Patronatele reclamă problemele generate de eliminarea vacanței de iarnă din februarie

Patronatele reclamă problemele generate de eliminarea vacanței de iarnă din februarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2022

Eliminarea vacanței de iarnă din luna februarie a avut ca efect scăderea numărului de turiști pe pârtiile de schi cu aproximativ 70% în prima săptămână a acestei luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat remis de Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) și de Alianța pentru Turism (APT).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cele două organizații au solicitat Ministerului Educației reintroducerea vacanței de iarnă din luna februarie în structura anului școlar 2022-2023, scrie Agerpres.

Singurul oraș din România inclus în competiția privind cea mai bună destinație europeană turistică în 2022. Unde poți vota CITEȘTE ȘI Singurul oraș din România inclus în competiția privind cea mai bună destinație europeană turistică în 2022. Unde poți vota

"În ziua în care în mod normal copiii ar fi început școala după săptămâna de vacanță petrecută și în stațiunile de schi din România, Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) și Alianța pentru Turism (APT) își exprimă profunda nemulțumire față de deciziile luate de către Ministerul Educației cu privire la eliminarea vacanței de iarnă din luna februarie din structura anului școlar 2021-2022 și solicită, printr-o scrisoare deschisă, reintroducerea acesteia în noua structură a anului școlar 2022-2023. De asemenea, cele două organizații cer Ministerului Turismului și Antreprenoriatului să se implice și să susțină miile de companii din România din ambele domenii care au fost afectate de această decizie. (...) Numărul de turiști pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie (luni - vineri) din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut, a scăzut cu circa 70%", se menționează în comunicatul remis de cele două asociații.

ATCR și APT subliniază că majoritatea țărilor europene nu au renunțat la vacanța de iarnă.

"Situația din România pare a fi una singulară în Europa, majoritatea țărilor (Elveția/Germania/Austria/Franța/Italia/Polonia/Slovacia/Spania) funcționând cu vacanța de iarnă pentru elevi. În Germania de pildă, autoritățile au numit vacanța de la final de februarie 'Sportferien', adică vacanța pentru sport și este de două săptămâni. Această decizie a Ministerului Educației afectează sectoarele de activitate reprezentate de ATCR și APT, ținând cont de nevoia de investiții constante din partea proprietarilor de pensiuni, hoteluri, restaurante și resorturi de ski pentru a păstra calitatea serviciilor, și restricțiile din ultimii doi ani care au diminuat considerabil veniturile", se precizează în comunicat.

Conform sursei, eliminarea vacanței de iarnă afectează sute de companii care administrează domeniul schiabil, descurajează organizarea de tabere și cantonamente de schi și afectează serios turismul de iarnă.

Această decizie va duce pe termen lung la o situație financiară delicată atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi cât și pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă.

Potrivit comunicatului, comparând cifrele din prima prima săptămână (luni-vineri) a lunii februarie 2022 cu prima săptămână din luna februarie 2021, în zona Transalpina (județul Vâlcea) a fost constatată o scădere cu 70% a numărului de turiști, la Arena Platos (județul Sibiu) a fost constatată o scădere cu 78% a numărului de turiști, la Buscat Resort (județul Cluj) a existat o scădere cu 62% a numărului de turiști, iar la Straja (județul Hunedoara) numărul turiștilor a scăzut cu 64%.

ATCR și APT atrag atenția că printre efectele anulării vacanței elevilor din februarie se numără creșterea aglomerației pe drumurile care duc în stațiunile montane, cozi la instalațiile de transport pe cablu la sfârșit de săptămână, prețuri mari la transport pe cablu la sfârșit de săptămână, dar venituri mai mici ale operatorilor pe parcursul anului, dar și creșterea prețurilor la cazări, amânarea sau anularea de noi investiții private în turismul montan, sau dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile pe an.

Asociația Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) este singura entitate reprezentativă pentru domeniilor schiabile din România, înființată în anul 2007. Peste 90% din transportatorii pe cablu sunt membrii ATCR, iar peste 60 de domenii schiabile din România fac parte din asociație. Domeniile schiabile membre însumează peste 700 de hectare de pârtii de schi, dispersate pe 51% din județele din România. În sezonul 2020-2021, circa 2 milioane de schiori au beneficiat de serviciile pârtiilor ce fac parte din ATCR. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vacanta de iarna
alianța pentru turism