Rușii vor racorda centrala nucleară de la Zaporojie la Crimeea

Rușii vor racorda centrala nucleară de la Zaporojie la Crimeea
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 aug 2022

Forțele ruse care ocupă centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie se pregătesc să o racordeze la Crimeea, peninsulă anexată de Moscova în 2014, și o avariază realizând această reorientare a producției de energie electrică, a avertizat operatorul ucrainean Energoatom, notează AFP.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

"Militarii ruși prezenți în centrala nucleară de la Zaporojie implementează programul (operatorului rus) Rosatom vizând racordarea centralei la rețelele electrice din Crimeea", a spus președintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană, scrie Agerpres.

Companiile aeriene rusești încep să își dezmembreze avioanele pentru piese de schimb CITEȘTE ȘI Companiile aeriene rusești încep să își dezmembreze avioanele pentru piese de schimb

"Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi avariate liniile electrice ale centralei conectate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, rușii au avariat deja trei linii electrice. Momentan, centrala funcționează cu o singură linie de producție, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat el.

"Când ultima linie de producție va fi debranșată, centrala va fi alimentată de generatoare funcționând cu motorină. Totul va depinde apoi de fiabilitatea lor și de stocurile de combustibil", a mai avertizat Petro Kotin.

Situată în apropierea orașului Energodar de pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), centrala, cea mai mare din Europa, are șase din cele 15 reactoare ucrainene, capabile să alimenteze patru milioane de locuințe. Ea a intrat sub controlul trupelor ruse pe 4 martie, la scurt timp după începerea invaziei Ucrainei pe 24 februarie.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au bombardat-o, fără ca vreo sursă independentă să poată confirma. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fluturat spectrul dezastrului de la Cernobîl.

"Orice atac împotriva unor centrale nucleare este un lucru sinucigaș", a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Sper că aceste atacuri se vor încheia. În același timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală", a adăugat el.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a apreciat "din ce în ce mai alarmante" informațiile provenind de la Zaporojie, unde un reactor a trebuit să fie închis după un bombardament cu o zi înainte.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
energie
zaporojie