Lira turcească s-a prăbușit cu 16%, aproape de un minim istoric, după ce Erdogan l-a concediat pe șeful băncii centrale

Lira turcească s-a prăbușit cu 16%, aproape de un minim istoric, după ce Erdogan l-a concediat pe șeful băncii centrale
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2021

Lira turcească s-a prăbușit, duminică, cu 16%, aproape de un minim istoric, după ce președintele Tayyip Erdogan a luat cu o zi înainte decizia șocantă de a-l concedia pe șeful băncii centrale, cu vederi conservatoare, numind o persoană care îi împărtășește viziunea critică față de dobânzile ridicate, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Numirea lui Sahap Kavcioglu, fost bancher și parlamentar al partidului de guvernământ, în dimineața zilei de sâmbătă, a marcat a treia oară de la jumătatea anului 2019 când Erdogan a luat decizie de a-l concedia pe guvernatorul băncii centrale, scrie News.ro.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Kavcioglu a încercat să tempereze îngrijorările referitoare la o depreciere accentuală a lirei și o inversare radicală a majorării dobânzilor, într-o videoconferință de 90 de minute susținută duminică, în care a spus șefilor de bănci că nu intenționează să facă o schimbare imediată a politicii monetare, a declarat o sursă apropiată situației.

Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți

Dar Goldman Sachs și alte bănci au anticipat că lira și activele turcești vor scădea la deschiderea tranzacțiilor, având în vedere viziunea neortodoxă a noului guvernator și ultima lovitură adusă credibilității băncii centrale.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

Lira a scăzut duminică cu peste 16%, la 8,4 unități pentru un dolar, de la nivelul de 7,2185 unități pentru un dolar atins vineri, revenind la nivelurile atinse la începutul lunii noiembrie, când lira a atins în timpul tranzacțiilor un minim record de 8,58 unități pentru un dolar.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira turceasca
erdogan