Doar Ungaria depășește România la inflație, în Europa. Trendul este de scădere

Doar Ungaria depășește România la inflație, în Europa. Trendul este de scădere
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2023

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna septembrie până la 4,9%, de la 5,9% în luna august, în timp ce în România a scăzut ușor de la 9,3%, până la 9,2%, arată datele publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna septembrie, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost Ungaria (12,2%) și România (9,2%). La polul opus, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Țările de Jos (cu o inflație anuală negativă de minus 0,3%), Danemarca (0,6%) și Belgia (0,7%), arată G4Media.ro.

FOTO APNC a închis temporar aproape 90 de locuri de joacă din Sectorul 1 București CITEȘTE ȘI FOTO APNC a închis temporar aproape 90 de locuri de joacă din Sectorul 1 București

Comparativ cu luna august 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 21 state membre, inclusiv în România, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în cinci țări.

De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflației a scăzut de la 5,2% în luna august, până la 4,3% în luna septembrie. Eurostat precizează că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 4,5%, de la 5,3%. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a scăzut și el până la 8,8%, de la 9,7% în luna august. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a scăzut în luna septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 10,36%, cele nealimentare cu 6,68%, iar serviciile cu 12,10%.

Rata anuală a inflației în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) este 9,2%.

Creșterea vânzărilor Dacia a încetinit, în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI Creșterea vânzărilor Dacia a încetinit, în trimestrul al treilea

Banca Națională a României semnala, la începutul lunii octombrie, că, potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să scadă până la finele anului curent în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu (august 2023), în principal sub influența efectelor de bază și a corecțiilor descendente ale cotațiilor unor mărfuri, precum și în condițiile recoltei bogate pe plan intern și ale plafonării temporare a adaosului comercial la produse alimentare de bază.

În august, BNR a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an și la 4,4% pentru sfârșitul lui 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
inflatie