Ministrul Finanțelor anunță un sistem nou, automatizat, de declarare a mărfurilor: Gata cu declarațiile vamale tipărite

Ministrul Finanțelor anunță un sistem nou, automatizat, de declarare a mărfurilor: Gata cu declarațiile vamale tipărite
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2024

Ministrul de Finanțe Marcel Boloș a anunțat că sistemul destinat procesării declarațiilor vamale de export care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie a fost înlocuit de sâmbătă cu unul nou: Sistemul de export automatizat - AES RO, care va permite efectuarea controalelor vamale mai rapid și eficient.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Sâmbăta aceasta am petrecut-o alături de conducerea Autorității Vamale Române, împreună cu care am făcut o analiză amănunțită a procedurilor vamale, în scopul modernizării acestora. Obiectivul nostru este să găsim modalități de optimizare a proceselor și să accelerăm trecerea la noile soluții digitale în domeniu. O noutate importantă este că de astăzi avem un sistem nou de declarare a mărfurilor - Sistemul de export automatizat – AES RO, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale mai rapid și eficient. Înlocuim astfel vechiul sistem destinat procesării declarațiilor vamale de export, care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie”, a scris Marcel Boloș, sâmbătă pe Facebook, potrivit News.ro.

El a atenționat că noul sistem AES-RO este utilizat pe bază de certificate digitale calificate.

ULTIMA ORĂ OFICIAL România - ținta unor atacuri DDoS la nivel național, lansate la scurt timp după votul privind tezaurul de la Moscova. Cine este în spate. CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OFICIAL România - ținta unor atacuri DDoS la nivel național, lansate la scurt timp după votul privind tezaurul de la Moscova. Cine este în spate.

„Așadar, declarația vamală nu va mai fi tipărită, iar documentele justificative se vor transmite exclusiv prin intemediul sistemului, acolo unde se va realiza și schimbul de mesaje cu operatorii. Atenție! Noul sistem AES-RO se utilizează pe bază de certificate digitale calificate. Acesta este doar un pas din planul de acțiune pentru modernizarea sistemelor vamale, în sensul digitalizării formalităților vamale, având ca principale beneficii micșorarea timpilor de vămuire și reducerea interacțiunii între operatori și lucrătorii vamali”, a completat ministrul Finanțelor.

Acesta a mai precizat că „sigur că nu eludăm nici nevoia de monitorizare riguroasă asupra respectării standardelor etice în rândul angajaților vamali”.

„La reogranizarea instituției, va exista o direcție specială care să verifice că aceștia acționează în conformitate cu legile și regulamentele în vigoare și că evită orice formă de corupție”, a conchis Boloș.

viewscnt
Afla mai multe despre
bolos
declaratii vamale
automatizare
aes ro