Polonia cere gigantului Pfizer să renunțe la contractul pentru vaccinurile anti-COVID-19, dat fiind excedentul de doze

Polonia cere gigantului Pfizer să renunțe la contractul pentru vaccinurile anti-COVID-19, dat fiind excedentul de doze
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mai 2023

Guvernul polonez afirmă că pe piața Uniunii Europene există un excedent de vaccinuri împotriva COVID-19, iar din acest motiv își intensifică apelurile către gigantul farmaceutic american Pfizer pentru renegocierea contractelor existente, transmite dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o scrisoare adresată Pfizer și consultată de dpa la Bruxelles, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, afirmă că este lipsită de sens onorarea contractelor prin care s-ar livra sute de milioane de doze suplimentare Uniunii Europene într-o perioadă în care cererea s-a redus dramatic și transmiterea coronavirusului este scăzută, scrie Agerpres.

Tinder pleacă din Rusia CITEȘTE ȘI Tinder pleacă din Rusia

Cele mai multe doze vor sfârși probabil prin a fi distruse, arată ministrul polonez.

UE este deschisă spre găsirea unui compromis, mai scrie el, acuzând însă că Pfizer nu a arătat suficientă flexibilitate având în vedere cât de mult s-a redus intensitatea pandemiei.

Propunerea actuală a Pfizer este să livreze mai puține doze, dar compania pretinde o taxă de anulare egală cu jumătate din prețul unei doze ce nu a fost încă produsă.

Lupta guvernului de la Varșovia cu Pfizer are loc în contextul apropierii alegerilor parlamentare din toamnă. Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a început deja o campanie la nivelul țării în aprilie.

Ministrul Niedzielski nu este membru al niciunui partid politic, însă, în scrisoarea către acționarii Pfizer, el scoate în evidență linia de politică externă a PiS, și anume faptul că Varșovia și UE se concentrează acum pe ajutorarea Ucrainei, atacată de Rusia, și că fac sacrificii financiare în acest scop.

Niedzielski argumentează că Pfizer ar trebui să acționeze moral și să dea prioritate solidarității în locul urmăririi profitului.

Alte state UE și-au semnalat susținerea față de poziția Varșoviei.

CONFIRMARE LISTA - ANAF vine în premieră la BVB, cu acțiuni la aproape 100 de companii. Oferte la Banca Transilvania, BRD, UniCredit, OMV Petrom, Zarea, Bucur Obor, Antibiotice, Rompetrol, Alro, FP, SIF-uri, fostul hotel Inter CITEȘTE ȘI CONFIRMARE LISTA - ANAF vine în premieră la BVB, cu acțiuni la aproape 100 de companii. Oferte la Banca Transilvania, BRD, UniCredit, OMV Petrom, Zarea, Bucur Obor, Antibiotice, Rompetrol, Alro, FP, SIF-uri, fostul hotel Inter

În martie, Bulgaria a anunțat că va distruge milioane de doze de vaccin. Ministrul sănătății, Asen Medjidiev, a spus Comisiei Europene că Bulgaria dorește să se pună capăt contractului cu BioNTech/Pfizer prin care este obligată să cumpere doze de vaccin împotriva COVID-19 până în 2025.

În plus față de Polonia, această poziție este sprijinită de asemenea de Republica Cehă și Lituania, a afirmat el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pfizer
vaccin
covid-19