Rachetele rusești au lovit instalații electrice din toată Ucraina

Rachetele rusești au lovit instalații electrice din toată Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 feb 2023

Rachetele rusești au lovit vineri instalații electrice din toată Ucraina, unde președintele Volodimir Zelenski s-a întors dintr-un tur al capitalelor occidentale, iar oficialii ucraineni au declarat că o ofensivă rusă mult așteptată este în desfășurare în est, transmite Reuters.

Forțele armate ale Ucrainei au declarat într-o actualizare de seară că forțele ruse au tras peste 100 de rachete în toată țara și au organizat 12 atacuri aeriene și 20 de bombardamente, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Postarea de pe Facebook a spus că 61 de rachete de croazieră au fost distruse.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Ministrul Energiei, German Galușcenko, a declarat că Rusia a lovit instalații electrice din șase regiuni cu rachete și drone, provocând întreruperi de curent în cea mai mare parte a Ucrainei.

La Washington, Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden va călători în Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a-și arăta sprijinul pentru Kiev înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei din 24 februarie și pentru a arăta clar că Statele Unite vor oferi Ucrainei asistență suplimentară de securitate și ajutor.

Mai multe oferte la o licitație MAI de peste 300 milioane de lei pentru echipamente de comunicații și surse neîntreruptibile CITEȘTE ȘI Mai multe oferte la o licitație MAI de peste 300 milioane de lei pentru echipamente de comunicații și surse neîntreruptibile

”Președintele va spune foarte clar că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

Personalul Fondului Monetar Internațional se va întâlni cu oficiali ucraineni la Varșovia, săptămâna viitoare, a declarat vineri o sursă familiarizată cu planurile, în timp ce Ucraina solicită un program de împrumut de mai multe miliarde de dolari pentru a-și acoperi nevoile de finanțare, având în vedere războiul cu Rusia.

Agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat vineri ratingul suveran al Ucrainei la Ca, deoarece se așteaptă ca războiul cu Rusia să creeze problemeri de lungă durată pentru țară.

Potrivit Moody's, ratingul atribuit înseamnă că ” probabiltiatea de neplată a datoriilor este mare sau foarte aproape de neplată”, scrie News.ro.

Ultimele atacuri rusești au venit în momentul în care Zelenski a încheiat un tur al aliaților europeni, unde a fost primit cu entuziasm, dar nu și-a asigurat promisiuni publice cu privire la avioanele de luptă pe care le-a solicitat.

Analiștii se așteaptă ca BNR să mențină mâine rata cheie. Perioadă de respiro pentru cei cu credite CITEȘTE ȘI Analiștii se așteaptă ca BNR să mențină mâine rata cheie. Perioadă de respiro pentru cei cu credite

"Londra, Paris, Bruxelles - peste tot am vorbit în ultimele zile despre cum să ne întărim armata. Există înțelegeri foarte importante și am primit semnale bune", a spus el în discursul său video de noapte.

Rusia a atacat în mod repetat infrastructura civilă aflată departe de linia frontului, lăsând milioane de ucraineni fără energie electrică, căldură sau apă, zile întregi în mijlocul iernii.

Barajele au urmat adesea progreselor diplomatice sau cele obținute de ucraineni pe câmpul de luptă.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 10 rachete rusești au fost doborâte deasupra capitalei după ce sirenele au sunat în timpul orelor de vârf ale dimineții și civilii obosiți s-au adăpostit.

Premierul ucrainean Denis Șmihal a declarat că Ucraina nu are disponibilă 44% din producția nucleară și 75% din capacitatea de energie termică.

EXCLUSIV Afacerile Poștei Române au explodat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Afacerile Poștei Române au explodat

”Acesta este o atacare deliberată a infrastructurii care îi ține pe ucraineni în viață iarna”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

Rusia neagă că vizează civilii și spune că vizează efortul de război al Kievului.

Ucraina se pregătește pentru o nouă ofensivă rusă, considerând că, după luni de retragere, președintele Vladimir Putin vrea să obțină un succes pe câmpul de luptă înainte de aniversarea invaziei sale din 24 februarie.

Guvernatorii ucraineni din regiunile de est Donețk și Lugansk au declarat că acțiunea a început.

Putin își va ține discursul său anual în Parlament, pe 21 februarie, dată la care anul trecut a recunoscut ca independente părțile din Donețk și Lugansk care erau controlate de separatiștii susținuți de ruși, un preludiu al invadării.

Capturarea completă a acelor provincii, dintre cele patru pe care Rusia a pretins ulterior că le-a anexat, i-ar permite lui Putin să afirme că una dintre prioritățile sale principale a fost atinsă.

PROGRESELE RUSIEI

Principalul obiectiv recent al Moscovei a fost Bakhmut, un oraș mic din care cea mai mare parte a populației de dinainte de război, de aproximativ 70.000 de locuitori, a fugit, iar armata ucraineană a spus că acesta și zonele învecinate au fost sub un atac nou cu tancuri, mortiere și artilerie.

După luni de lupte statice de artilerie, pe care ambele părți le numesc ”mașina de tocat carne”, forțele ruse au început să încercuiască orașul. Trupele lor includ armata privată Wagner, care a recrutat zeci de mii de condamnați cu o promisiune de grațiere.

RAMI Dacia planifică să intre pe nișa apelor minerale, investiție de 20 milioane euro CITEȘTE ȘI RAMI Dacia planifică să intre pe nișa apelor minerale, investiție de 20 milioane euro

Armata regulată a Rusiei este acum capabilă să desfășoare mulți dintre cei 300.000 sau mai mulți oameni înrolați într-o mobilizare forțată, la sfârșitul anului trecut.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că forțele Wagner păreau să fi avansat cu 2 până la 3 kilometri în jurul nordului de Bakhmut, de marți - un impuls rapid într-o bătălie în care liniile frontului abia s-au mișcat de luni de zile.

Acesta a spus că rușii amenință acum principala cale de acces vestică către Bakhmut, deși un analist militar ucrainean a spus că proviziile încă ajung acolo.

Marea Britanie a mai spus, de asemenea, că forțele ruse au făcut unele progrese în apropiere de Vuhledar, un bastion ținut de ucraineni care a fost un element cheie între fronturile de sud și de est, dar câștigurile limitate ale Rusiei de acolo au avut probabil un cost ridicat, inclusiv cel puțin 30 de vehicule blindate abandonate într-un atac eșuat.

Pozițiile ucrainene din Vuhledar au rezistat de la începutul războiului, iar asaltul din această săptămână a fost catalogat drept un fiasco costisitor, de către unii bloggeri militari ruși pro-război.

Gray Zone, un canal semi-oficial al Wagner de pe Telegram, a declarat că ”se desfășoară un dezastru în jurul Vuhledar și se desfășoară din nou și din nou”.

Reuters nu a putut verifica informațiile de pe câmpul de luptă.

Ucraina plănuiește propria sa contraofensivă militară majoră în următoarele luni, pentru a recupera mai mult din aproape o cincime din teritoriul ucrainean pe care Rusia o ocupă. Dar se pare că va aștepta până când va primi cel puțin unele dintre noile arme, inclusiv sute de tancuri de luptă și vehicule blindate, promise în ultima vreme de Occident.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachete
instalatii electrice