Rusia extinde restricțiile la exporturile de cereale și asupra navelor traderului Aston

Rusia extinde restricțiile la exporturile de cereale și asupra navelor traderului Aston
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2024

Autoritățile ruse au oprit exporturile de cereale pentru anumite nave aparținând firmei Aston, unul din cei mai mari traderi locali de cereale, extinzând verificările de calitate care au limitat deja exporturile altui mare trader, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În calitate de cel mai mare exportator mondial de grâu, orice perturbare la adresa livrărilor rusești poate împinge în sus prețurile globale, scrie Agerpres.

Albania, vizitată de milioane de cetățeni străini CITEȘTE ȘI Albania, vizitată de milioane de cetățeni străini

Potrivit surselor citate de Reuters, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Federația Rusă (Rosselkhoznadzor) nu a furnizat certificate fitosanitare pentru unele din navele companiei Aston. Una din surse a precizat că două nave aparținând Aston nu au primit aprobările necesare pentru a pleca din port.

Conform datelor citate de cotidianul financiar rus Kommersant, Aston a exportat peste 2,7 milioane de tone de cereale în prima jumătate a anului agricol 2023/24, fiind vorba de al treilea mare volum al exporturilor după firmele Grain Gates și TD RIF.

La finele lunii martie, Rosselkhoznadzor a informat că a înregistrat o înmulțire a numărului de plângeri venite de la țările importatoare, cu privire la nerespectarea de către cerealele rusești a normelor de carantină, inclusiv pentru livrările efectuate de firma TD RIF.

Proprietarul TD RIF, Petr Khodykin, a declarat săptămâna trecută că navele încărcate cu cereale ale firmei nu au putut pleca din port, estimând volumul total al livrărilor înghețate la 400.000 de tone.

Recent, Rosselkhoznadzor a avansat o serie de propuneri care vizează înăsprirea controalelor privind condițiile fitosanitare ale cerealelor destinate exportului.

În acest sezon, Rusia se așteaptă să exporte o cantitate record de 65 de milioane de tone de cereale, pe fondul recoltelor dar și stocurilor consistente.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
cereale
aston