Ankara cere Washingtonului avioane de luptă F-16

Ankara cere Washingtonului avioane de luptă F-16
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2023

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu și-a exprimat speranța că Statele Unite vor aproba vânzarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia, o problemă sensibilă care a atras opoziția parlamentarilor americani, deoarece Ankara blochează extinderea NATO către Suedia și Finlanda, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

„Desigur, vom discuta și subiecte legate de cooperarea noastră bilaterală în probleme de apărare și în special cererea noastră pentru F-16”, a spus el, adresându-se omologului său american Antony Blinken, care l-a primit la sediul Departamentului de Stat.

Grecia scoate la bursă aeroportul internațional din Atena CITEȘTE ȘI Grecia scoate la bursă aeroportul internațional din Atena

„Așa cum am spus deja, nu este doar pentru Turcia, ci este important și pentru NATO și Statele Unite. Prin urmare, ne așteptăm să fie aprobat în conformitate cu interesele noastre strategice comune”, a spus el.

Turcia dorește să achiziționeze 40 de avioane de luptă F-16, precum și piesele de schimb necesare pentru întreținerea și modernizarea F-16-urilor pe care le are deja, scrie News.ro.

Președintele american Joe Biden a declarat că sprijină livrarea de F-16 Turciei, în timpul unei întâlniri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în marja summitului NATO de la Madrid din iunie.

Livrarea avioanelor de vânătoare F-16 în Turcia - și a avioanelor stealth F-35 paralele în Grecia - este un subiect sensibil pentru guvernul american care este favorabil acestor vânzări, dar care face obiectul opoziției aleșilor americani, inclusiv din partea șefului Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, democratul Bob Menendez.

Într-un discurs la sfârșitul lunii decembrie, acesta din urmă a spus că se va opune vânzării, criticând în special palmaresul Turciei în domeniul drepturilor omului și „campania sa de agresiune în întreaga regiune”, referindu-se la Siria.

Congresul SUA trebuie să fie informat cu privire la orice vânzare de arme străine și să-și dea aprobarea.

În 2019, Washington a exclus Turcia din programul său de avioane stealth F-35, în semn de răzbunare pentru decizia Ankarei de a cumpăra sistemul lor antirachetă S-400 de la ruși.

Mulți unguri trec granița spre Croația pentru carburanți, chiar și cu bidoane CITEȘTE ȘI Mulți unguri trec granița spre Croația pentru carburanți, chiar și cu bidoane

Subiectele de dispută dintre Washington și Ankara sunt multiple, dar Statele Unite recunosc aliatului lor turc „un rol constructiv” în războiul din Ucraina, a spus șeful diplomației americane.

Turcia blochează intrarea Suediei și Finlandei în NATO încă din luna mai, acuzând-o că adăpostește pe teritoriul său membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizații aliate acestuia, pe care îi consideră teroriști.

În ciuda unui memorandum de acord semnat la sfârșitul lunii iunie, Ankara își consideră cererile încă nesatisfăcute, în special pentru extrădarea cetățenilor turci pe care Turcia dorește să îi judece pentru „terorism”.

Întrebat despre asta miercuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că Statele Unite au continuat să sprijine livrarea de F-16, recunoscând în același timp preocupările Congresului, citând, de exemplu, tentative de a apropia Ankara de Damasc.

„Rămânem foarte îngrijorați cu privire la hărțuirea judiciară continuă în Turcia a membrilor societății civile, ai mass-media și a liderilor politici și a antreprenorilor”, a mai spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
f-16
avioane
sua
turcia