Alertă dinspre Washington - SUA avertizează Europa că Rusia ar plănui invazia Ucrainei

Alertă dinspre Washington - SUA avertizează Europa că Rusia ar plănui invazia Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2021

Statele Unite ale Americii trag un semnal de alarmă pentru aliații din Uniunea Europeană că Rusia ar putea cântări asupra unei potențiale invazii a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și blocul Occidental cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie, scrie Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timp ce Washingtonul monitorizează îndeaproape concentrarea forțelor ruse în apropierea graniței cu Ucraina, oficialii americani au informat omologii UE cu privire la preocupările lor față de o posibilă operațiune militară, potrivit mai multor persoane familiarizate cu problema, arată Hotnews.

Cum îți aduci afacerea în online CITEȘTE ȘI Cum îți aduci afacerea în online

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins raportul drept „eforturi goale și nefondate de a exacerba tensiunile”.

Se crede că evaluările se bazează pe informații pe care SUA nu le-au împărtășit încă guvernelor europene, ceea ce ar trebui să aibă loc înainte ca orice decizie să fie luată cu privire la un răspuns colectiv, au spus sursele.

Datele obținute de americani sunt descrise ca fiind “tulburătoare”, dar unii experți recunosc că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei.

Un oficial de la Casa Albă a declarat că SUA se consultă cu aliații în legătură cu deplasarea trupelor la frontieră.

Securizarea muncii de la distanță CITEȘTE ȘI Securizarea muncii de la distanță

„Ceea ce am auzit și văzut astăzi la Washington, D.C. corespunde propriilor noastre constatări și analize, adaugă câteva elemente noi care ne permit să obținem o imagine mai bună și mai cuprinzătoare”, a spus ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, la o conferință de presă comună cu Blinken. Situația din Belarus este „o linie de front potențială” și nu ar trebui subestimată, a spus el.

Rusia spune că desfășurarea militară pe teritoriul său este o chestiune internă și neagă orice intenție agresivă, acuzând în același timp SUA de provocare prin deplasarea navelor de război în Marea Neagră, aproape de teritoriul său.

Rubla a slăbit în urma acestor evenimente scăzând cu 0,5% față de dolar. Obligațiunile în ruble au scăzut pentru a doua zi, randamentul datoriei pe 10 ani urcând cu trei puncte de bază la 8,07%. Acțiunile s-au îndreptat către cea mai mare scădere din ultimele două săptămâni.

Eforturi diplomatice intense în direcția lui Putin

Tensiuni similare au izbucnit în primăvară, când SUA și NATO au acuzat Rusia că a masat până la 100.000 de soldați, tancuri și avioane de război în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și a cerut un summit care a avut loc în iunie.

Letonia interzice parlamentarilor să voteze dacă nu s-au vaccinat anti-COVID CITEȘTE ȘI Letonia interzice parlamentarilor să voteze dacă nu s-au vaccinat anti-COVID

Cea mai recentă mișcare de trupe și tancuri a Rusiei către Ucraina l-a determinat pe directorul CIA, Bill Burns, să viziteze Moscova luna aceasta, unde a vorbit la telefon cu Putin.

Angela Merkel, principalul interlocutor al lui Putin în Europa, i-a cerut miercuri să-și folosească influența la aliatul Rusiei, Belarus, pentru a dezamorsa criza miilor de migranți din Orientul Mijlociu care doresc să treacă granița cu Polonia în UE. Putin a refuzat. Au vorbit din nou joi.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sua
ucraina