Pentru prima dată de la începutul războiului, un ministru israelian a venit la Kiev. Ecuația Ucraina-Rusia-Iran-Israel complică relațiile

Pentru prima dată de la începutul războiului, un ministru israelian a venit la Kiev. Ecuația Ucraina-Rusia-Iran-Israel complică relațiile
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 feb 2023

Ministrul israelian de externe Eli Cohen a venit la Kiev, fiind prima vizită de acest fel de la invazia rusă în Ucraina, în condițiile în care Israelul se coordonează cu Rusia în ceea ce privește loviturile asupra unor presupuse ținte iraniene din Siria și nu a promis furnizarea directă de arme Kievului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Șeful diplomației din cabinetul condus de veteranul premier de dreapta Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, iar apoi a fost primit de președintele Volodimir Zelenski, scrie News.ro

CEO-ul YouTube, una dintre cele mai proeminente femei din Silicon Valley, demisionează CITEȘTE ȘI CEO-ul YouTube, una dintre cele mai proeminente femei din Silicon Valley, demisionează

Israelul a condamnat invazia rusă în Ucraina, dar și-a limitat asistența acordată Kievului la ajutor umanitar și echipament de protecție. Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a revenit la putere în decembrie, a vorbit despre revizuirea politicii privind conflictul, dar nu a promis totuși nicio livrare directă de arme către Kiev.

Israelienii doresc să mențină o linie telefonică de coordonare cu Rusia, înființată în 2015, în legătură cu loviturile lor militare asupra unor presupuse ținte iraniene în Siria, unde Moscova are o garnizoană. Ei sunt, de asemenea, atenți la binele marii comunități evreiești din Rusia.

În timpul unei ședințe comune cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, Eli Cohen a declarat că Israelul va sprijini o inițiativă de pace ucraineană la Națiunile Unite, săptămâna viitoare, și va contribui la asigurarea a până la 200 de milioane de dolari pentru proiecte de sănătate și infrastructură. El a adăugat că Israelul va ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unui sistem inteligent de avertizare timpurie a raidurilor aeriene.

Fără a menționa Rusia în niciun moment, Cohen a declarat că Israelul rămâne "ferm solidar cu poporul ucrainean" și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

"Sunt mândru să fiu alături de Ucraina în fața acestor vremuri dificile", a spus Cohen.

Ulterior, ministrul de externe al Israelului a fost primit de președintele Volodimir Zelenski.

"Israelul a fost întotdeauna partenerul nostru important în Orientul Mijlociu. Aceasta este prima vizită a unui reprezentant al țării dumneavoastră de la începutul invaziei la scară largă. Sper că ea va contribui la aprofundarea cooperării noastre. Ne confruntăm cu provocări și amenințări similare", i-a spus Zelenski oaspetelui israelian, potrivit unui comunicat al Președinției ucrainene.

VIDEO Dr. Max - Sloganul “Prețuri Dr. Max de mici”, interzis în România CITEȘTE ȘI VIDEO Dr. Max - Sloganul “Prețuri Dr. Max de mici”, interzis în România

„Șeful statului a vorbit despre formula de pace în zece pași a Ucrainei și a invitat Israelul să participe la implementarea acesteia. În acest context, părțile au discutat, de asemenea, despre sprijinul acordat inițiativei ucrainene în cadrul ONU”, se mai spune în comunicat.

De asemenea, Ucraina este interesată să folosească experiența israeliană în materie de deminare, iar președintele Zelenski a invitat Israelul să participe la refacerea infrastructurii civile.

CE SCRIE PRESA ISRAELIANĂ

Potrivit Times of Israel, Volodimir Zelenski i-a spus lui Eli Cohen în timpul întâlnirii lor de joi că Iranul este un "inamic comun". Cei doi au vorbit despre aprofundarea cooperării împotriva Iranului în forurile internaționale, potrivit lui Cohen. "Fața malefică a Iranului este dezvăluită în Ucraina", i-a spus Cohen lui Zelenski, în condițiile în care Iranul a furnizat Rusiei drone kamikaze pentru a ataca Ucraina.

Cu toate acestea, în timpul vizitei lui Cohen au existat numeroase dovezi ale dezacordurilor generale dintre cele două țări, scrie sursa citată. Cohen a refuzat din nou să condamne Rusia nominal, iar Kuleba a evitat să menționeze Iranul. În comentarii pentru presa israeliană, un oficial ucrainean de rang înalt și-a exprimat dezamăgirea față de remarcile lui Cohen în timpul vizitei, arătând că șeful diplomației  a evitat să menționeze Rusia chiar și în timp ce a vizitat Bucea, unde forțele rusești au masacrat sute de persoane.

Iar în timp ce Cohen s-a întâlnit cu omologul Kuleba, în Kiev răsunau sirenele de raid aerian.

Cohen este oficialul israelian cu rangul cel mai înalt care a vizitat Ucraina de la invazia Rusiei în urmă cu aproape un an.

În timpul guvernelor Naftali Bennett-Yair Lapid, Israelul a încercat să mențină o poziție în mare parte neutră în legătură cu războiul, păstrând deschise canalele de comunicare atât cu Moscova, cât și cu Kievul. Oficialii ucraineni nu s-au sfiit să-și exprime frustrarea, criticând public Israelul de mai multe ori pentru că nu a adoptat o poziție mai fermă și pentru că a refuzat să trimită sisteme de apărare aeriană în țară.

Este de așteptat ca premierul Benjamin Netanyahu, care a lăudat poziția predecesorilor săi ca fiind "prudentă", să urmeze o cale similară. Dar vizita ministrului său de externe, un aliat al Likud, este un semn că acesta dorește cel puțin să fie perceput ca făcând un pas în direcția Kievului, comentează Times of Israel.

Deși acum a fost bine primit în Ucraina, Cohen a înfuriat conducerea țării în prima sa săptămână în funcție, luna trecută, când a anunțat că Israelul va "vorbi mai puțin" despre război. Comentariul a fost interpretat ca o indicație că noul guvern nu va condamna public Rusia, așa cum făcuse Lapid. Cohen a vorbit, de asemenea, cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în acea săptămână, înainte de a primi un apel de la vreun oficial ucrainean, notează publicația.

În condițiile în care guvernul său este criticat de aliații occidentali din cauza recunoașterii coloniilor și a unei propuneri de slăbire drastică a sistemului judiciar, Netanyahu este dornic să își încălzească relația cu Europa și în Statele Unite. Creșterea sprijinului pentru Ucraina - problema care domină discuțiile dintre factorii de decizie politică din NATO și UE - îi va aduce cu siguranță câteva puncte, conchide Times of Israel.

Au existat și alte indicii că Israelul este deschis să încline ușor balanța în favoarea Ucrainei. În timpul unei întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron, la începutul acestei luni, Netanyahu și-a exprimat dorința de a trimite "lucruri militare" la Kiev, potrivit unui oficial care are cunoștință despre discuții. În același timp, el a subliniat că nu poate merge prea departe fără să provoace Rusia.

De asemenea, el i-ar fi spus lui Macron că "este prea devreme să ne gândim la mediere", explicând că nu va insista asupra rolului său de mediator între Rusia și Ucraina până când Rusia, Ucraina și SUA nu îi vor cere acest lucru. Biroul premierului israelian a refuzat să comenteze în legătură cu aceste informații, precizează Times of Israel.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
ucraina
rusia