Noua cruciadă culturală în Ungaria, "muzica pop și rock patriotică"

Noua cruciadă culturală în Ungaria, "muzica pop și rock patriotică"
scris 22 mar 2021

Guvernul de la Budapesta al lui Viktor Orban are în vedere un proiect prin care vrea să apere identitatea ungară, acesta stârnind temeri în rândul artiștilor care vorbesc despre cenzură, scrie AFP.

Planul promite 62 de milioane de euro pentru susținerea și formarea de talente, finanțarea creației și a echipamentelor (studiouri, spații de concert), scrie News.ro

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

"Este vorba de realizarea unor producții pop și rock ungare de calitate, de a face din ele o sursă de identitate", explică Szilard Demeter, omul din spatele acestei inițiative care este din 2019 Comisar pentru cultură.

Într-un interviu acordat anul trecut AFP, pe când era schițat proiectul, el sublinia că "muzica poate exprima ceea ce este diferit în personalitate, viziune și experiența istorică" a locuitorilor din această țară din Europa Centrală de aproape 10 milioane de locuitori.

"Uneori este de neînțeles pentru europenii din vest, dar acest lucru este pasionant și exotic", a încredințat el.

Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți

El și-a exprimat și ambițiile pentru cultura ungară: "În războiul feroce care se joacă, problema este de a ști dacă ea va dispărea în o sută de ani", a insistat acest chitarist amator.

"Identitatea națională este slăbită și trebuie restaurată", a spus scriitorul în vârstă de 44 de ani.

Lumea artistică se întreabă ce marje de manevră viitoare are. Căci în 2018, Viktor Orban, campion al "iliberalismului", a promis apariția unei "noi ere" culturale.

Ungaria, membră a Uniunii Europene din 2004, a fost criticată de mai multe ori de Bruxelles pentru „atacurile” sale împotriva statului de drept.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

Szilard Demeter a afirmat că "susține total măsurile premierului". Sunt orbanist 110%", a spus el.

În noiembrie, a vorbit despre George Soros comparându-l cu Hitler, înainte de a-și retrage acuzațiile în fața scandalului.

Acest mecena american, născut evreu în Ungaria și care a supraviețuit Holocaustului, este regulat ținta Guvernului, care îi reproșează că încurajează imigrația.

Ferenc Megyeri, solist al grupului punk 'HétkŕznaPI CSAlŕłdŕˇsok' (Decepțiile cotidianului) înființată în 1990, a spus că știe ce-l costă dacă îl susține public.

În timpul unui concert înregistrat în octombrie, înainte de difuzarea lui în decembrie la televiziune, organizatorii l-au rugat să renunțe la tricoul pe care era scris numele "Soros". "Am refuzat și postul a făcut gros-planuri cu chipul meu", evitând cu grijă să filmeze mesajul, a povestit el pentur AFP în orașul Pecs, la sud de Budapesta.

Melodiile "Viktor" și "Absurdistan", care critică politica din Ungaria, au fost tăiate la montaj, a mai precizat artistul în vârstă de 55 de ani. Așa că este neîncrezător în fața acestui nou proiect.

"Dacă ideea este de a ajuta muzicienii, atunci de ce nu - până la urmă, este vorba despre banii contribuabililor, sunt banii noștri. Dar cred că majoritatea grupurilor vor încasa banii în schimbul tăcerii", a spus el.  

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

Compozitorul și chitaristul de renume Zoltan Czutor, 51 de ani, se teme de asemenea de "îndoctrinare, cu elevi care vor asista la opere rock naționaliste", în timp ce muzicienii riscă să nu aibă mijloace de a rezista.

Cântăreața emblematică de pop Zsuzsa Koncz cunoaște bine sentimentul de excludere. Celebră în anii 1960, ea a susținut cauzele liberale în trecut și nu a mai fost invitată în mass-media oficiale de la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010.

Artista în vârstă de 75 de ani nu-și face iluzii în fața evoluției în Ungaria care îi amintește de politica culturală comunistă, în care toate operele critice la adresa sistemului erau interzise.      

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orban
rock
pop
ungaria