Scandal în cel mai mare organism de securitate din lume, unde Rusia blochează preluarea președinției OSCE de către Estonia

Scandal în cel mai mare organism de securitate din lume, unde Rusia blochează preluarea președinției OSCE de către Estonia
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2023

Moscova a mai făcut o victimă, în afară de invazia sa în Ucraina: cel mai mare organism de securitate din lume. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) se află de mai mult timp într-un impas, Rusia refuzând să aprobe preluarea președinției în 2024 de către Estonia. Acum a apărut o posibilă soluție, dar aceasta se dovedește de natură să divizeze UE, scrie POLITICO.

Săptămâna aceasta, Rusia (și Belarus) au reiterat că nu sunt dispuse să lase Estonia să preia conducerea OSCE anul viitor. Oficialii guvernamentali din Estonia, care și-a depus candidatura încă din 2020, nu și-au ascuns furia, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
KPMG îngheață salariile pentru mii de angajați CITEȘTE ȘI KPMG îngheață salariile pentru mii de angajați
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

"De ani de zile, Moscova a împiedicat organizația să își adopte bugetul, să organizeze evenimente oficiale ale OSCE și să extindă misiunile externe, ceea ce a dus la încheierea tuturor misiunilor externe ale OSCE în Ucraina, care a fost supusă agresiunii Rusiei", a arătat marți ministrul estonian de externe, Margus Tsahkna, într-un comunicat. "Întrucât Rusia încalcă toate principiile fundamentale ale OSCE prin războiul său sângeros de agresiune, este inacceptabil să fim supuși cererilor și șantajului Moscovei", a adaugat ministrul.

OSCE este un organism care s-a născut în timpul Războiului Rece, format din 57 de țări din Europa, America de Nord și Asia (fără China și India). Mandatul său include monitorizarea alegerilor și sprijinirea negocierilor de pace. Cu un sistem care necesită unanimitate, OSCE se numără printre organismele internaționale expuse scopului Kremlinului de remodelare a ordinii globale. Invazia rusă a pus în pericol conceptul de bază al securității cooperative, pe care OSCE îl întruchipează, iar rușii au profitat de necesitatea unui proces decizional unanim în cadrul OSCE, folosindu-se de posibilitatea de a bloca deciziile, spune președintele leton Edgars Rinkēvičs.

O IDEE CONTROVERSATĂ

Moscova critică de mult timp OSCE, acuzând-o că s-a transformat într-un instrument occidental. O reuniune ministerială cheie urmează să aibă loc în Macedonia de Nord (care deține actuala președinție a OSCE) la sfârșitul acestei luni. Diplomați familiarizați cu discuțiile, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a putea vorbi liber, au declarat că au fost vehiculate diferite opțiuni pentru a aborda dinamica cu Rusia. Printre acestea se numără ideea ca Macedonia de Nord să rămână la președinția OSCE pentru întreg anul 2024 sau cel puțin jumătate din acesta.

Unele țări, în special cele baltice, consideră că dacă orice altă țară ar prelua președinția OSCE ar fi vorba de o concesie făcută Moscovei. Dar alții susțin că, pe termen lung, OSCE ar putea redeveni un vehicul de comunicare cu Moscova, mai ales dacă va veni momentul să se negocieze cu privire la Ucraina.

Linia de autobuz 783 devine linia 100 și va asigura o legătura mai rapidă între centrul Bucureștiului și Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI Linia de autobuz 783 devine linia 100 și va asigura o legătura mai rapidă între centrul Bucureștiului și Aeroportul Otopeni

Continuarea președinției Macedoniei de Nord nu ar fi văzută ca o victorie a Rusiei, a declarat președintele leton Rinkēvičs pentru POLITICO, deoarece "chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, era deja evident că rușii aveau de gând să blocheze președinția Estoniei".

Cu toate acestea, un diplomat a declarat că o prelungire a mandatului pentru Macedonia de Nord tot nu ar însemna că OSCE va putea să își reia activitatea. De asemenea, nu se știe nici dacă Skopje ar vrea să-și asume în continuare acest rol.

SOLUȚIA MALTEZĂ

Potrivit a doi diplomați, Rusia pare deschisă la preluarea președinției de către țări din afara NATO. Și, potrivit altor patru diplomați, există un consens tot mai mare asupra ideii că Malta ar putea fi soluția.

Austria, care a fost, de asemenea, vehiculată ca un posibil candidat, a declarat că este deschisă la ideea de a fi desemnată Malta. "Austria susține orice măsură care să mențină funcționarea OSCE. În calitate de stat gazdă al organizației, Austria are o responsabilitate specială", a declarat Ministerul austriac de Externe pentru POLITICO.

Un oficial din cadrul Ministerului german de Externe, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că "decizii importante sunt în așteptare în cadrul OSCE" și că se vor "explora posibile soluții de compromis la Viena".

"Este crucial să menținem funcționarea OSCE", a subliniat el.

VIDEO Tronsonul blestemat din Autostrada Transilvania: A fost contractat un constructor român care să finalizeze lotul construit deja pe jumătate de Bechtel CITEȘTE ȘI VIDEO Tronsonul blestemat din Autostrada Transilvania: A fost contractat un constructor român care să finalizeze lotul construit deja pe jumătate de Bechtel

PREZENȚA LUI LAVROV LA SKOPJE, O CHEIE

Unii dintre diplomați spun că, având în vedere că ministrul rus de externe Serghei Lavrov intenționează să meargă la reuniunea de la Skopje, în Macedonia de Nord, sunt îngrijorați că Lavrov s-ar putea să se folosească de reuniune pentru a-și proclama victoria, dacă Malta va prelua conducerea în locul Estoniei.

O serie de miniștri, potrivit acelorași diplomați, au probleme cu participarea sa.  Nu este clar, de exemplu, dacă ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, va veni la Skopje, dacă Lavrov este și el acolo.

"De doi ani de zile, vorbim despre necesitatea de a discuta cu domnul Lavrov în formatul unui Tribunal Special. Acum, suntem martorii eforturilor de a-l readuce la discuții diplomatice și de a normaliza prezența Rusiei", a reproșat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis.

viewscnt
Afla mai multe despre
osce
estonia
rusia