Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, considerat un Google rusesc, decide să iasă public și și critică invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina. De ce acum, după 17 luni de război

Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, considerat un Google rusesc, decide să iasă public și și critică invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina. De ce acum, după 17 luni de război
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2023

Arkadi Voloj, cofondatorul Yandex, gigantul de internet considerat un Google rusesc, a condamnat ceea ce a descris ca fiind invazia "barbară" a Rusiei în Ucraina, la câteva zile după ce a fost criticat în Rusia pe tema eforturilor sale aparente de a se distanța de această țară, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Voloj s-a descris pe site-ul personal ca fiind un "antreprenor israelian din domeniul tehnologiei născut în Kazahstan", fiind criticat în presa rusă și pe Telegram pentru că aparent a minimalizat legăturile sale cu Rusia, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Protest spontan la Finanțe, angajații au ieșit pe holurile ministerului. Proteste și la sedii ANAF. UPDATE Boloș a venit la minister, cu Heiuș, să calmeze angajații. Ce le spune CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Protest spontan la Finanțe, angajații au ieșit pe holurile ministerului. Proteste și la sedii ANAF. UPDATE Boloș a venit la minister, cu Heiuș, să calmeze angajații. Ce le spune

"Invazia Rusiei în Ucraina este barbară, iar eu sunt categoric împotriva ei", a declarat Voloj, joi, într-un comunicat.

"Sunt îngrozit de soarta oamenilor din Ucraina - mulți dintre ei prieteni și rude  - ale căror case sunt bombardate în fiecare zi", spune antreprenorul.

"Deși m-am mutat în Israel în 2014, trebuie să-mi asum partea mea de responsabilitate pentru acțiunile țării", a declarat Voloj, care deține atât cetățenie israeliană, cât și rusă.

UNA DINTRE CELE MAI PUTERNICE OPINII CRITICE

Declarația de joi a lui Arkadi Voloj marchează una dintre cele mai puternice opinii critice formulate până acum de o personalitate proeminentă din mediul de afaceri rusesc.

El a demisionat din funcția de director general al Yandex și a părăsit consiliul de administrație al societății după ce UE l-a inclus pe lista de sancțiuni în iunie 2022. Voloj a calificat atunci decizia UE drept "greșită".

Când l-a inclus pe lista persoanelor sancționate, UE a motivat că societatea lui Voloj este "responsabilă pentru promovarea presei și a propagandei de stat în rezultatele sale de căutare și pentru defavorizarea și eliminarea conținutului critic la adresa Kremlinului, cum ar fi conținutul legat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei". De ani de zile, personalități din opoziția rusă afirmau că agregatorul de știri al Yandex, care a devenit o sursă cheie de informații pentru mulți ruși, cenzura articole critice la adresa guvernului și susținea relatări favorabile Kremlinului.

FOTO Abonații la TV, internet și telefonie fixă ai Vodafone, notificați că le va crește factura lunară. Motivele invocate de companie CITEȘTE ȘI FOTO Abonații la TV, internet și telefonie fixă ai Vodafone, notificați că le va crește factura lunară. Motivele invocate de companie

Arkadi Voloj a co-fondat Yandex în Rusia în 1997, iar compania, devenită cea mai mare societate de tehnologie din țară, s-a listat pe bursa americană Nasdaq în 2011. De când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Yandex a încercat să echilibreze presiunea internă pe de o parte și investitorii săi occidentali pe de altă parte. Yandex urmărește acum o restructurare corporativă care ar trebui să ducă la separarea principalelor sale activități generatoare de venituri în Rusia de compania mamă înregistrată în Olanda, Yandex NV.

DE CE VOLOJ VORBEȘTE ACUM, DUPĂ 17 LUNI DE RĂZBOI

În timp ce unii oligarhi au sprijinit invazia lui Vladimir Putin, alții s-au pronunțat împotriva războiului doar în termeni rezervați.

Înaintea lui Voloj, un alt om de afaceri rus de marcă care s-a pronunțat împotriva războiului a fost Oleg Tinkov, fondatorul uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia, care a renunțat la cetățenia rusă anul trecut în semn de protest. Luna trecută, Marea Britanie a eliminat sancțiunile împotriva lui Tinkov. Acesta declarase că ridicarea sancțiunilor împotriva sa ar încuraja alți ruși proeminenți să se opună public războiului.

Criticile lui Voloj la adresa războiului, la mai bine de 17 luni de la intrarea trupelor rusești în Ucraina, vor fi probabil întâmpinate cu un oarecare scepticism în tabăra anti-război din Rusia, notează The Guardian.

Referindu-se la momentul declarației sale, Voloj a spus: "Au existat multe motive pentru care a trebuit să păstrez tăcerea. Se poate discuta despre momentul declarației mele, dar nu și despre substanța ei. Eu sunt împotriva războiului".

Voloj a mai declarat că prioritatea sa de la începutul războiului a fost sprijinirea inginerilor ruși care doreau să emigreze. "Acești oameni sunt acum plecați și sunt în poziția de a începe ceva nou, continuând să conducă inovația tehnologică", a explicat Voloj. "Ei vor fi un atu extraordinar pentru țările în care se vor stabili", a arătat antreprenorul, în condițiile în care se estimează că zeci de mii de profesioniști ruși din domeniul tehnologiei au părăsit țara de la începutul războiului.

viewscnt
Afla mai multe despre
yandex
arkadi voloj