Depus la Parlament pentru prima dată în octombrie 2024, proiectul de lege pentru privind limitarea avansului cerut cumpărătorilor de către dezvoltatorii imobiliari, devenit cunoscut drept ”legea Nordis”, nu a fost adoptat nici în recent încheiata sesiune parlamentară, deși de fiecare dată a fost dezbătut în ”procedură de urgență”, iar în sesiunea anterioară fusese chiar clasat.
Guvernul suspendă 6 luni licitațiile finanțate din fonduri guvernamentale, pentru a stabili care sunt cu adevărat prioritățile, anunță premierul Ilie Bolojan.
Instituțiile publice centrale și locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, ar urma să redistribuie bunurile mobile și imobile pe care le dețin și nu le folosesc, urmând a fi folosite de alte instituții publice care le reclamă sau vor fi vândute prin licitațiile publice organizate de ANAF, propune PSD într-un proiect legislativ analizat de Profit.ro.
Marile averi și marile afaceri, cele ce depășesc 10 milioane de euro, sunt propuse să fie impozitate cu taxe de solidaritate între 1% și 3%, prevede un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari și analizat de Profit.ro. Un regim de taxare și mai dur, cu 5% din cifra de afaceri, este pregătit pentru firmele cu afaceri care depășesc 10 milioane de euro în domeniile extracției, rafinării sau comercializării produselor petroliere și a derivatelor acestora.
Cazierul fiscal va fi modificat pentru a elimina mai rapid referiri la anumite situații care au dus la inactivarea fiscală a contribuabilului, prevede un proiect de lege prezentat anterior de Profit.ro și avizat acum de Senat, ca primă cameră parlamentară sesizată. Astfel, dacă în prezent se elimină la reactivare din cazier doar nerespectarea obligațiilor declarative pe parcursul unui semestru (abatere care a dus la inactivare), în timp ce alte abateri sunt păstrate în cazier timp de trei luni, proiectul prevede ca această facilitate să fie extinsă și pentru alte trei situații care sunt considerate de o gravitate redusă.
Tinerii cu vârsta între 16 și 18 ani vor putea înființa și administra un nou tip de societate cu răspundere limitată (S.R.L.), care se va numi ”firmă de exercițiu" și va avea abrevierea "S.R.L.- F.E.". Un tânăr va putea înființa sau dobândi calitatea de asociat într-o singură firmă de exercițiu, iar în acest scop va avea nevoie de acordul părinților, conform unui proiect analizat de Profit.ro.
Comercianții care nu înlocuiesc bunurile vândute, în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, adică în cel mult 30 de zile calendaristice, vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 lei și 25.000 lei, conform unui proiect legislativ adoptat prin vot de senatori.
Primăriile de pe litoral nu vor mai încheia contracte de utilizare în scop turistic a plajelor cu titularul dreptului de administrare (Administrația Națională ”Apele Române”), dar vor putea solicita atribuirea în folosință gratuită a unei cote de până la 20% din suprafața acestor plaje situate pe raza lor administrativ-teritorială, iar acestea vor avea destinația de ”plajă publică”, gratuită pentru populație, conform unui proiect legislativ adoptat prin vot de Senat.
Noul guvern își propune ca obiectiv ca până în 2027 și prin digitalizarea administrației, o firmă să poată fi înființată într-o singură zi, o zi de la înființarea unei firme până la emiterea primei facturi. Totodată, noul Executiv vrea să reducă cu 40% costurile cu licențele IT.
Firmele care au avut pierdere mare în trecut vor trebui să plătească impozit pentru cel puțin 30% din profit în 2025.