Predicție dificilă pentru națiunile occidentale care au încercat să izoleze economic și să pedepsească Rusia. Economia de la Moscova, pe val

Predicție dificilă pentru națiunile occidentale care au încercat să izoleze economic și să pedepsească Rusia. Economia de la Moscova, pe val
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 apr 2024

Economia Rusiei va crește în acest an cu 3,2%, mai rapid decât toate economiile avansate, a declarat FMI în raportul său World Economic Outlook, depășind ratele de creștere prognozate pentru SUA (2,7%), Regatul Unit (0,5%), Germania (0,2%) și Franța ( 0,7%), transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Predicția este dificilă pentru națiunile occidentale care au încercat să izoleze economic și să pedepsească Rusia pentru invazia sa în Ucraina, declanșată în 2022, arată news.ro.

VIDEO O insuliță din Grecia, scoasă la vânzare CITEȘTE ȘI VIDEO O insuliță din Grecia, scoasă la vânzare

Rusia spune că sancțiunile occidentale asupra industriilor sale critice au făcut-o mai autosuficientă și că investițiile interne și consumul privat rămân rezistente.

Între timp, exporturile continue de petrol și mărfuri către India și China, precum și presupusa evitare a sancțiunilor și prețurile ridicate ale petrolului i-au permis să mențină venituri solide din exportul de petrol.

Ungaria va introduce noi restricții la importurile de produse agricole din Ucraina CITEȘTE ȘI Ungaria va introduce noi restricții la importurile de produse agricole din Ucraina

Complexul militar-industrial al Rusiei s-a extins, de asemenea, semnificativ în timpul războiului, deoarece cheltuielile pentru apărare și producția au crescut vertiginos. Pe scurt, Rusia s-a adaptat la ”o nouă normalitate”, deoarece economia sa a fost pusă pe picior de război.

FMI estimează că creșterea economică a Rusiei se va modera în 2025, la 1,8%, ”pe măsură ce efectele investițiilor mari și ale consumului privat robust, susținute de creșterea salariilor pe o piață a forței de muncă limitată, se estompează”.

FMI include în rândul economiilor avansate SUA, Regatul Unit, cele mai mari economii din zona euro, Canada și Japonia.

Bulgaria este de două ori mai bogată decât în urmă cu 20 de ani ca efect al aderării la UE CITEȘTE ȘI Bulgaria este de două ori mai bogată decât în urmă cu 20 de ani ca efect al aderării la UE

Rusia, China și India rămân în categoriile sale ”emergente și în curs de dezvoltare” din Europa și, respectiv, Asia.

Șefa FMI a declarat pentru CNBC în februarie că economia rusă se confruntă în continuare cu factori contrari semnificativi, în ciuda previziunilor optime ale Fondului pentru țara cu aproximativ 145 de milioane de locuitori.

”Ceea ce  ne spun [datele de creștere] este că aceasta este o economie de război în care statul – care să ne amintim, a avut un tampon foarte considerabil, construit pe mulți ani de disciplină fiscală – investește în această economie de război”, a spus șefa FMI.

Co-proprietar al unei mari companii hoteliere, Robert De Niro deschide un hotel de lux pe litoralul Mării Negre CITEȘTE ȘI Co-proprietar al unei mari companii hoteliere, Robert De Niro deschide un hotel de lux pe litoralul Mării Negre

Directoarea FMI Kristalina Georgieva i-a spus lui Dan Murphy de la CNBC, la World Governments Summit din Dubai, în februarie.

”Dacă te uiți la Rusia, astăzi, producția crește, [pentru] armată [și] consumul scade. Și cam așa arăta Uniunea Sovietică. Nivel ridicat de producție, nivel scăzut de consum”, a spus directoarea FMI Kristalina Georgieva.

Aceasta a spus că crede că economia rusă se confruntă, de asemenea, cu provocări legate de un exod de muncitori calificați și ”din cauza accesului redus la tehnologie care vine cu... sancțiuni”.

Record de căldură timpurie în Austria CITEȘTE ȘI Record de căldură timpurie în Austria

Guvernatoarea Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, le-a spus parlamentarilor din Duma de Stat a Rusiei, pe 8 aprilie, că producția din țară este constrânsă de lipsa de muncitori, potrivit Reuters, deși ea a remarcat că economia Rusiei continuă să crească într-un ritm impresionant.

Săptămâna trecută, Nabiullina s-a declarat optimistă cu privire la rata inflației din Rusia (7,7% în martie), spunând că crede că vârful a depășit, deși este prea devreme pentru a începe să reducă dobânzile.

Banca centrală a Rusiei este așteptată să-și mențină sdobânda cheie la 16% la următoarea sa întâlnire de politică monetară, din 26 aprilie, a arătat un sondaj Reuters luna trecută.

Ungaria - cel mai mare număr de emigranți care au părăsit țara din 2010 încoace CITEȘTE ȘI Ungaria - cel mai mare număr de emigranți care au părăsit țara din 2010 încoace

Analiștii chestionați de Reuters se așteaptă ca dobânzile să se situeze la 12,5% până la sfârșitul anului 2024, a relatat Reuters săptămâna trecută, cu mult peste ținta de inflație a băncii centrale de 4%.

După ce și-a început al cincilea mandat în funcție, președintele rus Vladimir Putin a promis că va ridica nivelul de trai în Rusia, cu cheltuieli sporite pentru educație, asistență medicală și infrastructură publică. El a mai semnalat că impozitele pe companiile mai mari și pe persoanele mai bogate vor crește.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
industrie