UNESCO recomandă adăugarea Veneției, care riscă să sufere daune ”ireversibile” din cauza turismului și a creșterii nivelului mării, pe lista siturilor în pericol

UNESCO recomandă adăugarea Veneției, care riscă să sufere daune ”ireversibile” din cauza turismului și a creșterii nivelului mării, pe lista siturilor în pericol
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 aug 2023

Veneția ar trebui să fie adăugată pe o listă a siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol, a declarat agenția culturală a ONU. De asemenea, UNESCO monitorizează Marea Barieră de Corali din Australia, transmite BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit unui raport al UNESCO, emblematicul oraș italian riscă să sufere daune "ireversibile" din cauza turismului copleșitor, a dezvoltării excesive și a creșterii nivelului mării din cauza schimbărilor climatice, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ O nouă agenție de turism din România și-a cerut insolvența CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ O nouă agenție de turism din România și-a cerut insolvența

Agenția își propune să încurajeze o mai bună conservare a sitului pentru viitor.

Un purtător de cuvânt al municipalității din Veneția a declarat că va "citi cu atenție" propunerea, relatează Reuters.

Acesta a adăugat că reprezentanții municipalității vor discuta apoi cu guvernul italian.

Veneția este cunoscută sub numele de "La Serenissima", care se traduce prin "foarte senină" - dar această poreclă nu se mai potrivește.

Raportul UNESCO acuză autoritățile italiene de "lipsa de viziune strategică" pentru a rezolva problemele cu care se confruntă unul dintre cele mai pitorești orașe din Italia.

Este o lovitură pentru autorități, care sunt acuzate că nu au reușit să protejeze orașul istoric și laguna înconjurătoare, însă unul dintre foștii primari ai Veneției a acuzat agenția internațională pentru patrimoniu că este "unul dintre cele mai scumpe și inutile organisme de pe fața pământului".

PROFIT NEWS TV Educație cu Profit Ana-Maria Neațu, Project Manager Made in Romania: IMM-urile au avut în acest an o pondere mai mică, au câștigat teren startup-urile și companiile mari CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Educație cu Profit Ana-Maria Neațu, Project Manager Made in Romania: IMM-urile au avut în acest an o pondere mai mică, au câștigat teren startup-urile și companiile mari

Massimo Cacciari a declarat că UNESVO emite "judecăți fără să știe" și "emite opinii în stânga și în dreapta, pe care ar fi bine să le ignorăm".

"Nu ne dau nicio finanțare pentru a face schimbări, tot ce fac este să critice... De parcă Veneția ar avea nevoie de UNESCO pentru a fi un sit al patrimoniului mondial! Avem nevoie de mai multă acțiune și mai puține cuvinte", a declarat fostul primar.

Includerea Veneției pe lista de pericol fusese deja propusă de UNESCO în urmă cu doi ani, dar a fost evitată în ultimul moment datorită unor măsuri de urgență adoptate de guvernul italian.

Una dintre aceste măsuri a fost decizia de a interzice navele mari - cum ar fi navele de croazieră - în Canalul San Marco, precum și promisiunea de a lansa un plan ambițios de conservare a orașului.

Interzicerea navelor mari este în curs de aplicare - chiar dacă UNESCO spune că ar trebui extinsă și la alte modele de ambarcațiuni, care sunt foarte poluante, dar planul de salvare a Veneției nu a fost niciodată pus în aplicare și a rămas un miraj.

Potrivit ziarului italian La Repubblica, experții UNESCO au scris mai multe scrisori guvernului italian, cerând actualizări și un calendar. Răspunsurile pe care le-au primit au fost considerate insuficiente.

Raportul UNESCO, consultat de La Repubblica, spune că autoritățile care se ocupă de situația de urgență din oraș nu au o strategie pentru a face față amenințării schimbărilor climatice.

FOTO Studenții reclamă condițiile din cămine în București: Pereți și saltele acoperite de mucegai. Căminele, infestate de gândaci CITEȘTE ȘI FOTO Studenții reclamă condițiile din cămine în București: Pereți și saltele acoperite de mucegai. Căminele, infestate de gândaci

Încălzirea planetei are un impact dăunător prin creșterea nivelului mării, astfel încât Veneția - care este înconjurată de apă - este foarte vulnerabilă la inundații.

În plus, aproximativ 28 de milioane de turiști vizitează Veneția în fiecare an. Acest lucru duce la tot mai multe proiecte de expansiune urbană, care, la rândul lor, dăunează orașului, potrivit UNESCO.

Printre altele, UNESCO consideră că clădirile înalte pot "avea un impact vizual negativ semnificativ" asupra orașului și că acestea ar trebui construite departe de centrul orașului.

Veneția este considerată o bijuterie de necontestat de către italieni.

Pe lângă faptul că i s-a dat o poreclă pentru seninătatea sa, este cunoscută, la rândul său, ca "orașul iubirii", "la domitante" (dominanta) și "regina Adriaticii".

UNESCO enumeră 55 de situri ale Patrimoniului Mondial la nivel global ca fiind "în pericol", iar alte 204 sunt monitorizate în mod activ de către agenție din cauza amenințărilor cu care se confruntă.

Marea Barieră de Corali din Australia a evitat la limită să intre pe lista din acest an, în ciuda faptului că este în continuare "grav amenințată" de schimbările climatice și de poluarea apei.

În schimb, UNESCO va analiza din nou eforturile de conservare a recifului depuse de guvernul australian în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
venetia
unesco