Presa maghiară de opoziție: Spiritul lui Ceaușescu în haine maghiare – campania Guvernului ungar dincolo de granițele țării se desfășoară în ritmul unui stat mafiot

Presa maghiară de opoziție: Spiritul lui Ceaușescu în haine maghiare – campania Guvernului ungar dincolo de granițele țării se desfășoară în ritmul unui stat mafiot
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2022

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, naratorii guvernamentali dau tonul campaniei în teritoriile de dincolo de granițele Ungariei, iar liderii politici și bisericești redau cu fidelitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

„FIDESZ încearcă peste tot să ne obstrucționeze, să îngreuneze campania noastră electorală”, a declarat pentru ziarul ungar „Népszava” Péter Márki-Zay, candidatul opoziției unite la funcția de premier. „Scrisoarea politicienilor, președinților administrațiilor locale publice din Transilvania se încadrează perfect în această imagine, în ritmul caracteristic al unui stat mafiot. După 3 aprilie vrem să punem capăt și acestei situații, a fost destulă campanie de ură”, a subliniat rivalul lui Viktor Orbán, potrivit Rador.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Candidatul opoziției la funcția de premier a mai menționat că în pofida acestei stări ar dori să facă campanie electorală și dincolo de granițele Ungariei. În orașul slovac Dunajská Streda a avut deja un program stabilit, însă a eșuat din cauza pandemiei cu noul coronavirus, dar ar merge și la Subotica și la Cluj-Napoca, dacă va reuși să organizeze aceste deplasări, a mai afirmat Márki-Zay, care a fost de acord cu remarca ziarului „Népszava”, potrivit căreia campania sa electorală dincolo de granițele țării are doar o importanță simbolică, decât un rezultat măsurabil în voturi.

„Cu toate acestea, cred că este important ca în ciuda unei asemenea manifestări cum a fost și scrisoarea liderilor administrațiilor locale publice din Transilvania să ajung dincolo de granițele Ungariei, deoarece pentru mine este importantă și opinia celor de acolo”, a spus Péter Márki-Zay, care a adăugat: „Aș vrea să le explic celor de aici că și pentru ei este important ca din aprilie, Ungaria ar putea să aibă un guvern de care pot fi mândri și în Europa”.

Candidatul stângii ungare a fost întrebat de ziarul „Népszava” după ce principalul portal al conglomeratului media transilvănean, înființat cu sprijinul Guvernului ungar, a publicat o scrisoare redactată în luna octombrie anul trecut de opt politicieni UDMR, aflați în funcții de conducere, respectiv de patru președinți de consilii județene și de primarii ai patru orașe mari, în care edilii au respins vizita candidatului opoziției unite din Ungaria care a vrut să se întâlnească, în toamna anului trecut, cu liderii administrațiilor locale publice din Transilvania.

VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost

Semnatarii scrisorii – Árpád Antal, primar al orașului Sfântu Gheorghe, Csaba Borboly, președintele CJ Harghita, Gábor Kereskényi, primar al orașului Satu Mare, Attila Korodi, primar al orașului Miercurea Ciuc, Csaba Pataki, președinte al CJ Satu Mare, Ferenc Péter, președinte al CJ Mureș, Zoltán Soós, primar al orașului Târgu Mureș, și Sándor Tamás, președinte al CJ Covasna – au semnalat că, deși apreciază intenția de a se întâlni, răspunsul lor la această solicitare este Nu, respectiv până la alegeri nu doresc să îl primească pe Péter Márki-Zay.

Scrisoarea dată publicității de portalul transilvănean etalează întreaga gamă de instrumente de propagandă a FIDESZ. „Păcatul referendumului din 5 decembrie nu s-a erodat, maghiarii din Transilvania nu au uitat de acest referendum”, au precizat semnatarii scrisorii, care au mai menționat: „Suntem dezamăgiți că dumneavoastră credeți că 5 decembrie este deja de domeniul trecutului. Aceasta indică pentru noi, fără echivoc, faptul că dumneavoastră nu simțiți ce greutate și importanță a avut acest referendum în viața maghiarilor de dincolo de granițele Ungariei. Am vrut să știți că noi nu am depășit rezultatul acestui referendum și nici nu este posibil până când cei care au considerat divizarea națiunii maghiare ca un fapt firesc, fac parte din coaliția partidelor de opoziție, împreună cu Ferenc Gyurcsány”.

Politicienii UDMR au mai menționat că după alegerile parlamentare vor discuta cu reprezentanții tuturor organizațiilor politice din Ungaria, „fiindcă unitatea națiunii maghiare trebuie restabilită”.

Ziarul „Népszava” s-a adresat președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, care de la schimbarea regimului a făcut politică, fără întrerupere, în culorile UDMR – la început ca deputat în Parlamentul de la București, apoi ca lider al administrației locale publice -, chiar și în „era lui Markó” când această organizație din Transilvania pentru apărarea drepturilor maghiarilor încă a întreținut relații cu toate partidele parlamentare din Ungaria și a colaborat în condiții normale și cu guvernele conduse de Ferenc Gyurcsány.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Ziarul ungar l-a întrebat pe președintele de consiliu din Ținutul Secuiesc dacă este o coincidență faptul că scrisoarea redactată în octombrie anul trecut a fost dată publicității după inițiativa unei organizații a societății civile transilvănene care pledează pentru pluralism și pentru transparența procesului de vot a maghiarilor de dincolo de granițele Ungariei care participă la alegerile parlamentare din Ungaria, și care în acest sens a lansat și o campanie de strângere de semnături.

La această întrebare Tamás Sándor a precizat că scrisoarea nu a fost dată publicității de semnatari și că nu au nicio legătură cu data publicării acesteia. La întrebarea, în ce măsură pot fi întreținute relațiile în viitor cu actualele partide de opoziție din Ungaria după adoptarea unei asemenea poziții, respectiv dacă după 3 aprilie își va pierde valabilitatea „păcatul” referendumului din 5 decembrie și dacă au vreo ideea că în aprilie va câștiga opoziția unită ungară?, Tamás Sándor a răspuns doar atât că „Despre ce va fi după 3 aprilie, vom putea discuta după 3 aprilie”.

În Transilvania, sfârșitul acestei săptămâni a fost bogat în evenimente de campanie. Pe lângă amintita scrisoare, a creat un mare ecou și poziția adoptată de episcopul reformat de Piatra Craiului, István Csűry – care a succedat lui László Tőkés în scaunul episcopal din Oradea, dar care nu întreține o relație cu Tőkés despre care ar putea fi spus că este o relație de prietenie – care a făcut o declarație de credință, care amintește de epoca lui Ceaușescu, față de noul lider, față de premierul națiunii maghiare.

După ce a mulțumit „Guvernului FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creștin Democrat), condus de Viktor Orbán” pentru „unirea națiunii” și „rezultatele de neegalat” din ultimii 12 ani, i-a îndemnat pe credincioșii săi reformați cu un text de propagandă de-a dreptul defăimător, nemaiauzit până acum din partea unui episcop, să voteze pentru FIDESZ.

„În mijlocul atacurilor din partea birocraților mituiți din Parlamentul European, pe lângă escrocii care se strecoară din stânga, a câștigat guvernul creștin și național care luptă și pentru împiedicarea trădătorilor care îi divizează din interior pe maghiarii de pretutindeni din lume…Privim cu regret și indignare profundă la cei care mai cred că viața națiunii noastre este în continuare un câmp experimental. Ei experimentează readucerea ideologiilor și puterilor căzute. Ne-am săturat de comunismul căzut și de noii comuniști, nu avem nevoie de mai multe lovituri de soartă și nu putem crede nici în zgomotele despre care se spune că ar fi însemnate. Nu avem nevoie de nimic care să nu fie original, național și creștin încercat. În spatele unor nume sonore se ascunde trădarea națiunii, după zâmbete frățești măgulitoare se află desființarea conștiinței naționale pe altarul diabolic al noii internaționale”, a afirmat episcopul.

VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

Capii bisericilor din Transilvania îi îndeamnă, în mod tradițional, pe maghiari să se folosească de dreptul lor de vot la fiecare scrutin, dar până acum nu a existat o asemenea susținere deschisă pentru un partid concret de care a dat dovadă episcopul Csűry în poziția sa adoptată. Deși nu poate fi exclus ca acest lucru să se întâmple în viitor, deoarece reprezentanții FIDESZ și ai Guvernului fac campanie cu toate forțele de luni de zile în Transilvania și în Voivodina din Serbia.

În Ucraina și Slovacia nu pot proceda la fel, deoarece cele două țări interzic dubla cetățenie, astfel că alegătorii de aici pot vota doar în secret la alegerile parlamentare din Ungaria.

În Transilvania, „ambasadorul” electoral al Guvernului Orbán este, în primul rând, Barna Pál Zsigmond, deputat al FIDESZ în Legislativul de la Budapesta, care din 1 noiembrie 2021 îndeplinește funcția de comisar ministerial responsabil pentru armonizarea activităților reprezentanțelor externe ale Ungariei în Bazinul Carpatic, iar în Serbia este secretarul de stat pentru politica națională, Árpád János Potápi.

Potrivit unei postări publicate pe pagina sa de Facebook, Barna Pál Zsigmond, pe 26 ianuarie a avut „consultări” la Miercurea Ciuc cu liderii bisericilor istorice maghiare din Transilvania, printre altele, despre alegerile din Ungaria. Despre conținutul consultărilor nimeni nu a relatat nimic mass-mediei. În orice caz, dintre arhiepiscopii transilvăneni, doar Csűry are „de rambursat” Guvernului Orbán. La sfârșitul anului 2009, Csűry i-a succedat lui László Tőkés, în fruntea Eparhiei din Oradea. Tőkés atunci încă mai era partenerul numărul unu al FIDESZ și Viktor Orbán, care și-a acuzat constant succesorul său ca fiind adept al UDMR, iar împotriva UDMR, condusă de Béla Markó la acea vreme, FIDESZ a construit și susținut puternic partidele de opoziție, „edificate” pe persoana lui Tőkés.

În momentul realegerii sale, în 2016, Csűry a fost acuzat de Tőkés că a colaborat cu securitatea, iar Tőkés nu și-a retras această acuzație nici până în prezent. Iar urmașul său răsplătește atât de mult – de bunăvoie sau la îndemn, nu se știe – încât în toamna anului trecut a fost, de asemenea, singurul episcop din Transilvania care a semnat chiar și petiția „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony!”, fiind sprijinit de vicepreședintele FIDESZ, Szilárd Németh.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
ceausescu