Rușii vor pleca din Kazakhstan când vor ei, nu de joi, așa cum a spus Tokayev. Cum îl contrazice ministrul rus al apărării pe președintele kazah

Rușii vor pleca din Kazakhstan când vor ei, nu de joi, așa cum a spus Tokayev. Cum îl contrazice ministrul rus al apărării pe președintele kazah

Ministrul rus al apararii Serghei Soigu si Vladimir Putin

Profit.ro
Profit.ro
scris 11 ian 2022

Forțele colective de menținere a păcii din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) se vor retrage din Kazahstan după stabilizarea completă a situației din această țară din Asia Centrală, a declarat marți ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, citat de agențiile de presă Interfax și RIA Novosti.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declarația este total diferită față de cea făcută marți, în fața parlamentului, de președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, care a spus că soldații ruși vor începe să plece de joi și că vor părăsi Kazahstanul în cel mult 12 zile, scrie Agerpres

VIDEO Turkmenistanul vrea să închidă \ CITEȘTE ȘI VIDEO Turkmenistanul vrea să închidă "Poarta iadului"

Șoigu nu a avansat niciun termen privind retragerea trupelor OTSC din această țară central-asiatică.

"Forțele colective își vor îndeplini sarcinile până când situația din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată, evident, la decizia conducerii Republicii Kazahstan", a subliniat generalul de armată rus.

La ora actuală, potrivit lui, forțele de menținere a păcii ale OTSC îndeplinesc sarcini de protejare a unor importante facilități militare, de stat și cu caracter social, potrivit ministrului rus al apărării.

"Într-un timp foarte scurt - doar trei zile - avioane ale Forțelor aerospațiale ruse au transferat personal și echipamente militare în Kazahstan. Aceasta a fost posibil datorită unei coordonări eficiente și operativității ridicate a forțelor armate ale OTSC, rezultat al unor exerciții comune, precum și experienței acumulate în timpul desfășurării trupelor ruse în Siria și a contingentului de menținere a păcii rusesc în Nagorno-Karabah", a afirmat Șoigu.

Aceste trupe, constituite în special din parașutiști ruși, au fost desfășurate într-un mod fără precedent în cadrul OTSC, o alianță compusă din foste șase republici sovietice, aflată sub conducerea Moscovei (Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan).

Potrivit președintelui kazah, acest contingent unificat trimis în Kazahstan numără 2.030 de militari, însă unele media ruse au relatat, pe surse, că numărul soldaților desfășurați ar fi mai mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazakhstan
tokayev