dezbaterii publice în luna decembrie, după o consultare finală cu patronatele din domeniu.

"Acestea vrem să fie continuate. Dorința noastră este ca orice guvern v-a veni să nu mai șteargă cu buretele tot ce a realizat guvernul anterior și să continue proiectele", a mai spus Răducan.

El a afirmat că 2015 a fost cel mai performant an pentru FPTR, pentru că s-au realizat niște obiective importante ale federației, respectiv reducerea TVA la pachetele turistice și la alimentație, dar și punerea în aplicare a proiectului voucherelor de vacanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
patronate
solicitari
noul guvern
legea turismului
impozitul specific