Turcia cheltuiește bani pe care nu îi deține

Turcia cheltuiește bani pe care nu îi deține
scris 2 dec 2021

La câteva minute înainte ca președintele turc Tayyip Erdogan să denunțe încă o dată nivelul ridicat al dobânzilor, banca centrală a Turciei a anunțat că vinde dolari pentru a susține lira, potrivit unei analize Reuters.

Banca avea în noiembrie rezerve nete în valoare de 25 de miliarde de dolari, în scădere de la 28 de miliarde în octombrie. Dar această sumă include și operațiunile swap de 48 de miliarde de dolari între băncile locale, iar excluzând aceste operațiuni rezervele au fost în teritoriu negativ, scrie News.ro.

Ciolacu revine cu desființarea cotei unice de impozitare: Toți sunt tâmpiți, numai noi suntem deștepți? CITEȘTE ȘI Ciolacu revine cu desființarea cotei unice de impozitare: Toți sunt tâmpiți, numai noi suntem deștepți?

Aceste vânzări de dolari sunt o încercare de susținere a politicii monetare ultra-relaxate a președintelui Erdogan, care a făcut ca lira turcească să se deprecieze cu peste 40% față de dolar în acest an. Susținerea lirei ar putea încetini intrarea Turciei în hiperinflație, dar rezerva de dolari a țării riscă să fie epuizată.

Banca centrală a vândut circa 128 de miliarde de dolari pentru a stabiliza lira în 2019-2020, dar nu a mărit dobânzile. În august 2020, rezervele de dolari ale băncii centrale erau de 28 de miliarde de dolari, dar în numai cinci luni acestea au scăzut la 11 miliarde de dolari, cel mai redus nivel atins cel puțin din 2003.

Cu cât mai mult scad rezervele de dolari ale băncii centrale, cu atât mai probabilă devine deprecierea lirei.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
dolari