Putin anulează decretul ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană

Putin anulează decretul ce recunoștea „suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova” în problema transnistreană
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2023

Președintele rus Vladimir Putin a anulat un decret care data din 2012 și care stabilea, de fapt, principiile directoare ale politicii externe a Federației Ruse, în documentul anulat stipulându-se inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluționare a problemei transnistrene pe baza respectării suveranității, integrității teritoriale și statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În Monitorul Oficial al Federației Ruse este publicat un „Decret al Președintelui Federației Ruse nr.111 din 21 februarie 2023 cu privire la invalidarea Decretului Președintelui Federației Ruse nr. 605 din 7 mai 2012 cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federației Ruse", arată news.ro.

Bulgaria renunță la obiectivul de a adopta euro în 2024. Noua țintă CITEȘTE ȘI Bulgaria renunță la obiectivul de a adopta euro în 2024. Noua țintă

Măsura de anulare a decretului semnalează că Moscova își reconsideră principiile recunoscute până acum în relațiile internaționale și vine după discursul rostit marți în parlament, în care Vladimir Putin a anunțat că războiul din Ucraina va continua și că este un război de facto cu SUA și NATO. Putin a anunțat, de asemenea, că Rusia își suspendă participarea în tratatul bilateral pe care îl are cu SUA în domeniul armelor nucleare, New START.

De asemenea, tot marți, Moscova a convocat-o pe ambasadoarea SUA căreia i-a transmis ca SUA să-și retragă oamenii și echipamentele militare din Ucraina, pentru că altfel vor fi considerate „ținte legitime” pentru armata rusă.

Reversul medaliei “Magnitsky”: Presa bulgară o acuză pe Kovesi că nu rezolvă cazurile mari de corupție CITEȘTE ȘI Reversul medaliei “Magnitsky”: Presa bulgară o acuză pe Kovesi că nu rezolvă cazurile mari de corupție

În decretul anulat se stipulau următoarele:

„Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federației Ruse, permițând asigurarea intereselor sale naționale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii și politicii multi-vectoriale în condițiile formării unui nou sistem policentric de relații internaționale, hotărăsc următoarele:

1. Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (...)

e) în relațiile cu statele membre ale Comunității Statelor Independente:

să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluții la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranității, a integrității teritoriale și a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

VIDEO Rusia a început o nouă ofensivă majoră în Ucraina. Kievul are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații CITEȘTE ȘI VIDEO Rusia a început o nouă ofensivă majoră în Ucraina. Kievul are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații

Decretul reglementa de asemenea relațiile cu diversele organizații internaționale, inclusiv Uniunea Europeană și NATO, precum și cu o serie de țări, printre care Statele Unite.

Potrivit agenției de presă a statului rus, TASS, decretul a fost invalidat "pentru a asigura interesele naționale ale Federației Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relațiile internaționale" și intră în vigoare în ziua publicării. În esență, prevederile documentului respectiv corespundeau Conceptului de politică externă a Rusiei, iar acum „se așteaptă ca noua sa versiune să fie aprobată în viitorul apropiat”.

În ceea ce privește relațiile cu SUA, decretul revocat prevedea menținerea unei „interacțiuni stabile și previzibile, bazate pe principiile egalității, neamestecului în afacerile interne și respectului pentru interesele reciproce”. Ministerul rus de Externe trebuia, de asemenea, să asigure implementarea consecventă a Tratatului dintre Rusia și SUA privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor strategice ofensive, or, în discursul de marți, Putin a anunțat că Moscova își suspendă participarea la acest tratat.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
moldova