Bulgarii cred că au descoperit un tablou necunoscut al lui Pollock, semnat pe spate de Nicolae Ceaușescu. Poate costa o avere

Bulgarii cred că au descoperit un tablou necunoscut al lui Pollock, semnat pe spate de Nicolae Ceaușescu. Poate costa o avere
scris 24 mar 2023

Bulgaria anchetează după descoperirea într-un apartament din Sofia, luna trecută, a unei eventuale pânze necunoscute a expresionistului abstract american Jackson Pollock, semnată de către artist dar nerepertoriată în cataloage de artă, un caz enigmatic care ține țara cu sufletul la gură de două zile, relatează AFP.

Pânza este dedicată starului hollywoodian Lauren Bacall, o prietenă a pictorului, cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, la 16 seprembrie 1949, potrivit parchetului.

Prima Comedy se lansează oficial CITEȘTE ȘI Prima Comedy se lansează oficial

Alt element tulburător este semnătura fostului dictator român Nicolae Ceaușescu pe spatele tabloului, care sugerează că făcea parte din colecția sa de artă, a anunțat Guvernul bulgar.

Tabloul, descoprtit într-un apartament, la Sofia, luna trecută, este semnată de către artist, dar nu este repertoriat în cataloagele de artă, scrie News.ro.

El pare să fi fost păstrat în Grecia mulți ani, după care a fost introdus în mod clandestin în Bulgaria, cu scopul de a fi vândură în străinătate.

Ministrul bulgar de interne Ivan Demerdjiev a evocat la postu bTV, ”o autenticitate aproape sigură”.

Potrivit unor experți citați de parchet, tabloul ”răspunde prin stilul său, tehnica sa și specificitatea artistică particularităților estetice ale operei lui Jackson Pollock din perioada 1945-1950”.

O analiză a compoziției chimice a culorilor - o întrepătrundere de linii roșii și negre pe fond auriu - relevă asemănări cu alte pânze, a declarat adjuncta procurorului Sofiei Desislava Petrova, care îndeamnă însă la prudență.

”Sute de pictori din această perioadă, dar și falsificatori, au folosit acest colorit”, declară AFP Vesela Radoeva, de a Galeria Națională bulgară de Arte Frumoase.

”Noi ne-am dat cu părerea, însă fără a face comentarii despre autenticitate, pentru că nu în Bulgaria, unde nu este prezentă nicio colecție publică a pictorului, se pot pronunța în mod definitiv specialiștii”, a subliniat ea.

În cazul în care este într-adevăr vorba despre o lucrare a lui Pollock, ea ar putea valora până la 100 de milioane de dolari, în funcție de cota actuală a artistului, născut în în 1912 și care a murit în 1956, au anunțat autoritățile, care revendică în acest stadiu proprietatea picturii.

Poliția gracă și Europol, care au participat la operațiunea prin care a fost confiscată pânza, nu au dorit să dea detalii.

viewscnt
Afla mai multe despre
tablou
bulgaria