Salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 8 ani vor putea beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu, respectiv în regim de telemuncă, cu excepția situațiilor în care locul de muncă nu o permite, potrivit unui proiect de lege adoptat de către Senat.
ANAF a pregătit un proiect de ordin de președinte privind procedura de determinare și regularizare a diferenței de impozit pe profit/impozit pe veniturile microîntreprinderilor care a fost redirecționată în plus față de sumele care pot fi redirecționate. Astfel, firmele care au redirecționat sume pentru efectuarea de sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private, dar constată în urma unei rectificări a impozitului că au redirecționat mai mult decât aveau dreptul trebuie să declare diferența prin formularul 100 și să o achite.
Proprietarii de hoteluri și pensiuni din stațiuni nu vor fi obligați ca în termen de aproximativ un an și jumătate, dar nu mai mult de 2 ani, să asigure, pe cheltuială proprie, reabilitarea ambiental-arhitecturală a acestor imobile și a împrejurimilor stradale, așa cum prevedea un proiect de lege adoptat deja de Senat și care avusese inițial un prim raport favorabil adoptării. Acum, comisia de specialitate a deputaților i-a întocmit un nou raport, de data aceasta de respingere.
Proiectul Legii turismului, a cărui redactare a început în 2015 și care a fost pus în tarnsparență în 2017, iar apoi a fost aprobat de Guvern în 2019, urmează a fi respins definitiv în perioada următoare de către Parlament, potrivit raportului întocmit de către comisiile de specialitate ale deputaților. Proiectul, care a iscat proteste vehemente ale patronatelor, include prevederi precum posibilitatea inspectorilor în turism de a verifica firmele fără a se identifica în prealabil, pretizând că sunt turiști, precum și obligația proprietarilor de a se înregistra în prealabil la Ministerul Turismului pentru a închiria imobile pe site-uri specializate precum Airbnb, iar în Parlament a fost propusă și taxarea turiștilor cu cel puțin 1% din costul serviciului de cazare.
La încheierea contractelor de prestări servicii pentru întreținerea spațiilor verzi, autoritățile publice contractante vor solicita constituirea unei garanții de bună execuție, care va fi restituită la 2 ani de la finalizarea lucrărilor și cu condiția ca plantele să supraviețuiască, prevede un proiect legislativ al actualei puteri.
Negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate devine obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 salariați, față de mai puțin de 21, cât prevedea până acum Codul muncii. De asemenea, confederațiile vor avea dreptul de a participa la negocierea sectorială, în baza mandatului primit din partea federației membre, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de către Guvern. Modificările sunt însă reclamate de unele patronate, președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, arătând că transferul dreptului de negociere de la nivelul angajaților unei companii către sindicatele de la nivel de sector sau național va avea consecințe negative.
Cluburile sportive private nu vor mai beneficia de finanțări din fonduri publice dacă nu afișează, pe pagina de internet proprie, sursele financiare, bugetul și bilanțul contabil și execuția bugetară anuală, dar și numele și prenumele persoanelor din conducerea clubului, grila de salarizare, numărul sportivilor legitimați precum și cuantumul remunerațiilor și al altor venituri acordate pe baza contractelor de activitate sportivă.
Obiectivele de investiții din extravilan specifice acvaculturii și amenajărilor piscicole, inclusiv amenajările ”prin extragere de agregate minerale”, vor primi autorizații de construire fără elaborarea, avizarea și aprobarea, în prealabil, a unei documentații de amenajare a teritoriului și/sau a unei documentații de urbanism, potrivit unui proiect legislativ inițiat de PSD și adopat prin vot de către senatori.
Participarea și votul online, de la distanță, vor fi permise în cazul tuturor formelor de organizare a societăților - în comandită simplă, în comandită pe acțiuni, în nume colectiv, respectiv a societăților cu răspundere limitată și a societăților pe acțiuni -, conform unui proiect legislativ al actualei puteri care unifică reglementările legale privind posibilitatea folosirii sistemelor electronice de vot în adunările generale ale societăților (AGA).
Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede că asigurații vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav de până la 12 ani, față de până la 7 ani cât este în momentul de față. Legea merge la promulgare.