Analiză a presei grecești: Creșterea rolului militar al României și planurile Greciei

Analiză a presei grecești: Creșterea rolului militar al României și planurile Greciei
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 apr 2024

Războiul din Ucraina, indiferent de când și în ce mod se va termina, creează noi date geopolitice în Alianța Nord-Atlantică, care ar trebui studiate și valorificate pentru strategia internațională a Greciei. Știrea, care nu este tocmai nouă, dar care ocupă acum tot mai mult spațiu în presă, este că cea mai mare bază NATO din Europa va fi efectiv mutată din Germania în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

De la o bază uriașă ca suprafață, dar și ca forțe, structuri și servicii găzduite la Ramstein la o nouă bază de aproape 3.000 de hectare în construcție în sud-estul României, în regiunea Constanța, al cărei port este unul dintre principalele de la Marea Neagră. Ce înseamnă acest lucru? Războiul și noile date pe care le creează determină Washingtonul și, în cele din urmă, NATO să își mute atenția spre est și sud, într-o zonă cu ieșire la Marea Neagră, ocolind strâmtoarea Bosfor și statutul special al strâmtorii Dardanele, arată o analiză a portalului PARAPOLITIKA, preluată de Rador.

Grupul rus Baltika solicită despăgubiri de 902 milioane de dolari de la subsidiarele Carlsberg CITEȘTE ȘI Grupul rus Baltika solicită despăgubiri de 902 milioane de dolari de la subsidiarele Carlsberg

Pentru Marea Neagră în vizorul aliaților se află, de fapt, trei porturi. Alexandroupoli și porturile arhipelagului grecesc de la Marea Egee, pe o ruta care trece prin mările deschise, adică Marea Mediterană, și două porturi spre nord, care reprezintă zona de la Marea Neagră integrată în NATO, pe o rută care trece prin Balcani: Varna în Bulgaria și Constanța în România. Această rută se termină în portul Odesa, care, nu fără sens, a fost vizitat recent de prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, care s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

O țară intermediară este Moldova, care în ciuda unei vehiculate amenințări tot mai mari de a fi invadată de trupe rusești, va continua să facă parte din sectorul vestic, cu excepția Transnistriei, deja controlată de Moscova. Însă Moldova nu are acces la mare. În repetate rânduri, americanii au vorbit despre această zonă de la Marea Neagră din estul Peninsulei Balcanice, care ocolește strâmtorile și este dominată de țări membre NATO și UE cu relații speciale la nivel bilateral cu SUA.

Creșterea rolului militar al României vine să arate că această nouă ordine a lucrurilor nu este o simplă teorie a americanilor, ci o strategie practică de protejare a intereselor acestora în contextul noilor date de Război Rece în Europa. Să ne oprim asupra unor puncte ale acestei politici.

Pe de o parte, SUA și prin extensie NATO se mută de la cele două baze centrale postbelice ale lor, Incirlik la est în Turcia și Ramstein la vest în Germania, către această zonă de putere și influență. În acest fel, ei organizează militar și nu numai, politic, energetic și tehnologic o zonă care pleacă din „apele calde” ale Mediteranei, trece prin Balcanii de Est și se întâlnește în Europa Centrală și de Est cu zona Polonia – țările baltice. Orice s-ar întâmpla în Europa în continuare și în cadrul NATO și UE, această zonă a influenței lor imediate va separa Rusia de Europa de Vest și de axa franco-germană, dacă există o astfel de axă, precum și „zona (îngustă) americană” din Europa de „hegemonia Berlinului”, indiferent care ar fi raportul de forțe dintre Europa – SUA în NATO.

Al doilea punct care merită analizat este scindarea geopolitică, în ceea ce privește prioritatea față de Balcanii de Est în raport cu Balcanii de Vest. În toate acestea există două țări cheie care fac legătura dintre diferite zone: Polonia în nord și Serbia în centrul Balcanilor. În prezent, Grecia se afirmă cu demnitate grație forței sale în Balcanii de Est, dar ar trebui să fie îngrijorată de problemele din Balcanii de Vest, unde lucrurile nu merg bine pe axa Albania-Kosovo.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
armata
romania