Bulgaria vrea să blocheze negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord

Bulgaria vrea să blocheze negocierile de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2020

Bulgaria intenționează să își exprime, marți, opoziția față de începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord, pentru că cele două țări nu și-au rezolvat încă disputele legate de istorie și limbă, a declarat ministrul bulgar de Externe Ekaterina Zaharieva, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Miniștrii Afacerilor Europene din UE urmează să discute despre lansarea negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord pe 17 noiembrie. Dacă una dintre țări votează împotriva cadrului negocierilor, discuțiile de aderare nu pot fi lansate în mod oficial, scrie News.ro

Creatorul vaccinului BioNTech/ Pfizer anunță - când va reveni viața la normal și cum va fi administrat vaccinul CITEȘTE ȘI Creatorul vaccinului BioNTech/ Pfizer anunță - când va reveni viața la normal și cum va fi administrat vaccinul

”Bulgaria spune nu începerii negocierilor, nu spunem nu aderării Macedoniei la UE”, a declarat duminică Zaharieva postului de televiziune BTV.

Aceasta a arătat că Macedonia de Nord nu respectă tratatul de prietenie semnat de cele două țări balcanice în 2017 și are politici bazate pe ură față de Bulgaria.

Sofia dorește ca țara vecină să recunoască faptul că națiunea și limba ei au rădăcini bulgare și dorește ca aceasta să pună capăt retoricii anti-bulgare. Skopje spune că identitatea și limbajul său nu sunt deschise discuției.

În pofida discuțiilor de luna trecută, la care a participat și Germania, care speră ca negocierile cu Macedonia de Nord să poată începe în timp ce Berlinul deține președinția rotativă a UE, până la sfârșitul anului, vecinii balcanici nu au ajuns încă la un acord.

Premierul Macedoniei de Nord susține legalizarea consumului de marijuana în țara sa CITEȘTE ȘI Premierul Macedoniei de Nord susține legalizarea consumului de marijuana în țara sa

”Nimeni nu le contestă dreptul de a-și autodefini națiunea și de a-și numi limba așa cum le place. Dar nu putem fi de acord că acest drept se va baza pe ura, furtul istoriei și negarea Bulgariei ”, a spus Zaharieva.

Primul ministru al Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a declarat că era pregătit pentru o astfel de mișcare și că mai este timp până la sfârșitul lunii decembrie pentru convocarea primei conferințe interguvernamentale pentru lansarea discuțiilor de aderare.

”Aștept responsabilitate, un semn de prietenie din partea Bulgariei. Avem nevoie de prietenie, de o mână de ajutor, pentru a merge împreună pe calea europeană”, a spus Zaev reporterilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
macedonia de nord
bulgaria
aderare