Rusia anunță că și-a încheiat retragerea din Herson

Rusia anunță că și-a încheiat retragerea din Herson
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2022

Ministerul rus al Apărări anunță că a încheiat retragerea trupelor ruse de pe malul de vest al fluviului Nipru, în regiunea ucraineană Herson (sud), o retragere care reprezintă o nouă înfrângere umilitoare a Moscovei în Războiul rus din Ucraina, relatează The Associated Press,

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Retragerea trupelor ruse s-a încheiat vineri, la ora locală 5.00 (și ora României), iar nicio unitate militară și niciun echipament militar nu au fost lăsate în urmă, anunță într-un comunicat ministerul.

VIDEO&FOTO Pasajul Domnești a fost deschis circulației rutiere CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Pasajul Domnești a fost deschis circulației rutiere

Forțele ruse s-au retras inclusiv din orașul Herson, singura capitală regională ucraineană pe care au cucerit-o în cele opt și luni și jumătate care au trecut de la invazia Ucrainei, scrie News.ro.

Kremlinul rămâne sfidător, iar vineri a insistat că această retragere nu reprezintă absolut niciun motiv de jenă pentru președintele rus Vladimir Putin. Un purtător de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat presei că Moscova continuă să considere Hersonul ca o regiune care face parte din Rusia.

El a declarat că Kremlinul nu regretă faptul că a organizat festivități, cu doar o lună în urmă, pentru a anexa ilegal Hersonul și alte trei regiuni ucrainene - Zaporijia, Donețk și Lugansk.

Biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat, cu puțin înainte de declarațile lui Peskov, situația din Herson drept ”dificilă” și a anunțat că armata rusă bombardează sate și localități recucerite de către armata ucraineană în ultimele săptămâni, în cadrul contraofensivei ucrainene în regiunea Herson.

Oficiali ucraineni sunt circumspecți față de retragerea rusă anunțată miercuri și se tem că militarii ucraineni pot fi atrași în capcane în orașul Herson, care avea înainte de război 280.000 de locuitori. Analiști militari estimau că Rusia are nevoie de cel puțin o săptămână pentru a se retrage.

Un consilier prezidențial ucrainan, Mihailo Podoliak, avertiza joi că militarii ruși au minat întregul orașul Herson înainte de retragere, pentru a-l transforma într-un ”oraș al morții”. El preconiza că rușii au să bombardeze orașul după ce se retrag peste Nipru.

Starea Podului Antonivski, peste Nipru, în regiunea Herson, era neclară vineri și poate fi hotărâtoare în stabilirea faptului dacă rușii s-au retras cu adevărat din orașul Herson.

Presa rusă scrie că podul a fost aruncat în aer după retragerea rusă.

Jurnaliști pro-Kremlin au postat imagini în care din pod lipsește o porțiune importantă.

Însă Serghei Eliseiev, instalat de Moscova la Herson, a declarat agenției ruse de presă Interfax că ”Podul Antonivski nu a fost aruncat în aer. Se află în aceeași stare”.

O recucerire a orașului Herson ar oferi Ucrainei o rampă de lansare de furnituri și trupe în vederea unei recuceriri a părții de sud a Ucrainei - inclusiv a Peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Însă, din noile sale poziții de pe malul de est al Niprului, Kremlinul ar putea încerca să intensifice războiul care, potrivt unor evaluări americane, s-a soldat cu moartea sau rănirea a zeci de mii de civili și a sute de mii de militari.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
herson