Fiscul bulgar a declanșat controale la mari companii austriece. Speculații legate de Schengen

Fiscul bulgar a declanșat controale la mari companii austriece. Speculații legate de Schengen
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2024

Inspecții fiscale au fost declanșate la numeroase companii austriece din Bulgaria, ministrul de Finanțe, Assen Vassilev, respingând însă orice legătură cu  poziția Austriei față de aderarea totală a Bulgariei la Schengen, scrie Novinite. Vassilev a precizat că inspecțiile care au implicat un mare lanț alimentar austriac și o benzinărie au făcut parte din evaluările periodice ale riscurilor fiscale impuse de regulamentul privind declarația de bunuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Publicația bulgară OFFNews scrie că Agenția Națională de Venituri a lansat controale masive la hipermarketurile BILLA și la lanțul de benzinării OMV.

FOTO Președintele Ungariei Novák Katalin, în vizită privată în România - participare la meciul de hochei Corona Brașov - CS Miercurea Ciuc, discuție în tribune cu primarul Brașovului, drumeție în Cheile Vîrghișului CITEȘTE ȘI FOTO Președintele Ungariei Novák Katalin, în vizită privată în România - participare la meciul de hochei Corona Brașov - CS Miercurea Ciuc, discuție în tribune cu primarul Brașovului, drumeție în Cheile Vîrghișului

Mai întâi, publicația 24 de Ore a dat vestea că agențiile fiscale și alte agenții guvernamentale au intrat astăzi, la ora 10.00, în magazinele lanțului austriac de magazine Billa din întreaga țară, precum și în benzinăriile OMV, care sunt, de asemenea, deținute de austrieci.

Opt puncte de vânzare Billa erau verificate în Sofia, unul în Plovdiv și trei magazine în Burgas. De asemenea, au început controale și în Veliko Târnovo, unde inspectorii au mers în două supermarketuri ale lanțului austriac, arată G4Media.

Viktor Orban ia în calcul să iasă din sală când se va vota la summitul UE ajutorul financiar pentru Ucraina CITEȘTE ȘI Viktor Orban ia în calcul să iasă din sală când se va vota la summitul UE ajutorul financiar pentru Ucraina

Din lanțul de benzinării OMV au fost verificate unități din Pleven, Sofia, Varna, Plovdiv și Burgas.

Ministrul de finanțe Assen Vassilev a negat ulterior speculațiile potrivit cărora statul ar exercita presiuni.

Potrivit acestuia, inspecțiile la Billa și OMV nu sunt îndreptate împotriva întreprinderilor austriece. În cuvintele sale, acestea au fost „în linia măsurilor de precauție pentru buget”.

VIDEO Studenții blochează străzile din Belgrad CITEȘTE ȘI VIDEO Studenții blochează străzile din Belgrad

„Nu există nicio presiune, probabil că în acest moment sunt verificate 500-600-700 de companii din țară. Ați împușcat două austriece și ați decis să citiți mai mult decât există. Știți că mai ales în toate lanțurile alimentare odată cu intrarea măsurilor colaterale, care sunt de încasat de la 1 ianuarie, pe piața bulgară, nu numai pe circulația internațională a mărfurilor, există o prezență crescută în absolut toate magazinele alimentare, precum și în alte unități în care sunt mărfuri cu risc fiscal ridicat, precum și la producătorii de astfel de mărfuri”, a precizat ministrul.

Întrebat cum vede apelul lansat în aceste zile de organizațiile patronale – de boicotare a companiilor austriece pentru a împinge Bulgaria să lase Austria să intre în Schengen și pentru frontierele terestre, Vassilev a răspuns: Întreprinderile sunt libere să facă orice apel pe care îl doresc către cetățeni.

Zelenski vrea ca industria de apărare a Ucrainei să fie printre primele 10 din lume: Avem acum 300.000 de angajați, este una dintre cele mai mari realizări ale țării noastre din ultimii ani CITEȘTE ȘI Zelenski vrea ca industria de apărare a Ucrainei să fie printre primele 10 din lume: Avem acum 300.000 de angajați, este una dintre cele mai mari realizări ale țării noastre din ultimii ani

Vassilev a mai spus că la frontierele externe, la cererea Vienei, se fac verificări specifice asupra mărfurilor în cazul transporturilor către și dinspre Austria, iar acolo controalele propriu-zise durează mai mult, ceea ce a provocat unele tensiuni. Știrile din presa locală au sugerat o potențială corelație între controalele fiscale și apelul reprezentanților mediului de afaceri bulgar la boicotarea bunurilor austriece în urma deciziei Vienei privind aderarea Bulgariei la Schengen. Cu toate acestea, Vassilev a respins în mod explicit aceste afirmații, subliniind că inspecțiile nu au avut nicio legătură cu chestiunea diplomatică.

Mai mult, Vassilev a subliniat că, ca răspuns la solicitarea Vienei, se efectuează inspecții specializate la frontierele externe asupra mărfurilor care călătoresc spre și dinspre Austria. Acest proces, deși inițiat în urma unor discuții diplomatice, a provocat întârzieri, ceea ce a dus la tensiuni între cele două națiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
schengen