Rusia îi avertizează pe deținătorii de obligațiuni că plata acestora va depinde de sancțiunile occidentale

Rusia îi avertizează pe deținătorii de obligațiuni că plata acestora va depinde de sancțiunile occidentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2022

Rusia a declarat că plata obligațiunilor suverane va depinde de sancțiunile impuse de Occident în urma invaziei Ucrainei, ridicând posibilitatea primului său default al obligațiunilor din anii care au urmat revoluției bolșevice din 1917, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul de Finanțe al Rusiei a declarat că va plăti integral datoriile suverane, la timp, dar că plățile ar putea fi îngreunate de sancțiunile internaționale, scrie News.ro.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

”Posibilitatea reală de a efectua astfel de plăți către nerezidenți va depinde de măsurile de limitare introduse de alte state în raport cu Federația Rusă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Acest lucru ridică posibilitatea unei incapacități tehnice a datoriei din partea Rusiei, în urma blocării de cître Occident a unei mari părți din rezervele valutare al băncii centrale, de 640 de miliarde de dolari, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat ceea ce Rusia descrie ca fiind o operațiune militară specială în Ucraina, pe 24 februarie.

De acum încolo, Rusia va folosi ruble pentru a efectua plăți către rezidenți pentru obligațiuni denominate în valută străină, a spus ministerul.

Ministerul de Finanțe de la Moscova a mai spus în mod explicit că Rusia ar putea să nu poată efectua plăți de obligațiuni din cauza restricțiilor impuse de guvernul rus.

În 1998, Rusia a intrat în incapacitate de plată, cu o datorie internă de 40 de miliarde de dolari, și a devalorizat rubla sub președintele Boris Elțin, fiind  efectiv în faliment după ce criza datoriilor din Asia și scăderea prețului petrolului, care au au zdruncinat încrederea în datoria sa pe termen scurt în ruble.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

De data aceasta, Rusia are banii, dar nu poate plăti, deoarece rezervele, pe locul patru ca mărime în lume, constituite la comanda președintelui Putin tocmai pentru o astfel de criză, sunt blocate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada.

Ar putea fi primul default major al Rusiei în mai bine de un secol.

Chiar și atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Rusia și-a asumat datoria externă.

În 1918, revoluționarii bolșevici conduși de Vladimir Lenin au repudiat datoria țaristă, șocând piețele globale ale datoriilor, deoarece Rusia avea atunci una dintre cele mai mari datorii externe din lume.

Obligațiunile țariste nemaivalorând nimic, unii deținători le-au folosit ca tapet.

Uniunea Sovietică sub conducerea lui Iosif Stalin a încetat să mai ramburseze împrumuturi către Statele Unite și Suedia după cel de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce Rusia a emis obligațiuni internaționale în valoare de doar 40 de miliarde de dolari prin intermediul a 15 emisiuni în dolari sau în euro, corporațiile sale au acumulat mult mai multe datorii externe.

Euroobligațiunile au fost emise cu o combinație de termeni și contracte. În special, obligațiunile vândute după ce Rusia a fost sancționată în urma anexării Crimeei din 2014 conțin o prevedere pentru plăți în valută alternativă în dolari, euro, lire sterline sau franci elvețieni, rubla fiind listată ca opțiune de monedă alternativă pentru obligațiunile emise începând cu 2018.

Pe 16 martie, Rusia urmează să plătească cupoane în valoare de 107 milioane de dolari pentru două emisuni de obligațiuni, deși are o perioadă de grație de 30 de zile pentru a face plățile.

Următoarea rambursare completă a ”principalului” este pentru o emisiune de obligațiuni de 359 de milioane de dolari, pe 31 martie 2030, și apoi o scadență mai mare, de 2 miliarde de dolari, pe 4 aprilie.

Gigantul rus al gazelor Gazprom are o emisune de obligațiuni de 1,3 miliarde de dolari care urmează să fie rambursată pe 7 martie.

Potrivit JPMorgan, piața de obligațiuni OFZ a însumat 15.500 de miliarde de ruble, sau aproximativ 200 de miliarde de dolari la cursul de schimb al rublei din ianuarie, străinii deținând puțin mai puțin de o cincime din obligațiuni.

Duminică mai devreme, Moody's a redus ratingul de credit al Rusiei la Ca, a doua cea mai scăzută treaptă a ratingurilor sale, invocând controalele de capital ale băncii centrale care ar putea limita plățile pentru datoria externă a țării și vor duce la neplata.

Moody's a declarat că decizia sa a fost determinată de ”preocupări severe cu privire la disponibilitatea și capacitatea Rusiei de a-și plăti datoriile”.

Agenția de rating a spus că riscurile de nerambursare au crescut și că deținătorii străini de obligațiuni ar putea recupera doar o parte din investiția lor.

Moody's și colegii săi Fitch și S&P Global au stabilit Rusia la niveluri de investiție Baa3/BBB chiar recent, la 1 martie. De atunci, toate trei agențiile de rating și-au redus ratingurile cu câteva trepte, trimițând datoria suverană a Rusiei adânc în așa-numitul teritoriu ”junk”.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
obligațiuni