Rubla, la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, afectată de inflație și de fuga de capitaluri

Rubla, la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, afectată de inflație și de fuga de capitaluri
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 aug 2023

Rubla a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, sub efectul combinat al inflației din Rusia și al fugii de capital, pe fondul războiului din Ucraina. Moneda rusă a scăzut la 94,9875 ruble pentru un dolar, fiind pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat de la sfârșitul lunii martie 2022, în primele săptămâni ale invaziei rusești în Ucraina, potrivit Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Deși, teoretic, este lăsată să fluctueze, rubla „este strâns controlată” de autoritățile ruse, a subliniat Peter Rutland, profesor la Universitatea Wesleyan (Vermont) și expert în Rusia. Faptul că guvernul rus o lasă să derapeze în acest mod atestă totuși tensiunile din cadrul economiei rusești. Deși a surprins în mare măsură analiștii evitând să se abată de la curs de la începutul sancțiunilor internaționale, economia dă semne de slăbire, scrie G4Media.ro.

Costurile de împrumut ale României cresc. Scade cererea de titluri de stat din partea băncilor CITEȘTE ȘI Costurile de împrumut ale României cresc. Scade cererea de titluri de stat din partea băncilor

Inflația se accelerează

În raportul său de politică monetară publicat luni, Banca Centrală a Rusiei (CBR) a indicat că „după o perioadă de moderare în ultimele luni, inflația (s-a) accelerat” în țară. Ritmul de creștere a prețurilor „depășește 4% în ritm anualizat”, a continuat aceasta, mai mare decât obiectivul pe termen lung al BCR de 4%. Această presiune reînnoită poate fi explicată, în parte, prin faptul că cheltuielile publice și consumul „cresc mai repede decât capacitatea de expansiune a economiei”, potrivit raportului.

Acest lucru încurajează Rusia să apeleze mai mult la importuri, ceea ce pune presiune asupra rublei. La 21 iulie, BCR a majorat dobânda sa cheie pentru prima dată din februarie 2022, la 8,5%. În plus, la sfârșitul lunii iulie, instituția a estimat că ieșirile nete de capital (ieșirile minus intrările) de la începutul conflictului din Ucraina s-au ridicat la 253 de miliarde de dolari.

„Episodul Wagner a fost ultimul cui în sicriu” pentru Rusia în ochii investitorilor străini, spune Peter Rutland, referindu-se la revolta acestui grup paramilitar rus la sfârșitul lunii iunie. „Marea întrebare pe care și-o pune toată lumea este dacă acest lucru are vreun efect asupra capacității Rusiei de a-și continua operațiunile militare”, explică el. „Nu cred că este suficient pentru a pune capăt conflictului”, spune el, referindu-se la înrăutățirea condițiilor economice.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
rusia