Cehia investighează banca austriacă Raiffeisen Bank, acuzată că ar "sponsoriza" invazia Rusiei în Ucraina

Cehia investighează banca austriacă Raiffeisen Bank, acuzată că ar "sponsoriza" invazia Rusiei în Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 aug 2023

Autoritățile din Cehia au lansat o investigație împotriva băncii austriece Raiffeisen Bank International din cauza activităților sale în Rusia, a anunțat televiziunea cehă CT24. O asociație pentru drepturile cetățenilor și antreprenorilor a depus o plângere împotriva Raiffeisen, acuzând-o de continuarea activităților în Rusia și de sponsorizarea invaziei Moscovei în Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Raiffeisen, cea mai mare bancă europeană încă care mai operează în Rusia, și-a anunțat intenția de a părăsi piața în luna februarie a anului trecut, dar apoi a amânat-o până la sfârșitul anului 2023, scrie G4Media.ro.

Grupul minier francez Eramet, cel mai mare producător mondial de mangan, își oprește activitățile din Gabon în urma loviturii de stat. Acțiunile s-au prăbușit CITEȘTE ȘI Grupul minier francez Eramet, cel mai mare producător mondial de mangan, își oprește activitățile din Gabon în urma loviturii de stat. Acțiunile s-au prăbușit

Directorul general al Raiffeisen, Johan Strobl, a declarat că Raiffeisen este pregătită să își vândă operațiunile, dar nu a oferit un termen.

Investigația a fost lansată de Centrul Național Antiterorism din Cehia

Banca Centrală Europeană a îndemnat Grupul Raiffeisen să pună capăt afacerilor în Rusia, dar holdingul austriac a continuat afacerile, în ciuda protestelor Kievului.

Filiala din Rusia a Raiffeisen a raportat o creștere de nouă procente a afacerilor în prima jumătate a anului 2023. Acest lucru este subliniat de Libor Maleček, autorul plângerii penale împotriva grupului. „Cum este posibil să vedem brusc în bilanțul contabil că ei dau sute de milioane terorismului pentru a sprijini mașina militară rusă?”, a declarat Maleček.

Banca se apără și susține că își limitează activitățile în Rusia. „Ne angajăm să reducem în continuare activitățile de afaceri din Rusia. (…) Grupul este responsabil pentru menținerea integrității băncii din Rusia, care are peste nouă mii de angajați”, se arată într-un comunicat de presă al Raiffeisen.

Kievul a inclus în trecut grupul Raiffeisen pe lista sa cu „sponsori internaționali ai invaziei Rusiei”. Banca Centrală Europeană face presiuni, de asemenea, pentru plecarea sa din Rusia, în timp ce activitățile grupului sunt investigate și de autoritățile din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank
cehia