Speriați de atacurile din Paris, românii ajung de Revelion până în Madeira, Mauritius, Sri Lanka sau Galapagos

Speriați de atacurile din Paris, românii ajung de Revelion până în Madeira, Mauritius, Sri Lanka sau Galapagos
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 6 dec 2015

După atacurile din Paris, românii au rețineri când e vorba de vacanțe în marile capitale europene, iar Egiptul sau Tunisia, care începuseră să devină atractive în ultimii ani, au dispărut definitiv din planurile de concediu. În acest context, agențiile încearcă să atragă turiștii cu oferte de Crăciun și Revelion în zone mai calde, precum Madeira, Republica Dominicană, Sri Lanka, Maldive, Galapagos sau Cuba, dar și cu destinații apropiate de Cercul Polar precum Laponia, Stockholm.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Până anul trecut, Parisul era una dintre cele mai populare opțiuni de Revelion pentru români. Datorită prețurilor mici ale biletelor de avion, capitala Franței avusese pe parcursul anului 2015, potrivit Vola.ro, una dintre cele mai mari creșteri ale vânzărilor, iar pentru Revelion toată lumea se aștepta să se păstreze trendul. După atantatele teroriste din urmă cu o lună, Parisul a pierdut enorm din atractivitate. "Anul acesta, cel puțin până acum, nu mai este nici măcar în top 5", spune Manuela Melinescu, marketing manager la Vola.ro. Și Remus Vișan, directorul Paravion, a observat în ultimele săptămâni că turiștii sunt mult mai atenți și mai reticenți la ideea unei mini-vacanțe în destinațiile europene afectate de ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni.

În plus, se concretizează tot mai mult tendințele din ultimii ani în ceea ce privește preferințele românilor pentru vacanța de iarnă: de Crăciun, turiștii caută zone cu zăpadă și piețe tradiționale, iar de Revelion, vor să evadeze în stațiuni călduroase sau cele care oferă oportunități de distracție. "Țări precum Egipt și Tunisia au pierdut mult teren în fața unor destinații calde precum Dubai, Punta Cana, Mauritius", afirmă Remus Vișan. Sunt foarte căutate și vacanțele aflate la un zbor de câteva ore distanță, precum Madeira, Lisabona, Berlin, Viena sau Atena. "Sunt evitate țări precum Iordania, Israel, Turcia, Tunisia sau Egipt", adaugă Sorin Văduvoiu, directorul general al Perfect Tour.

Companiile aeriene acceptă ca agențiile să le plătească biletele și în lei CITEȘTE ȘI Companiile aeriene acceptă ca agențiile să le plătească biletele și în lei

Toți turiștii români care călătoreau de sărbători la Marea Roșie, și este vorba de aproape 1.000 de oameni, încearcă acum să găsească alte opțiuni la fel de calde. Unii dintre ei au ales Madeira, iar alții Mauritius. "Se simte un recul în aceste săptămâni. Au cam pierdut pentru moment orașele europene - Barcelona, Madrid, Viena, Paris, Londra...", spune Adriana Goicea, directorul agenției Cocktail Holidays. De altfel, singura destinație nouă pentru care agențiile românești au organizat un charter de Revelion este Madeira, unde o vacanță de șase zile costă în jur de 1.000 de euro de persoană. Avionul este aproape plin, deja, în timp ce pentru charterul organizat pentru al doilea an consecutiv în Mauritius nu se mai găsesc bilete, chiar dacă prețul este dublu.

Fiecare agenție, însă, chiar dacă nu organizează chartere, încearcă să scoată în față de Crăciun sau de Revelion oferte noi cu care să-i atragă pe turiști. Vola.ro vine cu un mix format atât din oferte populare consacrate, precum Roma, Viena, Londra sau Barcelona, cât și cu propuneri noi de city break precum Pisa, Verona, Stockholm, Napoli, Liverpool, Salonic, Perugia și Tel Aviv. Pentru vacanțe, noutățile Vola sunt Limassol (Cipru) și Colombo (Sri Lanka) pentru Revelion și Laponia (Finlanda) pentru Crăciun. Dacă un pachet pentru Revelion la Roma, care include bilet de avion, 3 nopți de cazare și asigurare de călătorie pleacă de la 209 euro de persoană, patru nopți la Viena de Revelion costă de la 429 de euro, pe când la Londra sau Barcelona se poate petrece Revelionul cu 439, respectiv 519 euro de persoană. Pentru cei care caută o destinație exotică, o vacanță de Revelion în Sri Lanka costă de la 1.865 euro și include bilet de avion și 8-9 nopți de cazare cu demipensiune.

Pentru Crăciun, printre destinațiile noi din portofoliul Paravion pot fi menționate Bethleem și New York, chiar dacă rămân în continuare în oferta agenției destinațiile clasice pentru această perioadă a anului, precum Laponia, Viena, Praga, Berlin și statiunile de ski din Bulgaria. Pentru Revelion, Paravion a adus nou în acest an vacanțe exotice în Punta Cana, Maldive, Cancun sau insula Sal, dar și oferte din Europa, precum Amsterdam și Madeira.

Pentru Crăciun, pachetele pornesc de la 689 euro/persoană în cazul Bethleem și de la 1.885 euro/persoană pentru New York. În ceea ce privește destinațiile clasice, o vacanță poate fi cumpărată cu prețuri începând de la 282 euro. Pachetele pentru Revelion, însă, încep de la un tarif mediu de 2.300 euro/persoană pentru țările exotice. Pachetele noi din Europa pot fi rezervate începând de la tarife de 530 euro/persoană (Amsterdam) și 980 euro/persoană (Madeira).

Mai mult de trei sferturi din clienții hotelurilor și pensiunilor sunt români CITEȘTE ȘI Mai mult de trei sferturi din clienții hotelurilor și pensiunilor sunt români

Agenția Eturia, specializată în vacanțe exotice, a constatat că indiferent cu ce oferte noi a încercat să iasă în față în fiecare an, cele mai căutate de turiști au rămas tot Republica Dominicană, Cuba, Mexic, Vietnam și SUA. Anul acesta, însă, au venit cereri pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă în câteva părți ale globului mai puțin căutate de români, precum Guatemala, Columbia, Ecuador, Galapagos, Laos sau Myanmar.

Tariful unui sejur la plajă în Republica Dominicană sau Cuba începe de la 2.250 de euro/persoană și poate ajunge până la 2.930 euro/persoană, incluzând zborul, cazarea cu all-inclusive, transferurile si vizitele la unele obiective turistice. În cazul circuitelor, cum sunt cele în Argentina, Vietnam, S.U.A. sau Mexic, tarifele încep de la 2.270 euro/persoană și pot ajunge la 5.000 euro/persoană, iar un safari de Revelion în Kenya ajunge la 2590 de euro/ persoană.

Perfect Tour vine, pentru Crăciun, cu un pachet pentru Laponia (de la 1.400 de euro de persoană), iar pentru Revelion are oferte pentru Mexic (de la 1.600 euro/persoană, Cuba (2.000 de euro) și Maldive (2.395 de euro de persoană).

Destinațiile operate de Christian Tour pentru perioada sărbătorilor de iarnă sunt cele consacrate deja pe piața de turism din România: Budapesta, Viena, Praga, dar și Dubai sau orașe din Italia, Spania și Israel. În medie, o vacanță de Crăciun costă în jur de 300-350 euro persoană, iar pentru vacanța de Revelion bugetul crește până la 400-450 euro/persoană.

"Ce am observat diferit anul acesta la turiștii români este curiozitatea și apetitul tot mai mare de a petrece Revelionul în destinații exotice, calde, destul de îndepărtate. Am vândut anul acesta revelioane în Zanzibar, Cancun sau Bangkok, și nu vorbim de pachete ieftine", spune Remus Vișan de la Paravion.

De la Revelion în Poiana Brașov cu 1.500 euro la 40.000 de euro în Thailanda

Vola.ro nu a promovat vacanțe scumpe, iar cele mai multe pachete cumpărate sunt cu maxim 2-300 de euro peste prețurile minime. Agenția a vândut, însă, și un circuit de două săptămâni, care include Crăciunul și Revelionul în Dubai, Thailanda și Indonezia, cu cazare la hoteluri de top, care a costat aproximativ 7.000 euro de persoană.

În România, cel mai scump pachet vândut de Paravion pentru vacanța de iarnă a fost în Poiana Brașov (1.440 euro/persoană), preț similar cu cel mai costisitor pachet vândut în Europa, la Viena, cu 1.450 euro/persoană. Dintre vacanțele exotice s-a remarcat una în Zanzibar, pentru care agenția a vândut un pachet de 3.300 euro/persoană.

Cea mai scumpă vacanță vândută în acest an de Revelion de către Eturia a fost un circuit de două săptămâni în Argentina și Brazilia, iar cuplul care a cumpărat-o a plătit 25.000 euro, cu zboruri la business class. Au existat și cereri speciale de vacanțe, precum croazierele în Sydney în noaptea de Revelion, pentru a vedea celebrele focuri de artificii din apropierea Operei sau pentru a lua cina festivă dintre ani direct pe plajă pe una dintre insulele-atol din Maldive.

Wizz Air își face bază la Iași, de unde va zbura din vară spre Italia, Cipru și Israel CITEȘTE ȘI Wizz Air își face bază la Iași, de unde va zbura din vară spre Italia, Cipru și Israel

Perfect Tour a vândut un pachet de Revelion în Thailanda cu aproape 40.000 de euro, o croazieră în Mediterană cu 18.700 de euro și un sejur în Maldive cu peste 15.000 de euro. Cele mai scumpe pachete vândute de Christian Tour pentru această perioadă au fost  în Dubai, unele dintre ele ajungând până la 5000-6000 de euro.

Adriana Goicea de la Cocktail Holidays crede că în ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Paris și indiferent ce se va mai întâmpla, oamenii vor călători în continuare și nu vor renunța la vacanțe. "Chiar dacă aceste evenimente negative vor deveni mai frecvente, nu vom rămâne închiși în case".
 

viewscnt
Afla mai multe despre
romani
vacante
revelion
strainatate