Rubla rusească a atins 52,3 unități pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din mai 2015

Rubla rusească a atins 52,3 unități pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din mai 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 iun 2022

Rubla rusească a atins miercuri 52,3 unități pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din mai 2015 și departe de nivelul de 139 de unități pentru un dolar atins la începutul lunii martie, când SUA și Uniunea Europeană au început să aplice sancțiuni fără precedent asupra Moscovei, ca răspuns la invazia sa în Ucraina, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ulterior, rubla a fost cotată la 54,2 unități pentru un dolar, încă aproape de maximele ultimelor șapte ani, scrie News.ro.

EXIT - Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, va pleca din România în favoarea Poloniei: A fost o foarte bună experiență, dar nu are sens să continuăm! CITEȘTE ȘI EXIT - Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, va pleca din România în favoarea Poloniei: A fost o foarte bună experiență, dar nu are sens să continuăm!

Creșterea puternică a rublei din ultimele luni este citată de Kremlin drept ”o dovadă” că sancțiunile occidentale nu funcționează.

”Ideea era clară: zdrobiți economia rusă în mod violent. Nu au reușit. Evident, asta nu s-a întâmplat”, a declarat președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, în cadrul Forumului Economic Internațional anual de la Sankt Petersburg.

La sfârșitul lunii februarie, după prăbușirea inițială a rublei și la patru zile după ce a început invazia Ucrainei pe 24 februarie, Rusia a mărit de peste două ori dobânda de referință, la 20%, față de nivelul anterior de 9,5%.

De atunci, valoarea monedei s-a îmbunătățit până la punctul în care banca centrală a redus dobânda de politică monetară de trei ori, până la 11%, la sfârșitul lunii mai.

Rubla a devenit de fapt atât de puternică încât banca centrală a Rusiei ia în mod activ măsuri pentru a încerca să o slăbească, temându-se că acest lucru va face exporturile țării mai puțin competitive.

Dar ce se află cu adevărat în spatele creșterii monedei și poate fi susținută?

Rusia înregistrează venituri record din petrol și gaze. Motivele sunt, pentru a spune simplu: prețuri uimitor de ridicate ale energiei, controlul capitalului și sancțiunile în sine.

Rusia este cel mai mare exportator de gaze din lume și al doilea cel mai mare exportator de petrol. Clientul său principal? Uniunea Europeană, care cumpără energie rusească în valoare de miliarde de dolari pe săptămână, încercând în același timp să o pedepsească cu sancțiuni. Acest lucru pune UE într-un loc dificil - a trimis exponențial mai mulți bani Rusiei prin achiziții de petrol, gaze și cărbune decât a trimis Ucrainei ca ajutor, ceea ce a contribuit la umplerea cufărului de război al Kremlinului. Și cu prețurile țițeiului Brent cu 60% mai mari decât erau în aceeași perioadă a anului trecut, chiar dacă multe țări occidentale și-au redus achizițiile de petrol rusesc, Moscova înregistrează în continuare un profit record.

În primele 100 de zile ale războiului Rusia-Ucraina, Federația Rusă a obținut venituri de 98 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat, o organizație de cercetare cu sediul în Finlanda. Mai mult de jumătate din aceste venituri au venit din UE, de aproximativ 60 de miliarde de dolari. Și, în timp ce multe țări UE intenționează să reducă dependența de importurile rusești de energie, acest proces ar putea dura ani de zile - în 2020, blocul s-a bazat pe Rusia pentru 41% din importurile de gaze și 36% din importurile de petrol, potrivit Eurostat.

Puterea rublei înseamnă că fundamentele economice ale Rusiei sunt solide și au scăpat de lovitura sancțiunilor? Nu este chiar așa, spun analiștii.

”Puterea rublei este legată de un excedent în balanța globală de plăți, care este mult mai mult determinată de factori legați de sancțiuni, prețuri ale mărfurilor și măsuri de politică, decât de tendințele și fundamentele macroeconomice pe termen lung”, a declarat Themos Fiotakis, director pentru cercetare în domeniul pieței valutare la Barclays.

Ministerul Economiei al Rusiei a declarat la mijlocul lunii mai că se așteaptă ca șomajul să atingă aproape 7% în acest an și că este puțin probabilă revenirea la nivelurile din 2021 până în 2025 cel mai devreme.

De când a început războiul Rusiei în Ucraina, mii de companii internaționale au părăsit Rusia, lăsând în urma lor un număr imens de șomeri ruși. Investițiile străine au primit o lovitură masivă, iar sărăcia aproape s-a dublat doar în primele cinci săptămâni de război, potrivit agenției federală de statistică din Rusia, Rosstat.

viewscnt
Afla mai multe despre
rubla
dolar